Језик

ДЕМОКРАТИЈА НА ЕСТОНСКИ НАЧИН: Или научи естонски, или се губи у Русију!


После вести од пре пар дана да је чланица НАТО – Естонија одржала је војну параду у пограничном граду Нарви, на само 300 метара од границе с Русијом, како је јавила Раша тудеј, наводећи да је Талин дугогодишњи критичар Москве коју оптужује да води агресивну политику према балтичким земљама, ово је могуће објашњење за такав поступак ове вештачки створене државе када се распао СССР. Одвајањем се изгледа „гајила“ и мржња према свему што је руско. Парада је одржана у уторак поводом Дана независности Естоније. Предводио ју је главнокомандујући, генерал-потпуковник Рихо Терас, док је смотру војске извршио председник државе Томас Хендрик Илвес. На смотри је приказано више од 140 комада тешког наоружања НАТО, међу којима и четири америчка оклопна возила М1126 Страјкер. Друга НАТО држава, Холандија, показала је четири шведска, комбинована борбена возила Стридсфордон 90. Естонија је показала своје хаубице, противтенковско и противваздушно оружје, оклопна возила и остало тешко наоружање. На паради је учествовало више од 1.400 војника.

27. 02. 2015. СРБИН.инфо, ИСКРА, за ФБР приредила Биљана Диковић

Фото: Новости

Фото: Новости

Естонски спот у коме се појашњава „како треба комуницирати са /домаћим/ Русима/ постао је веома гледан на регионалним друштвеним мрежама, а Руси су га прогласили – шовинистичким.У оквиру припрема за Финале музичког тамкичења „Естонска пјесма“, које је одржано 21. фебруара у Талину, Радио-телевизија Естоније емитовала је спот у коме се естонској дјеци објашњава како да се односе према Русима.

У споту судјелују двоје младих глумаца – дјечак и дјевојчица. Према сценарију, дјечак, који је Рус и који се нашао у Талину, покушава пронаћи пут до најближе продавнице.

Он тражи помоћ од дјевојчице која је Естонка. Наравно, на руском језику.

Међутим, његова саговорница изнервира се зато што он не зна естонски и поручује му да научи њен језик – или да се губи у Русију!

Када је већ хтјела отићи, дјевојчица сазнаје да руски дјечак не живи у Естонији, већ да је туриста из Русије.

Дјевојчица у трену мијења своје понашање, постаје срдачна и на руском му објашњава све што му је потребно – наводи „Балтикњуз“.

У Естонији живи 420.000 грађана којима је руски – матерњи језик, што чини трећину становника те земље.

Од тога, њих око 100.000 има статус такозваних „не-држављана“, односно оних који немају држављанство те земље, док је у Летонији такав статус има 371.000 људи.

То је углавном русофонско становништво – то су потомци војника које у балтичким земљама сматрају окупаторима или они који нису могли дати испит из латвијског или естонског језика.

Срна