АКТУЕЛНО

ПOЧЕЛО ЈЕ: Радницима у Шведској убацују чип испод коже


Желите да уђете у своју канцеларију, користите фотокопир апарат или само купите сендвич? Запослени и у Србији су се навикли да провлачењем картица, платних или идентификационих, завршавају ове обавезе. Али Епицентар, нови хај-тек канцеларијски блок у Шведској, одлучио се за другачији приступ – чип испод коже.

ПОВЕЗАНО:
* Шта су РФИД чипови и које су њихове предности и мане?

31. 01. 2015. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

CIP1

Сваки запослени улази у фирму тако што на улазним вратима подиже руку и допушта да му скенер очита чип убачен испод коже. Реч је о RFID (radio-frequency identification) чипу величине зрна пиринча који се налази у руци. Ускоро ће сви запослени, њих око 700 који раде у том комплексу, добити шансу да буду „чиповани“.

CIPOVANJE

Радници помоћу овог чипа за сада могу да улазе у зграду и користе фотокопир апарате, међутим ускоро ће моћи и да плаћају кафу једноставним додиром руке.

За уградњу чипа потребно је мало стиснути зубе јер поступак није сасвим безболан. Чип се уграђује између палца и кажипрста. Ханс Сјоблад, који ради за Свидиш биохакинг груп каже да су ти чипови „интуитивни“.

– Ми већ комуницирамо с технологијом и то све време. Данас је то мало збркано – требају нам ПИН кодови и лозинке. Зар не би било лакше само додиривање руком? То је стварно интуитивно – рекао је Сјоблад за BBC.

TAKO

4 replies »

 1. Много времена ми је требало да схватим шта је живот. Живот је једини капитал који добијамо од Бога рођењем.За нас тај капитал, нема вредност, али за светске моћнике има и то веома.У игри званој живот, ми продајемо себе, веома јефтино. Тужан поглед чипованог пса, ускоро ће имати и људи.Тетовирано чудовиште са слике немуштим језиком прича како смо изгубили осећај за људскост, за лепоту и за хармонију. Овај би некада, завршио у лудници.Замислите које су све могућности манипулације људима овом техником.

  Свиђа ми се

 2. Најава чиповања почиње са долажењем антикриста, пише у светом писму, сад ко жели у редове војника за тога вођу нек изволи. Човечанство није упућено и вероватно из тог разлога пристаје на нешто овако. Потребно је порадити на едукацији о овом појаву чиповања, да људи не наседају. Нажалост означавање припадности улази на велика врата, сви који пристану слажу се да буду сатанина војска, па не из разлога што желе него из незнања.

  Свиђа ми се

  • Саша опрости , али морам да те исправим. Едукација је страна реч, значење јој је ОБРАЗОВАЊЕ.Молим Србе да чувају свој језик.Моје је да кажем.

   Свиђа ми се