АКТУЕЛНО

ИРАК: Маљевима и бушилицама на светску баштину – Дивље уништавање древних предмета асирске културе у граду Мосулу


Дивље уништавање древних предмета асирске културе у граду Мосулу на северу Ирака узнемирило целокупну јавност. Професор археологије из Мосула потврдио да је реч о улазу у стару престоницу Асираца – Ниниву

28. 02. 2015. НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

kul-maljevima-rusili2_620x0

ДРАМАТИЧНИ видео-снимак који је прексиноћ обишао планету, на коме припадници организацијe ИД маљевима и бушилицама, у граду Мосулу на северу Ирака, разбијају древне предмете асирске културе, још једном је изазвао ужас. Сечење, овога пута алабастерних глава, на вредним делима месопотамске цивилизације, за екстремисте је само уништавање „скаредних симбол идолопоклонства“!

На петоминутном запису види се група људи с брадама у музеју како разара велике кипове, као и мушкарац у црној одећи док на оближњем археолошком налазишту руши кип крилатог бика – асирског божанства из 7. века пре нове ере.

– Пророк нам је наредио да се отарасимо статуа и реликвија, и његови пратиоци су учинили исто када су освајали државе након њега – каже на снимку непознати мушкарац.

kul-maljevima-rusili0

Професор археологије из Мосула Амир ал-Џумаили потврдио је за агенцију АП телефоном да видео-снимак приказује унутрашњост мосулског музеја и археолошку локацију познату као капија Ниргал, један од древних улаза у престоницу асирског царства, Ниниву. Он је рекао да је велика већина предмета изложених у музеју у Мосулу аутентична. Међутим, у неким другим медијима огласио се и градоначелник у егзилу Атхил Нујаифи са тврдњом да су уништени објекти већином – реплике, а да су оригинали својевремено пренети на сигурно – у Багдад.

– Приметили смо да, ипак, недостају управо оригинали који су остали у музеју и претпостављамо да их је ИД прошверцовао на црно тржиште антиквитета – изјавио је Нујаифи.

Поред тога што бесомучно уништава античке споменике, укључујући и древна муслиманска светилишта, да би уклонио оно што сматра за јерес, ИД је велики број археолошких предмета продао на црном тржишту како би финансирао своју борбу. Како јављају светске агенције тренутно је у опасности и древни град Хатра, део светске баштине Унеска, за који се верује да је настао у трећем веку пре наше ере, у време Селеукидског царства.

Током прошлог лета припадници ИД-а су, уз град Мосул, преузели контролу и над провинцијом Нинива, тачније над регионом у ком се налази 1.800 од регистрованих 12.000 археолошких налазишта у Ираку. У њиховим продорима ка југу и Баграду, на удару су биле и друге значајне ископине. Међу најважнијим налазиштима под њиховом контролом су четири древна града – Нимруд, Нинива, Дур Шарукин и Ашур, који су у различита времена били главни градови асирског царства.

kul-maljevima-rusili1

 

Нимруд, који се у Библији помиње као Калу, други главни град Асираца, летос су дивљачки разорили тако што су са бројних двораца моторном тестером одваљивани рељефи са приказима ратова, дворских свечаности, религијских обреда, свакодневног живот. Међу њима највреднијој резбарији – глави крилатог демона, сваки траг губи се 14. јула. Ово харање колевке цивилизације употпуњено је и масовном пљачком првих писаних споменика.

– На удару су и веома вредни сумерски и вавилонски споменици – потврдио је прошлог октобра „Новостима“ Хаким ел Шамери, који је у Министарству за археологију и туризам у Багдаду управо задужен за артефакте. – Битно је истаћи и да је исламска терористичка организација ИД утицала на отимачину непроцењивих древних записа. Украдено их је више од 500. После окупације Мосула, они су све споменике, али и вредне цртеже и слике свих ирачких уметника буквално уништили. Чувена џамија пророка Јунеса је збрисана до темеља. Запаљене су и важне цркве, попут Цркве Светог Георгија и Светог Шита. Најжалоснија су, вероватно, уништавања такозване Зелене цркве и праисторијске гробнице у провинцији Салахедин.

КУСАЊЕ ЦРНИХ ПЛОДОВА

– У ТОЈ долини између Еуфрата и Тигра ткала се једна од најстаријих цивилизацијских нити и ако било шта ту такнете рушите цивилизацијске темеље – каже поводом овог узнемирујућег снимка наш угледни историчар уметности Никола Кусовац.

– Ово што се догодило је антицивилизацијски чин, али и последица времена и света у ком живимо, у ком је политика ствари довела дотле да се више нико не може разабрати шта су узроци, а шта последице. Цео 20. век је, нажалост, радио на томе да се избрише разлика између лепог и ружног, али и између доброг и злог. Управо рушење тог зида између добра и зла има за последицу да сада кусамо ове најцрње плодове. Што је најгоре, нагледаћемо се тога још!

КЊИГЕ У ПЛАМЕНУ

ЕКСТРЕМИСТИ су прошлог викенда дигли у ваздух и Јавну библиотеку у Мосулу, где је изгорело више од 10.000 књига и око 700 ретких рукописа. Неки од грађана Мосула су безуспешно покушали да се супротставе фанатицима. Директор библиотеке Ганим ал Таан потврдио је да су терористи користили бомбе из „кућне радиности“. Претпоставља се да је поред књига уништена и новинска архива листова штампаних почетком 20. века, мапе и књиге из времена Отоманског царства…

3 replies »

 1. БИЗНИС – …..Поред тога што бесомучно уништава античке споменике, укључујући и древна муслиманска светилишта, да би уклонио оно што сматра за јерес, ИД је велики број археолошких предмета продао на црном тржишту ….. ИЛИ ДА БИ МАСКИРАЛИ ПРЕТХОДНО ОТЕТУ БАШТИНУ !

  ДР ИНГ БОЖИДАР МИЛОСАВЉЕВИЋ http://skrivenosaznanje.blogspot.com

  Суббота, 28 февраля 2015, 18:25 UTC от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕПОРТЕР posted: „Дивље уништавање древних предмета асирске културе у граду Мосулу на северу Ирака узнемирило целокупну јавност. Професор археологије из Мосула потврдио да је реч о улазу у стару престоницу Асираца – Ниниву

  28. 02. 2015. НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана “ >

  Свиђа ми се

 2. оно што има непроцењиву историјску вредност у Ираку, американци су већ опљачкали,
  сада им је још остало да униште велике скулптуре које нису могли да пребаце у америку ..

  Свиђа ми се