АКТУЕЛНО

Додик: Поштовати све нивое власти у БиХ


Председник Републике Српске Милорад Додик, рекао је да је на састанку са високим представником ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Федериком Могерини 23.02.2015. у Сарајеву оцијењено да је механизам координације веома важан и да се морају поштовати надлежности свих нивоа власти у БиХ.

24. 02. 2015. www.opstinasokolac.net, за ФБР приредила Биљана Диковић

dodik23022015

„То је дио оного што ми желимо да чујемо и што треба да се учини, а кључни моменат је механизам координације“, рекао је Додик новинарима, нагласивши да ће Могеринијева предложити Савјету министара ЕУ „да се на тај начин прави приступ самој БиХ“.

Предсједник Српске је навео да је Могеринијева пренијела званични став Европе да је Брисел заинтересован и да подржава европски пут БиХ, те да је за њих важно усвајање изјаве о опредијељености БиХ за провођење реформи на путу ка ЕУ.

„Са наше стране је јасно речено да ми не желимо да проводимо нечију политику, јер овдје постоји Устав који треба поштовати. Непоштивање Устава у било ком сегменту апсолутно треба да значи да ми не дајемо никакву подршку“, рекао је Додик послије састанка којем је присуствовао и предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара.

Он је истакао да Савјет министара БиХ није влада ни по Уставу ни по закону и неће бити претворен у владу. „Никаква координативна или одлучујућа улога Савјета министара БиХ у овоме свему не може да постоји“, рекао је Додик.

Он је додао да ни неке најављене стратегије које би се доносиле у БиХ неће бити подржане. „Стратегије увијек значе реформу Устава, као што смо то видјели раније“, додао је предсједник Републике Српске.

Додик је рекао да се доношењем тих стратегија намеће обавеза БиХ да направи неке нове институције или утврди неке нове политике, наглашавајући да Република Српска неће дати сагласност ни за једну нову стратегију која није у складу са Уставом.

„БиХ има девет надлежности и нема никакве надлежности за пољопривреду, енергетику и друго и према томе нису потребне ни стратегије које ће Република Српска одбити“, рекао је Додик.

Он је указао да је раније доношење стратегије значило и пренос надлежности. „Ми не желимо да будемо подршка било каквим спекулативним активностима“, нагласио је Додик.

Он је рекао да је усвајање изјаве о европском путу БиХ формалан чин, али да ће се видјети „на који начин ће све то бити урађено“.

„Ако будемо ишли путем поштивања надлежности, можемо бити успјешни, уколико будемо ишли путем доношења стратегија на нивоу парламента БиХ то ће бити оспорено и заустављено“, рекао је Додик.

Додик је рекао да посланици СНСД-а и ДНС-а нису тога дана учествовали у раду Представничког дома парламента БиХ, јер сматрају да се не може градити пут ка Европи са људима који имају сумњиву ратну прошлост и који су сакривали или евентуално учествовали у ратном злочину.

„Ми не желимо да учествујемо у раду парламента док Шефик Џаферовић буде члан Колегијума. Без обзира колико некима било важно да СНСД и ДНС данас буду на пленарној сједници, ми се нећемо појавити“, рекао је Додик.

Представнички дом и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојили су изјаву о европском путу БиХ и провођењу потребних реформи.

Посланици СНСД-а и ДНС-а напустили су засједање Представничког дома након што ни на овој сједници није подржан њихов захтјев да у дневни ред буде уврштен приједлог за разрјешење дужности предсједавајућег тог дома Шефика Џаферовића.

(www.opstinasokolac.net)

 

4 replies »

 1. Нажалост, имамо у врху БиХ двојицу срба који ће нас ојадити: Младем Иванић и Младен Босић. Оба су заштитници ратног злочинца Шефика Џаферовића. Оба су за преношење надлежности са Српске на БиХ. Оба су добили мандате захваљујући помоћи бошњачких гласова а не срба. Је ли нам се понавља издајничка историја? Је ли Иванић масон са инструкцијама из Лондона не можемо добро очекивати за Српску.

  Свиђа ми се

 2. Свака част г. Додику на изјави новинарима после заседања са европском представницом, за бих интеграције. Да бар нетко има смелости, да насилницима каже можете ме силовати али ја не подписујем ништа. Значи тренутно сте јачи и можете себи да дозволите такво понашање, зато ће те одговарати кад тад! Па данас је свакоме јасно, да је европска унија, унија робова, то значи да су опет владари мрака направили модел државе по кључу ЏЕЛАТА и ЖРТВЕ па драги сународњаци докле више? слободу је потребно узети у своје руке…једини начин је; рађе гроб него роб!

  Свиђа ми се

 3. Господине Додик, били сте против усвајања изјаве о европском путу БиХ, па сте ради тога сазвали ванредну сједницу парламента СРПСКЕ. И шта се десило? Усвојили сте је, а парламент вам је послужио да је легализујете.

  Свиђа ми се

  • Слободане, да те допуним. У првобитној верзији понуђеној од ЕУ за Предсједништво БиХ о реформама БиХ било је предвиђена варијанта покушаја измјене Устава БиХ. Додик јест рекао да неће потписати такав договор који задире у надлежности ентитета. И остали коалициони партнери су такође то нагласили. Након тога су представници ЕУ повукли те варијанте а ЕУ пришипетље Босић и Иванић по том су се тиме сагласили. Дакле Додик је издејствовао избацивањем из политичког договора задирање у надлежности ентитета. Исправљену варијанту јесте подржао.

   Свиђа ми се