АКТУЕЛНО

Пожар у Сибиру: Погинуло шест радника из Србије и три повређена ван животне опасности


Градилиште на полуострву Јамал на северу Сибира ноћас је захватио пожар, у којем је, према најновијим информацијама, погинуло шест српских радника. У тренутку избијања ватре, на градилишту је било око 200 радника из Србије, који су у Русију отишли преко фирме „Велестрој“.

Смртно је настрадало шест српских држављана, док их је троје повређено али нису у животној опасности, рекао је амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић

08. 02. 2015. ВЕСТИ, НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

facebook_f_620x0

МОСКВА – Амбасадор Србије у Москви Славенко Терзић потврдио је да је шест радника српске националности погинуло у пожару у мобилном насељу које се налази на сибирском полуострву Јамал и истакао да се за сада не зна зашто је дошло до трагедије.

Пожар је избио у мобилном насељу код града Салехард на око 3.000 километара од Москве, рекао је Терзић Радију Слободна Европа.

“Ватра је букнула на градилишту које се бави нафтно-гасним пословима. Том приликом смртно је настрадало шест српских држављана, док их је троје повређено али нису у животној опасности“, рекао је Терзић.

„Ми смо у сталном контакту са Министарством спољних послова у Београду и руским органима, пре свега Министарством за ванредне ситуације и истрага се даље наставља“, додао је он.

Према његовим речима, Амбасада у Москви овог момента нема никакве податке како и зашто се то десило.

Радници су били ангажовани преко компаније Велестрој. Услови у којима они тамо раде, с обзиром да је реч о о северу Сибира су врло тешки, температуре су врло ниске, а могли бисмо само да нагађамо шта би могли бити узроци пожара. Ми ћемо врло брзо добити званичне резултате руских органа.“, рекао је Терзић.

На питање да ли су радници можда радили у Русији “на црно”, Терзић је рекао да према информацијама које има, тај аранжман није ишао преко амбасаде као што је то обично случај и да су настрадали радници имали регуларне радне дозволе које су им издали руски органи.

Терзић је истакао да Амбасада Србије од руских органа очекује званичне и прецизне резултате истраге која се води.

Наравно ступићемо и у контакт са извођачем, компанијом “Велестрој”, и тражити да се нашим и свим другим радницима створе безбедни и коректни услови за обављање посла, колико је могуће у датим околностима, рекао је он.

Незванично се наводи да је у пожару изгорео смештајни блок са око 80 соба, у монтажним баракама у којима су спавали радници из Србије, Киргистана, Русије и Белорусије.

Непроверене информације са места догађаја лица места указују да су се највероватније запалиле просторије у којима су запослени сушили одећу, преноси Радио Слободна Европа.

facebook_ff

***
Како је речено агенцији Бета, подаци о погинулима су прелиминарни и добијени су из руских извора, а више детаља знаће се касније.

– Нађени су остаци четири тела, а за телима двојице радника се трага. На лицу места је полиција и све друге службе Руске Федерације. Нажалост, свих шест настрадалих је из Србије. На градилишту се налази и човек који је изгубио сина и брата – каже за лист „Блиц“ извор са лица места.

Према наводима листа „Блиц“, у пожару је изгорео смештајни блок са око 80 соба, а ради се о монтажним баракама у којима су спавали радници из Србије, Киргистана, Русије и Белорусије.

Узрок и даље није утврђен, али највероватније се запалила просторија у којој су запослени сушили одећу.

Десетине соба су потпуно изгореле, па су радници остали без личних ствари, докумената и телефона. Породице српских држављана и даље покушавају да ступе у контакт са њима, а комуникација Београда и Јамала додатно је отежана јер је у овој области сигнал веома слаб.

– Чуо сам да су људи искакали из кревета полуголи и бежали напоље. У општем метежу, заборављали су у собама мобилне телефоне. Покушавам да ступим у контакт са колегама, али нема одговора – каже један радник из Србије.

Породице српских држављана и даље покушавају да ступе у контакт са њима, а комуникација Београда и Јамала додатно је отежана јер је у овој области сигнал веома слаб.

Фирма „Велестрој“ већ годинама шаље завариваче, браваре и раднике сличних профила на рад у Русију. Обим посла је током последњих месеци знатно мањи, услед санкција наметнутих због кризе на истоку Украјине.

pozar