АКТУЕЛНО

Кијев прекршио примирје: два сата иза поноћи Украјинци отворили ватру из Дебаљцева


АМЕРИКАНЦИ И ПОРОШЕНКО НЕ КРИЈУ ДА ИХ БРИНЕ СУДБИНА ОПКОЉЕНИХ УКРАЈИНАЦА

 • Артиљеријом гађали Горловку и Јенакијево. И Доњецк тукли 40 минута, па престали
 • Снаге ДНР и ЛНР данас (пре ступања на снагу прекида ватре) не само да су одбиле све нападе Украјинаца, него су их избациле и из индустријске зоне Дебаљцева и ширег простора око железничког чвора
 • Роберт ФИЦО: Све ми се чини да ће примирје бити брзо нарушено. Украјини прети рат великих размера. Кијев је спреман да прими наоружање из иностранства, а чим се то догоди – још боље ће се наоружати и сепаратисти”

15. 02. 2015. ФАКТИ, ФБР, НСПМ, за ФБР приредила Биљана Диковић

vojn_isk_k_123

КАКО се и очекивало, и украјински председник Петар Порошенко наредио је свим својим снагама – од армијских јединица и националне гарде до граничара и специјалаца државне безбедности – да прекину ватру од 00.00 15. фебруара.

  Одмах из поноћи, други човек у војном врху Доњецке Републике, Едуард Басурин, саопштио је да су све снаге ДНР обуставиле ватру и сва борбена дејства. На свим фронтовима.

Истовремено је објавио да ће ДНР разрадити план повлачења тешког наоружања. Стриктно у скаду са споразумом Минск-2.

Међутим, убрзо су се поново обојица огласила.

Порошенко је оценио да је „ситуација у Дебаљцеву и око њега највећа претња мировном процесу”. При том је додао да ће „сепаратисти користити напету ситуацију око Дебаљцева за прекид ватре”.

А Басурин је оптужио украјинске снаге да су отвориле ватру по положајима снага ДНР. Прецизирао је да се то догодило у 02 сата по локалном времену  управо код Дебаљвева. Према његовим речима, Украјинци су отворили и артиљеријску и минобацачку ватру, а јединице ДНР и ЛНР су им узвратиле – тукући искључиво по „тачкама са којих је противник отварао ватру”.

Електронски медији ДНР убрзо потом су саопштили да Украјинци туку и Горловку и Јенакијево, а да су 40 минута гађали и Доњецк па престали.

Кијев је ноћас оптужио армију ДНР да је код Новоазовска ракетирала сопствене позиције код села Безимјаноје – да би могла да кривицу пребаци на Украјинце.

basurin_konf_1

Армија ДНР је ту оптужбу одбацила и навела да њене снаге у близини тог места не располажу никаквим ракетним системима.

За поподне 15. фебруара планиран је телефонски разговор учетворо лидера „нормандијске четворке” – Владимира Путина, Ангеле Меркел, Франсоа Оланда и Петра Порошенка. Биће то својеврсна „инспекција” првих 12-17 сати прекида ватре.

Бела кућа је још ноћас саопштила да председника САД „брине ситуација у Дебаљцеву и око њега”.

Како и не би. Снаге ДНР и ЛНР данас (пре ступања на снагу прекида ватре) не само да су одбиле све нападе Украјинаца, него су их избациле и из индустријске зоне Дебаљцева и ширег простора око железнићког чвора.

Могуће је да ће „режим тишине” – са мањим или већим „ексцесима” – у основи бити поштован од зараћених страна. Међутим, словачки премијер Роберт Фицо не верује да ће се мир одржати.

„Због чега је примирје у Украјини морало да почне са првим минутима недеље? Очито, да би обе стране утврдиле своје позиције. А то је мало да би рат постао прошлост. Све ми се чини да ће примирје бити брзо нарушено. Украјини прети рат великих размера. Кијев је спреман да прими наоружање из иностранства, а чим се то догоди – још боље ће се наоружати и сепаратисти”.

Фицо је упозорио да конфликт на истоку Украјине не може решити никакво примирје.

Дебаљцевски котао фото: ВОСТОК

Дебаљцевски котао
фото: ВОСТОК

ПОВЕЗАНО: Драган Станојевић – Ноћас је у Доњецку пакао! Као да су решили да униште Доњецк и све његове становнике пре наступања „примирја“

ПОРОШЕНКО ЗАПРЕТИО „УВОЂЕЊЕМ РАТНОГ СТАЊА НА ЦЕЛОЈ ТЕРИТОРИЈИ“

Јуче је Петар Порошенко – иако се држи само на подршци Запада – изигравао правог шефа праве државе и поново саопштио да ће увести ратно стање у целој земљи„ ако мир не буде достигнут“. Другим речима: ако у поноћ не дође до реалног прекида ватре на фронтовима у складу са споразумом Минск-2.

Ово је изговорио на церемонији на којој је припадницима својих пограничних јединица предао „нову војну технику“.

Присутнима је дословно рекао: „Још пре одласка у Минск сам на седници владе упозорио да ћемо – не буде ли мира – морати да посегнемо за веома тешком, али неизбежном одлуком, односно за увођењем ратног стања. Упозоравам: ратно стање у том случају неће бити уведено само у Доњецку и Луганску, већ на територији целе земље“.

Порошенко се, како је обавестио своје сараднике, о свему договара са Ангелом Меркел и Бараком Обамом и те разговоре са немачком канцеларком и председником САД назвао „координационим телефонским беседама“.

7277_0

Путин, Меркел и Оланд: Примирје у Украјини се мора поштовати

ПАРИЗ – Руски председник Владимир Путин, немачка канцеларка Ангела Меркел и француски лидер Франсоа Оланд сложили су се да се примирје у Украјини које је ступило на снагу у поноћ мора поштовати, саопштила је Јелисејска палата.

Путин је потврдио да су проруске снаге спремне за прекид ватре.

Како је пренео АФП, у саопштењу се такође наводи да ће троје лидера сутра телефоном разговарати са украјинским председником Петром Порошенком о томе како се примирје поштује.

Претходно су руски министар иностраних послова Сергеј Лавров и амерички државни секретар Џон Кери данас су истакли значај тога да стране у украјинском конфликту стриктно поштују споразум о примирју који ступа на снагу у поноћ, саопштило је руско министарство спољних послова.

Двојица званичника су размотрили питање примирја у телефонском разговору.

normandijska petorka

(Танјуг)

3 replies »

 1. АМЕРИКАНЦИ И ПОРОШЕНКО НЕ КРИЈУ ДА ИХ БРИНЕ СУДБИНА ОПКОЉЕНИХ ПЛАЋЕНИКА И УБИЦА …..

  ДР ИНГ БОЖИДАР МИЛОСАВЉЕВИЋ http://skrivenosaznanje.blogspot.com

  Воскресенье, 15 февраля 2015, 9:51 UTC от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕПОРТЕР posted: „АМЕРИКАНЦИ И ПОРОШЕНКО НЕ КРИЈУ ДА ИХ БРИНЕ СУДБИНА ОПКОЉЕНИХ УКРАЈИНАЦА

  Артиљеријом гађали Горловку и Јенакијево. И Доњецк тукли 40 минута, па престали Снаге ДНР и ЛНР данас (пре ступања на снагу прекида ватре) не само да су одбиле све нападе Укра“ >

  Свиђа ми се

 2. LATINI SU STARE VARALICE
  Već je ovakav scenario viđen devedesetih godina u raspadu Jugoslavije. Svi planovi za mirno razgraničenje i pravedno rešenje sukoba, od Vens Ovenovog. Kutiljerovog pa i Aktisarijevog plana bili su na štetu Srba i srpskog naroda diljem čitave teritorije Jugoslavije a potom i Srbije. Ni posle stravičnih gubitaka u ljudstvu , tehnici i teritoriji srpskog naroda Zapad nije zadovoljio svoje megalomanske apetite pa je nastavio sa rastakanjem Srbije do dana današnjih. Sporazum u Minsku je plan Amaerike da Novorusija prihvati fašističkog okupatora za gospodara ili u nekoj „Oluji“ krene u bežaniju preko u Rusiju. Da su Amerika i NATO hteli mir i pravedno rešenje za Ruski življa u Ukrajini rat ne bi ni počinjali. Prema tome.nema mira, nema primirja, nema dogovora sa Porošenkovim i anglosaksonskim fašistima.Moskva mora da odbrani svoju braću u Novorusiji. Ko pita sa kojim pravom? Radije treba zapitati Ameriku sa kojim pravom oni šalju svoje oružje Porošenku i šta traže u Ukrajini na ruskoj granici ?

  Свиђа ми се