Љиљана Булатовић-Медић

Три јубилеја Вељка Губерине, витеза српске адвокатуре


LJILJA

Забележила Љиљана Булатовић Медић, за СРБски ФБРепортер
Београд, 27/28.фебруара 2015.

SVEDOK-ISTORIJE-Veljko-Guberina

СВЕДОК ИСТОРИЈЕ, име је десете књиге коју је Вељко Губерина, виртуоз адвокатске професије, писао “на основу бележака из свога дневника“, коју је Адвокатска комора Србије промовисала синоћ у Београду у оквиру Дана адвокатуре Србије 2015.

Овом књигом обележио је Вељко Губерина, заједно са одабраним пријатељима, шездесетогодишњи јубилеј своје посвећености овој професији.

Својом енергијом, виспреношћу, својом раскошном елоквенцијом овај пркосни Кордунаш, чинио је синоћ невероватним трећи јубилеј: деведесет година живота.
Било је то очекивано раскошно вече казивања и слављења адвокатуре, као професије заштитнице добра и правичности, са јединственим примером адвоката који се бори за то да адвокат мора бити пре свега човек, и то храбар човек!

Домаћин овог врхунског интелектуалног састанка био је, како и доликује, председник Адвокатске коморе Србије, Драгољуб Ђорђевић. Њему је припала дужност да овим блиставим поводом поносно слави цивилизацијску вредност адвокатске професије. Што је, у сваком случају, драстично различито од вишемесечне одбране професионалног и личног достојанства од приземности актуелне политике.

Радослав Недић је резимирао да Вељка Губерину одликује превасходно људска и професионална храброст, којом је у свим временима истрајавао као борац за право, правду и истину.
Томислав Дедић је дошао из Подгорице да се својим речитим исказом придружи обележавању три јубилеја “српског Цицерона“. Да говори зашто је Вељко Губерина стекао својевремено титулу “витез суднице, без мане и страха“!
Милан Вујин је имао предност над свима, јер је почео своју адвокатску каријеру – по позиву код Вељка Губерине и илустративно излагао варијације на тему “разлике између адвоката и човека“.

Беседа Вељка Губерине занела је све присутне у вирове и олује и невремена и понека сјајна сећања, као увек до сада када он говори. Опчињени његовом опчињеношћу да служи српском народу, да је српски народ за њега врх снаге и инспирације за непоколебљиву поштену борбу, истовремено благ и плаховит, у једном тренутку мелем у следећем – мач!

Осим ових десет томова у едицији СВЕДОК ИСТОРИЈЕ, посебну вредност имају његови документи-књиге БРАНИО САМ!

“Овај том разликује се од осталих што Губерина директно износи своја размишљања и запажања током читавог свог живота“, стоји у уводнику Славице Граховац, која нас упућује у потребне детаље из стваралачке биографије писца Вељка Губерине. Сазнајемо да је Губерина почео да пише од своје 14-те године следећим речима: “Ја, Вељко Губерина, почињем да пишем овај дневник да будуће генерације знаду и покушају да буду радни и амбициозни као ја…“

Сви који су говорили, на крају би слављенику пожелели добро здравље, дуг живот и још много нових књига! Нимало случајно.

ВЕЉКО ГУБЕРИНА фото НОВОСТИ

ВЕЉКО ГУБЕРИНА
фото НОВОСТИ