Љиљана Јовановић

Бактерија која убија маслине може да се прошири по Европи


Бактерије које нападају маслине у Италији, могле би да се ускоро прошире и на друге земље произвођаче маслина у јужној Европи, упозорили су званични представници. Паразит је стигао из Америке и већ је угрозио и овако лошу производњу маслина у Италији.

01. 03. 2015. rt.com, за ФБР превела Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

masline 1

Бактерије, које се на латинском језику пишу Xylella fastidiosa, које изазивају ожеготине на листу маслине, већ су напале на хиљаде дрвета маслина у Апулији, италијанској јужној регији. Микроби блокирају кретање течности у инфицираној биљци, изазивају сушење листова и гранчица и њихово угибање. Инсекти преносе бактеријску инфекцију на нове биљке.

Према Европској комисији за сигурност хране (European Food Safety Authority (Efsa)), проблем већ угрожава Италију и врло брзо може да се прошири у друге европске земље, уколико се хитно не примене мере за заустављање инфекције. Али италијански произвођачи упозоравају да држава није дала новац да би се борили са изазивачем проблема.

“Ако инфекција настави да се шири, прети опасност да читав Медитерански базен буде захваћен инфекцијом”, изјавио је у петак Ђовани Мелкарне (Giovanni Melcarne), председник Конзорцијума произвођача маслиновог уља из Отранта, за “Телеграф”.

Пошто је бактерија први пут уочена у Италији у септембру 2013, инфекција се драстично проширила са 8.000 на 230.000 хектара. Нападнута су маслинова стабла стара 1.000 година, која су сматрана националним богатством Италије.

За болест не постоји лек, а борба против бактеријске болести је скупа материјално али и опасна за еколошку средину. Да би се спречило кретање биљних ваши – Афида (aphid) – које преносе бактерије, на нове територије, мора се направити гола трака ораничног земљишта која се третира инсектицидима око инфицираних дрвета.

maslina 2
Ширење бактерије у Италији је олакшано дугогодишњом традицијом садње маслинових дрвета поред путева, што олакшава ширење болести.

“Постоји велика опасност да ова болест може да се прошири из региона Апулије у којој се веома намножила последњих месеци” – изјавио је портпарол европске комисије, Енрико Бривио (Enrico Brivio), за Гардијан (“Гардиан”). ”Проценићемо ситуацију и на састанку 19-20 јануара, одлучити да ли су потребне додатне мере”.

Појава бактерије Ксислеле (Xylella) поклопила се са изузетно лошом прошлом годином за произвођаче маслина у Италији. Необично хладно и влажно лето довело је до тога да су дрвета изгубила већину пупољака. А они пупољци који су успели да развију плодове, су нападнути од стране маслинове мушице, које своја јаја лежу у плодове маслина и своје ларве тамо изводе.

“Ово је катастрофа Библијских размера“ – рекао је енглески маслинар Џони Меџ (Johnny Madge), који гаји маслине у региону “Сабине Хиллс” (Sabine Hills) северно од Рима, за Телеграф. “У овој области производња ће практично бити нула”.

Берба је подбацила као никада до сада, 40-50%. Италијанска и шпанска производња маслина дају скоро 70% укупне европске производње маслина, маслинари упозоравају на сигурно повећање цена производа.

* Време објаве: 28. 02. 2015, 14:36

1 reply »