АКТУЕЛНО

УДАРНА ВЕСТ: Исланђани су почели да затварају банкаре који су их упропастили


Готово невероватна вест долази са крајњег севера Европе, исландски Врховни суд је прогласио кривим четири водећа банкара који су 2008. године ову малену земљу одвели у банкрот. Исланд је још једном показао како би сви ми могли нешто да научимо од ове државе.

ПОВЕЗАНО:
* Биљана Диковић: Зоран Тасић – СТРУЧНО И ЈАСНО О ПРОБЛЕМУ, САДАШЊЕМ СТАЊУ КРЕДИТА, КЛИЈЕНАТА И БАНАКА И ЈЕДИНОМ И МОГУЋЕМ РЕШЕЊУ

16. 02. 2015. Аутор: Љубица Шаран, matrixworldhr, за ФБР приредила Биљана Диковић

bankari

КОНАЧНО ОСУЂЕНИ: Исланђани су дочекали бар део правде

Врховни суд Исланда је 12.02.2015. одбацио жалбе оптуженика на њихову пресуду и послао их на одслужење затворске казне. Иако су у очима Исланђана многи банкари били прозивани за њихово недавно дужничко и кредитно ропство, четири водећа менаџера банке Kaupthing су својим берзанским манипулацијама, безобзирним мешетарењем и финансијским преварама осигурали потпуни банкрот Исланда због кога су Исланђани са економског „крова“ Европе постали држава са грчким синдромом.

Kaupthing је била једна од три највеће исландске банке које су безобзирним финансијским сплеткама и подкрадањем властитих корисника крајем 2008. повукле у пропаст целокупу привреду острвске државе. Заједно са малверзацијама из банака Glitnir и Landsbank сваки грађанин Исланда је преко ноћи постао задужен за 325 хиљада британских фунти.

Због тога је исландска валута, у мање од 24 сата, постала безвредна, а цела државна администрација заједно са јавним предузећима, пензионим и здравственим фондовима је постала талац углавном британских и холандских банкара који су тражили наплату националних дугова уз огромне зеленашке камате.

Након што су Исланђани одлучили да ниједној страној банци неће дозволити такозвани bailout или пљачкање државних резерви страних валута и племенитих метала, Исланд је покренуо прву националну истрагу с којом је откривена интернационална монетарна превара која своје организаторе крије у самом срцу Европе првенствено у виду британских, холандских и немачких инвестиционих, мешетарских и банкарских институција.

Hredar Mar Sigurdson, бивши извршни директор одбора Kaupthinga је добио затворску казну од пет и по година.

Sigurdur Eirnarsson, предсједник Управног одбора банке Kaupthing је добио затворску казну од четири године.

Magnus Gudmunsson, директор подружнице Kaupthing у Луксембургу, преко које се извлачио украдени новац из Исланда је добио четири и по године затворске казне.

Olafur Olafson, један од главних деоничара споменуте банке је осуђен на четири и по године затвора.

protest island

Овај четверац је проглашен кривим за манипулацију финансијским сектором Исланда и превару свих корисника банке због остваривања личне добити и добити људи из сенке унутар ЕУ банкарских институција. Проказала се и веза са шеиком Mohammad Bin Khalifa Al-Thani-јем из Катара који је имао 5,1% удела у овој банци пре њеног слома 2008. године. Иначе познато је како је Kaupthing стварао фиктивне трошкове, кредите и друге смицалице да би се новац без икаквог видљивог трага пребацивао овом шеику и другим катарским „инвеститорима“. Велики део новца је прво путовао на британске рачуне, а након тога је нестајао у виду магле, водећи Исланд сваким даном све ближе слому.

О овој теми смо детаљно писали овде.

Иако су банкари крајем 2013. године проглашени кривим, жалили су се Врховном суду који је још једном прочешљао њихов случај дајући за право додатне мере осигурања, попут сталне забране за рад у финансијском и банкарском сектору овој четворици, као и замрзавање и одузимање имовине која се створила малверзацијама у Kaupthing-у.

Четверац је остао у уверењу како је потпуно невин, као и да нису имали никаквог удела у банкроту Исланда, иако су истражитељи с годинама прикупили неколико десетина хиљада страница које су показивале уплетеност четверца у пљачкање Исланда.

Још увек се не зна ко је следећи на реду за суђење, али сигурни смо како би наше опљачкане и девастиране државе требале почети хватати и осуђивати мешетаре, лопове и банкаре који су нас довели у ситуацију да се налазимо на самом зачељу ЕУ економије.

Хоћемо ли ми за то имати памети и жеље, чисто сумњам, но тада нам не преостаје ништа друго већ да упаднемо у још веће кризе и дужничко ропство.

 

———

Извор:

Kako su Islanđani pobijedili svjetske bankare?

Iceland Begin To Jail Bankers

Iceland convicts bad bankers and says other nations can act

Iceland Jails Kaupthing Bankers for Market Manipulation

 

1 reply »

  1. Е фала Богу да је бар неки банкар прозван за своја недела! Па ни Грчка није потрошила паре које дугује, а свеједно не постављају питање „па ко је онда?“ и Словенцима је неко на превару узео уштеду, а државу довео у банкрот – и никим ништа?!

    Свиђа ми се