Језик

Не вреди се заваравати… Међу Србима латиничарима велики је број бивших Срба, данас највећих српских мрзитеља


Драгољуб Збиљић: Узроци и циљеви латиничења Срба

27.2.2015.

Ако хоће да буду искрени, реални, објективни и тачни, Србима не вреди више да се заваравају. Њихово латиничење одавно и данас догађа се из три основна, суштинска разлога.

Прво насилно латиничење споља траје већ хиљаду година из једног основног разлога – никада није утихнула тежња странаца да их покатоличе и одсрбе јер је кроз историју очигледна мржња[1] према Србима која се кроз историју повећавала. Најмање је успевало раније латиничење споља све док су се Срби (до појаве комуниста) осећали православцима па су им српство и јака вера чували ћирилички идентитет.

Друго – данашње све успешније латинчење Срба догађа се кроз појаву самолатиничења: једно – зато што део Срба постају све више антисрби који полунесвесно мрзе „себе“, па је латиница прво средство за њихово самоизопштење из Српства, а друго – зато што преласком на латиницу многи Срби крију своје српско порекло од кога би да побегну.

Треће – најуспешније латиничење Срба догодило се после Новосадског договора (1954) на коме су српски лингвисти придобијени за насилно српско „постепено“ латиничење и оно се данас довршава уз највећу помоћ српских језичких стручњака који су међу Србима посејали свест да они једини на свету имају „богатство двоазбучја“ и да су тим двоазбучјем „специјално привилеговани“.

Политика 11.12.2014.

Политика 11.12.2014.

Они који или нису или не желе да буду Срби (Хрвати, Бошњаци, Црногорци) латиниче се у српском језику из два разлога: једни (Хрвати, неизбежно као католици) – да би, тако, лакше формално прикрили чињеницу да су за свој стандардни језик прихватили српски (штокавски, Вуков/ски/) језик; други (Црногорци и Бошњаци) – да би на тај начин формално што више „удаљили“ свој језик од српског језика и од Срба како би прикрили да су, на светски јединствен начин, „обезбедили“ свој „језик“ преименовањем српскога језика у складу са својим новим жељеним националним одређењем.

Да се не лажемо – то се данас најлепше и најлакше види: ако латиничење није из насилне или пуке снобистичке навике (комунизам, па глобализам и сл.), Срби се самолатиниче јер о Србима говоре само кад имају нешто ружно да истакну и лажно истичу себе да су Срби, па су, ето, „објективни“ и „поштени Срби“ који признају „српске мане које други народи немају“. Прелазак на латиницу ту је сигуран знак одсрбљивања кад је реч о суштинским српским националним интересима. „Либерализам“ у употреби писама српскога језика, који се завршава у полатиничењу – један је од проверених доказа о напуштању основних српских виталних интереса, којих се сви други држе кад је реч о њиховим националним интересима.

Онај ко је у свакодневном писању српског језика прешао на латиницу, тај више или није остао Србин или се више „не хвали“ српством.

Закључак је: не вреди се заваравати. Међу Србима латиничарима велики је број бивших Срба, данас највећих српских мрзитеља. Није нам право и лако да ово кажемо, али не желимо ни да се и даље заваравамо.

О оним филолозима који мисле да чувањем двоазбучја „чувају целину српскога језика“ и границе „српске језичке територије“ и хоће да се држе латинице као „другог писма Срба и српског језика“ све до затирања и овог остатка ћирилице у Србији и међу Србима данас у јавној употреби – неукусно је и недостојно размишљати јер је то некорисна детињаста заблуда неких „добронамерних“ филолога (у ствари подсвесних – сербокроатиста из коунистичке ере) који не виде да тако, суштински, видно и голим оком сужавају проверен српски језички простор и целину српског језика.

Један од ретких живих великих српских лингвиста – правих србистичара који је схватио да је српско писмо ћирилица, то на овај начин стручно и чињенично објашњава: „Оба су, наиме, писма српскога језика. Обома се српски језик[2] исписује. Али само је ћирилица српско писмо. Зато с њом у српској употреби српскога језика латиница и не може бити алтернативно, равноправно писмо“ (Милош Ковачевић, Против неистина о српском језику, „Просвјета“, Источно Сарајево, 2005, стр. 153).

___________

 [1]Аутор се бави лингвистиком о језику и писму, а не мржњом. Стручњаци за то нека истражују узроке и поводе за очигледну вишевековну мржњу према Србима, која се досад исказивала и у неколико масовних геноцида над овим народом.

8 replies »

 1. Аутору текста,

  финоћа је одлика будала, који троше своје вријеме да умишљеним ,,интелектуалцима,, објасне и најпростије
  чињенице.

  Пошто имам друга паметнија посла, ја ћу да скратим.

  Ти мислиш да је сва суштина живота у маратонским
  шупљирањима, писању текстова, најчешће оном текстовима
  који не садрже ни једну паметну и корисну.

  Суштина битности писања тих текстова који немају ни једну
  паметну и корисну је у томе да се тај текст пише на ћирилици.
  То писање на ћирилици је и памет и храна и наука и вјера
  све што треба једном човјеку.

  Тако ти мислиш, јер ти си теоретичар који не доприносиш
  овој заједници ни у сађењу лука, као једном од прехрамбених артикала, а да не причам о пројекту конструисања једног авиона.

  По теби ако је твоје млаћење празне сламе веће, у том случају су и стомаци оних који конзумирају твоју празну сламу, пунији.

  Моја област којом се бавим је Физика, пошто се бавим неком врстом истраживачког рада, ту је видно присутна електротехника, конкретно електромагнетика.
  Пратећа област у том раду је Хемија.

  Да би практично схватио колико си плитак и интелектуално заостао, дајем ти прилку да сам себи докажаш да је то твоје,
  назовомо млаћење празне сламе, а реално ти дебело вријеђаш јако битан слој становништва.

  Уради то на сљедећи начин, изврши комплетан прорачун
  једног генератора струје, може и једноставан, значи све што је непходно да би се направио једана генератор, нешто што ти је омогућило да напишеш овај прилог.

  Ако то успијеш на ћирилици јави ми да паднем у несвијест.

  Ти си као неки лингвиста и неки стручњак, па кажеш хрватска
  латиница, да један лигвиста нема појма о латиници је већ
  смијешно.

  Већ са у неком другом прилогу овдје на овом сајту рекао,
  не постоји хрватска латиница, не постоји српска латиница,
  постоји Латиница, она није српска ни хрватска ни француска…она је латиница и њу су направили Срби стручњаци за писма по наруџбини римског Цара.
  Он је платио израду писма и дао му је име које је желео.

  Латиница је направљена од Ћирилице, Винчанског и
  Етрурског писма.

  Кад се прича о латиници која је у употреби код Срба, каже се српска верзија латинице, кад кажете верзија тиме не тврдите да је то вјасништво Срба, нешто туђе прилагођено својим потребама.
  Када кажете српска латинита тада кажете да је та латиница власништво Срба.

  Такође је важно да знате да су верзију коју ја називам српска
  верзија латинице направили Срби а не Хрвати, цијело писмо
  осим једног слова или фонта, који је посуђен из писма друге
  државе, свакако не од Хрвата.

  Латиница коју користе Срби нема ништа са хрватима, једино
  то једно слово писма друге државе које су Хрвати представили као своје.

  Цивилизацијски гледано Хрвати никад ништа нису створили,
  само су крали туђа достигнића и убијали.

  Кад назовимо интелектуалац, Хрват, каже да је Никола Тесла Хрват, човјек син српског попа, тиме су све рекли о себи, али о теби који који форсираш Хрвате.

  Ћирилицу свакако треба популарисати, чувати и унапређивати, свако писмо па и ћирилица има мана, умјесто да се као лингвита позабавиш тим проблемом,
  ти паметујеш о ћирилици која је направљена прије више
  од 3 хиљаде година и само двапут озбињно унапријеђена,
  или побољшана.

  Кад би у једној држави увели строгу упоребу саме ћирилице,
  за 30 година би пали на мотику и дрвено рало, имали би пуно писмених попова и шупљатора, од попова имамо неке користи а од шупљатора немамо и кад је у употреби латиница паралелно са ћирилицом.

  Кад завршиш пројекат генератора струје на ћирилици,
  волио бих да ми урадиш пројекат авиона нешто као МИГ-39,
  свакако да је на ћирилици, да се хвалим по академским круговима.

  Свиђа ми се

  • Како би се, рецимо, математички израчунавале функције једног генератора на писмима из Индије, Кине, Јапана, Јерменије и многих хиљада различитих писама?
   Ти покушаваш да замјениш тезе о ћирилици као писму за музеје са прагматичном латиницом. Професор Збиљић не улази у домен интернационализације латинице у употреби код различитих научних дисциплина, нити говори о томе да се латиница укине у школама, јер познавање латинице подразумјева учење страних (западних) језика. Ти постављаш проблем са ћирилицом у односу на латиницу који је непознат једној Македонији, Бугарској, Украјини Русији….а постављаш то као проблем у Србији. Мислим да се приближаваш идеји једног Ивана Клајна који ћирилицу сврстава у архаична писма. То је трагедија наше културне збиље коју разоткрива професор Збиљић.

   Свиђа ми се

 2. ево мистер Ник, ја цу ти одговорити,
  колико примецујем, ти писес неком квази латиницом, срецом, толико сам писмен да могу уз мало муке, протумацити оно сто си написао.
  Није проблем да писес латиниČним писмом, вец је проблем што ти НЕ ЗНАС да писес, а због незнања врло лако мозес да поцнес и да сускас када изговарас слова са квацицама.
  У том слуцају би морао доци у Србију код србског логопеда да ти отклони говорну ману.
  Ево, ја се борим вец 2 године и нисам јос успео да отклоним говорни поремецај.
  Када прицам, сви ми се смеју, казу, прицам као дете од цетири године хахаха 🙂

  Извини на мало шале.

  Не знаш да пишеш, предпостављам, јер се у школи коју си похађао није писало ћирилицом или ндхаицом (хрватским словним карактерима за српски језик).

  Вук Драшковић није ‘наш’, као што није наш ни Вучић, Николић, Дачић …
  ‘Наши’ нису издајници, клеветници и не пљују по Србији.

  Срби који живе у Америци (или било којој другој држави) би требало да науче српски језик и српско писмо јер у супротном, постаће американци – православци (последњи мохиканци),
  пре или касније, хтели то они или не.

  Поздрав

  Свиђа ми се

  • Земунац, добро профилисано. Мистер Ник ни латиницом не пише српски језик него неки патворени за кога не знам назив.

   Свиђа ми се

  • Koji si ti…. Jos se falis da se bavis naucnim radom. Nemas pojam o cemu pricas. Kladim se da tvoji naucni radovi nisu nizasta vec samo da mlatis ispisanim papirima. Latinica kao sto joj naziv kaze je LATINSKO PISMO a CIRILICA je pismo CIRILA I METODIJA.

   Свиђа ми се

   • Није ћирилица писмо Ћирила и Методија. Нису је они измислили, него су преуредили и доградили прастару србицу.

    Свиђа ми се

 3. Koje ludosti ovde! Pismo nije vjersko ni nacionalno obiljezje! Mi iz Hrvatske Srbi citamo I pisemo cirilicu I latinicu! Neki doista ne znaju Cirilicu, Po cemu je vas Vuk Draskovic koji je trazijo da se Srbija bombarduje veci Srbin od nekoga iz Hrvatske sto pise latiniocom?
  U Americi ovde gde zivim ima jako mnogo Srba koji ne znaju da pisu Cirilicu , ne govore Srpski, a idu u SPC,
  Sta da radimo sa njima? pitam postavljaca ovog texa?

  Свиђа ми се

  • ПоБогу, па научите их ћирилицу! Немојте ми казати да је то теже него говорити и писати енглески, који сте из нужде одлично савладали. Учите ћирилицу из ЉУБАВИ!

   Свиђа ми се