(ПРО)ЗАПАДНИ ЗЛОЧИН

(ПРО)ЗАПАДНИ ЗЛОЧИН 34: Викиликс јавља- Како је ЕУ растурала заједницу Србије и Црне Горе…


12 јануара 2005 Лајчак је посредством америчког конзулата у Подгорици одржао састанак са водећим црногорским политичарима ради имплементације референдума за  издвајање Црне Горе из заједнице са Србијом. Шта више, директно је учествовао у раду црногорског парламента и владе. Свој  прљави посао је обавио у тесној сарадњи са председником парламента Ранком Кривокапићем. Тада су се конкретно договорили да се закаже седница парламента са само једном тачком, референдума о отцепљењу…

***

ФБР, 8. август 2012 (2010)
Пише: Миодраг Новаковић

Лајчак Ђукановић Отцепљење

КАКО ЈЕ ПРЕДСТАВНИК ЕУ МИРОСЛАВ ЛАЈЧАК РАСТУРАО ЗАЈЕДНИЦУ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ

ДЕПЕША: 06BELGRADE54- 2006-01-17 08:07:00- SENSITIVE

Ђукановић ЛајчакИз ове депеше сазнајемо како је М. Лајчак био директно умешан у рад црногорских парламентарних структура и  владе, спречавајући или блокирајући утицај  опозиције у црногорском парламенту…

12 јануара 2005 Лајчак је посредством америчког конзулата у Подгорици одржао састанак са водећим црногорским политичарима ради имплементације референдума за  издвајање Црне Горе из заједнице са Србијом. Шта више, директно је учествовао у раду црногорског парламента и владе. Свој  прљави посао је обавио у тесној сарадњи са председником парламента Ранком Кривокапићем. Тада су се конкретно договорили да се закаже седница парламента са само једном тачком, референдума о отцепљењу, и да се након гласања (за које су обезбедили скупштинску већину унапред) седница парламента одмах распусти, да би се спречила „политизација и консеквентно узбуњивање народа!?

Лајчак, који је присуствовао седници је оштро одбио предлог опозиције за стварање „Владе националног јединства“ и (ин)директно спречио да чланови црногорске опозиције из редова „српске мањине“ на било који начин учествују у власти.

Амерички дипломате и Лајчак су потом у подгоричком конзулату разрадили стратегију и техничка питања референдума о отцепљењу- која су потом само „подметнули“ црногорском парламенту на усвајање,  и народу на „гласање“.

Из ових тајних договора се јасно види, да су западни дипломате урадили све да преведу црногорски народ „жедан преко воде“, формулишући референдумско питање на тај начин, да се спречи,  да се на референдуму дозволи опција гласања против самог референдума. Наиме током тих разговора, ова црногорска „принудна дипломатска управа“ (наводно независне црногорске државе), је наложила црногорској влади и парламенту-  да се на реферндуму поставе само два питања:

 1. да се гласа за независност од „српско-црногорске“ заједнице
 2. да се гласа за опстанак „српско-црногорске“ заједнице

Овде је намерно као први избор стављена „независност“, користећи се методом психолошке сугестије „пожељне опције“- али оно што је био кључни фактор, и што  су западни дипломате нагласили- током ових „дипломатских“ разговора- за њих је било  веома важно да се спречи да црногорски грађани имају опцију да се током изјашњавања изјасне против рефердума. Амерички дипломата Полт је то описао следећим речима: „Лајчак је приметио да ће на тај начин бити избегнут „проблем“ да се глас оних који не гласају, на било који начин протумачи као глас „против“! Овај део подгороичких тајних дипломатских договора и одлука у име црногорског народа је веома важан, јер доказује да су гласови на референдуму били манипулисани „споља“, и да су практично сви неважећи гласови лажно приказани у корист референдума о отцепљењу.

cg-referendum-1

Сам референдум је тешко изманипулисан и на друге начине…

На реферерендуму није дозвољено гласање црногорским држављанима који имају пребивалиште у Србији- истовремено је дозвољено гласање свима онима који имају пребивалиште у другим државама- што аутоматски „довукло“ сепаратистичке гласове из Албаније, Хрватске и БиХ. Такве манипулације су биле чак и против „високих стандарда“ ЕУ, ипак то водећим западним земљама и самој ЕУ  није сметало да прихвате очигледно намештен и „дипломатско-обавештајно“ изманипулисани црнгорски референдум о „отцепљењу“!?

Упоредо са „намештањем“ референдума у Црној Гори, Лајчак је водио „прљаву“ дипломатску кампању и у Србији…

У Београду се састао 11 јануара са саветницима тадашњег србског премијера Коштунице- Самарџићем и Јанковићем- који су му напоменули да председник Српске Народне Странке (Ц.Г.) Андрија Мандић жели да дискутује питање референдума са њим. Лајчак је на то одговорио, да све док се Мандић буде „суздржавао“ да дискутује референдумско питање  у црногорском парламенту, нема „потребе“ за никаквим разговорима.  Према Лајчаку, Коштуничини саветници су били „задовољни“ што је из ових „договора“ био изостављен Андрија Мандић. Овде остаје нејасно, шта је то утицало на Андрића да се напрасно повуче из кључних пред-референдумских „договора“ и парпламентарне дискусије!?

Према Лајчаку, Коштуница се такође изјаснио да без обзира на исход парламента, Србија нема никакве „планове“, и да по том  питању неће „таласати“(?)… Овде је индикативно да су амерички дипломате дали задатак Лајчаку да обезбеди послушност водећих медија и у Србији, односно да осигура да ће и они извештавати о референдуму „на линији“ са режимским црногорским медијима(који су наравно већ били „изманипулисани“).

Сами амерички дипломате су били импресионирани  Лајчаковим  „дипломатским“ вештинама, и то су описали следећим речима „Његови напори заслужују нашу пуну подршку, у оба случаја: постизању (наметању) политичког компромиса (између црногорских партија), и „спровођењу“ референдума!“

А шта су сами американци мислили о легалности референдума најбоље сведоче речи америчког амбасадора Полта (2006.02.13, депеша 06Belgrade210):

„19. (SBU) Significant electoral fraud, enough to affect the outcome of the referendum, is possible…- Изборна превара већих размера која би могла да утиче на исход референдума је могућа…

plav-1

ЗАКЉУЧАК

Из ове дипломатске депеше, која је доскора била означена степеном тајности као веома „осељива“, очигледно произилази- да је такозвани легални, слободни независни референдум у Црној Гори о издвајању из државне заједнице са Србијом био све- само не легалан, слободан и независтан…

Пре свега дошло је до недопустивог страног мешања у унутрашње послове, не само Црне Горе, већ и постојеће федерације „Србије и Црне Горе“, као и саме Србије. Из депеше се јасно види како су западни дипломате, пре свега амерички конзуларни агенти и тадашњи представник ЕУ Лајчак- дизајнирали референдумско питање, директно утицали на законске и парламентарне процедуре у Ц.Г., директно манипулисали политичке партије и утицајне појединце, и извршили (у сврху постизања „позитивног“ резултата референдума) инструментализацију, не само црногорских водећих медија, већ и српских…

Доказани ниво стране умешаности, као и добро документована „легална и техничка“ превара црногорског народа од стране тадашњег про-западног сепаратистичког режима, би у свакој нормално правној држави били више него довољни за ревизију и поништење целог процеса.

Последњи догађаји са отвореним гушењем елементарних грађанских и етничких права, наводне србске националне мањине, негирања права на постојање црногорској СПЦ, и све чешћи брутални напади на етничке Србе у Црној Гори-  указују на скривену агенду наводног демократског црногорског режима и њихових западних спонзора: да „ставе тачку на србско питање“ (вероватно по узору на Хрватску и Косово)- то се све данас иронично дешава  у једној од историјски најстаријих и најчаснијих Србских држава.

По мени,  сада је на потезу „црногорски народ“, јер нестанком српског народа са тих простора, неминовно ће нестати и „црногорски“- јер ако многи до сада то и нису схватили:  борба мрачних „евроатлантских сила“ које нам намећу „Нови балкански поредак“, није усмерена специфично само против Срба, већ против свих православних, а нарочито „ћирилићних народа“. Уосталом процес : „ватиканизације“, „албанизације“ и „хрватиза-ције“ братске Црне Горе данас је видљив и голим оком…

Крајње је време да у данашњој Црној Гори- отаџбини часне Црногорске нације и слободољубивог Србског народа, поново проговори Чојство и Јунаштво- и  ова, некад најпоноситија Србска држава, са себе збаци срамне „евроунијатске“ окове, и поново буде оно што је „одвијека и довијека“ била…

(Из књиге „(Про)Западни Злочин“- М.Новаковића, IV проширено издање, © 2014 Lulu(Publisher), Author: Miodrag Novakovic. All rights reserved ISBN 978-1-312-62946-2)

5 replies »

 1. Лајчак је, колико се сјећам, наметнуо правило да је одлука о отцјепљењу важећа уколико се за њу изјасни минимум 55 % од “изашлих“ бирача. То је била једна велика подвала неписменом народу. СрБски политичари су то знали, а ћутали су. Наиме, о овој оптичкој варци од 55 % сам упозоравао прије референдума, али није нико реаговао. Колико се сјећам, власти Србије су то прогласили “фер условима“. А шта је од тога фер?
  Зна се да ће на референдум по инерцији највише да излазе они који су заинтересовани за отцјепљење, док велики број незаинтересованих неће изаћи иако су против отцјепљења. Организатори референдума се чак неће ни трудити да “заинтересоване против отцјепљења“ изведу на референдум.
  На тај начин сте добили да је негдје око 28 % грађана-сепаратиста одлучило о судбини цијеле популације у Црној Гори.

  Свиђа ми се

 2. Kako država (stara hiljadu godina) može da bude nečija. Narvno da referendum nije bio pravičan. To je bio jedini referendum u svijetu na kojem je glas jedne opcije bio 10% vredniji. Crnogorci su morali imati 55% +1 glas. A kad već komentarišete „Andriće“ (toliko o poznavanju teme o kojoj pišete) pogledajte srpske izvore i koliko je novca dato da referendum ne uspije. Sada su odnosi Crne Gore i Srbije puno bolji nego dok smo bili zajedno. Pozdrav iz Crne Gore.

  Свиђа ми се

 3. УЗ БОЖЈУ ПОМОЋ СРБСКА ЦРНА ГОРА ЋЕ БИТИ СРБСКА СПАРТА НИЧИЈА НИЈЕ ГОРЕЛА ДО ЗОРЕ ПА НЕЋЕ НИ мила ђукановића ранка кривокапића и осталих зеленаша којима је ватикан одузео мозак и папа и јевропска унија

  Свиђа ми се

 4. Драги уредници чланка, молим вас исправите у следећем наводу презиме Андрић у Андрија. Ради се о опозиционом политичару Андрији Мандићу који се помиње у тексту па му се после погрешно наводи име.

  Према Лајчаку, Коштуничини саветници су били „задовољни“ што је из ових „договора“ био изостављен Андрић. Овде остаје нејасно, шта је то утицало на Андрића да се напрасно повуче из кључних пред-референдумских „договора“ и парпламентарне дискусије!?

  Иначе текст је одличан. Поздрав из Црне Горе.

  Свиђа ми се