Језик

Црна Гора: Светосавска декларација о заштити српског језика


Представници неколико културних организација из Црне Горе, усвојили су 26. 01. 2015. на састанку у Андријевици Светосавску декларацију о заштити српског језика и ћириличног писма у Црној Гори.

27. 01. 2015. Стање ствари, за ФБР приредила Биљана Диковић

grbalj-cir

Декларацију су потписали Удружење српских књижевника и умјетника „Горска вила“ из Подгорице, Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању из Андријевице, Српско историјско-културно друштво „Никола Васојевић“ из Берана, Удружење ратних добровољаца 1912-1918. и њихових потомака и поштовалаца из Берана, НВО „Стоп дискриминацији“ из Подгорице и „Глас Холмије“, часописа за историју књижевност и културу из Берана.

У Декларацији се наводи да је њен циљ „скретање пажње да се прогон Срба и српског језика наставља и даље“, уз констатацију да је на сцени „брутална асимилација српског народа у Црној Гори“.

„Полазећи од историјске чињенице да су Срби конститутивни народ, а српски језик аутохтони језик и духовна одредница историјско и научно утемељена у Црној Гори“ потписници Светосавске декларације дижу глас над, како стоји, „насиљем државе и мањинске језичке популације“ над убједљивом већином коју чине званична пописна групација говорника српског језика у Црној Гори.

„Једностраном и дискриминаторском одлуком режим избацује српски језик из наставног програма, преводећи га у матерњи језик, касније у црногорски језик и књижевност. Из Устава Црне Горе бришу српски језик као службени намећући као службени језик мањине – црногорски“.

„Насиље режима и језичка дискриминација највише погађа нашу дјецу и ученике српске језичке заједнице, јер им се намећу уџбеници који нијесу адекватни за њих, писани су латиницом, а осим специфичности црногорских слова, има и недостатке у квалитету нових текстова од писаца који су незаслужено и насилно наметнути и утичу на деградацију образовања“, стоји написано у Светосавској декларацији.

Осим језичке, Декларација констатује и свеопшту дискриминацију према Србима у Црној Гори, укључујући право на равноправни статус приликом запошљавања:

„Веома битна дискриминација јесте по основу остваривања права на рад, гдје су грађанима српске националне и језичке заједнице ускраћена права на рад у државним органима и јавним предузећима, у којима се проценат запослених српске националности креће од 0,1 % (полиција, државна безбједност) до максималних 8%, што доводи до асимилације, јер да би сачували своја радна мјеста и обезбиједили опстанак породице мијењају свој национални и језички идентитет“, наводи се у тексту Декларације.

Потписници констатују да је дискриминација присутна и у медијској сфери, истичући часопис „Глас Холмије“ као риједак примјер „доприноса у очувању историјске и културне вриједности српског народа“ .

„Зато ћемо помоћи “Глас Холмије“ и друге српске часописе и листове који представљају свјетлост из које зраче веома квалитетни чланци који подстичу културне вриједности српског народа“.

После историјског подсјећања на културну традицију Црне Горе, потписници су се обавезали да ће њихове активности бити „усмјерене у заустављању свих облика дискриминације“.

„Вратити српском језику у Црној Гори статус службеног језика и уврстити га у устав Црне Горе. Да се заустави насиље мањине над већином и насилно наметање уџбеникâ за црногорски језик. Да наставни програм из матерњег језика и историје обухвата историјске и културне вриједности српског народа, са свим признатим српским писцима, што утиче на квалитет образовања“, каже се у Декларацији уз поруку „Будимо добри потомци, како би били честити преци“.

Светосавску декларацију, испред поменутих организација, потписали су њихови предсједници Павле Бандовић, Бранислав Оташевић, Живко Бјелановић, Миличко Трифуновић, Дарко Рашовић и Горан Киковић.

Извор: ИН4С

(Србин.инфо, 26. 1. 2015)

1 reply »

 1. КАКО ДА ПОДРЖЕ СВЕТОСАВСКУ ДЕКЛАРАЦИЈУ ИЗ АНДРИЈЕВИЦЕ КАД У СРБИЈИ НЕГУЈУ ХРВАТСКИ ЈЕЗИК И ХРВАТСКУ ЛАТИНИЦУ!???

  Из Светосавске декларације усвојене на састанку у Андријевици може да се види колику су штету српским националним интересима нанели комунисти. Они су измислили црногорску нацију и велики број Срба из Црне Горе, што силом, што милом, превели у “црногорце“. Броз и комунистичка багра су систематски уништавали све што је српско у целој Југославији и човек не може да се определи где су били погубнији, у Србији, у Хрватској, у Бих или у Црној Гори. Сада су ти такозвани “ црногорци“ прихватили неку врсту проусташке идеологије, па су Срби у Црној Гори толико угрожени да предстоји потпуно уништење свега што је српско. Ово није ништа ново и свима, који макар мало прате прилике у Црној Гори, је јасно шта се тамо дешава.
  Тај део је јасан, али зашто ћути и све то трпи Србија? Одговор можда лежи у томе што Србијом и даље владају комунисти, хрвати и јевреји. Међу српским комунистима велики је број “црногорског“ кадра, а има их велики број који су се пресвукли и уместо црвених комунистичких обукли су жуто-плава одела. Из тих разлога битанга Борис Тадић није хтео да потпише и вратио је Закон по коме су само Срби из Црне Горе могли бесплатно да студирају и имају неке повластице у лечењу. И шта се сада дешава? Србија школује “црногорце“ из Црне Горе, а они, кад заврше факултете, или остају овде у Србији да шире братство и јединство и лобирају за црногоске интересе, или се враћају у Црну Гору и шире антисрпство. У исто време Срби из Црне Горе нити добијају места на факултетима у Србији, нити у интернатима, а нису имућни да плаћају школовање, јер су родом из пасивнијих крајева Црне Горе. Враћањем тог Закона, проусташка и процрногорска битанга Борис Тадић је учинио велику услугу антисрпским елементима из Црне Горе. Тако је и његов отац наводно водио кампању да Србија и Црна Гора остану у заједничкој држави, али је у исто време његов син Борис Тадић послао Богдановића, свог потпредседника, да саветује Мила Ђукановића како да на изборима победи српску коалицију, иако се Ђукановић отворено изјашњавао за одвајање Црне Горе од Србије.
  А ови што су сада на власти ћуте и праве се као да не виде шта се дешава у Црној Гори. И, поред свега, хоће да реновирају барску пругу и праве нови ауто пут за Црну Гору, да се задуже скупим кредитима и уложе милијарду-две евра у ауто пут, да им одведу што више туриста, да би им обезбедили пристизање што више евра, да им се олакша да Србе из Црне Горе што лакше начисто протерају. А наше пруге и наши аутопутеви нека остану и даље неизграђени и недовршени.
  О томе да ће неко из Србије да подржи Светосавску декларацију из Андријевице нема ни говора. Поготово неће да се огласи ни једна институција из Србије. Како да се огласе да подржавају српски језик и српску ћирилицу у Црној Гори, кад у Србији негују хрватски језик и хрватску латиницу? Они прижељкују да живе у Југославији и у лажном братству и јединству. Срећни су што су у Грчкој победили комунисти, у нади да ће се и у Србији вратити “прави“ комунисти који ће “направити“ неку најновију Југославију или који би од Србије направили Моравију у којој Срба више не би ни било. То је комунистички антисрпски сан и док се он потпуно не распрши нико неће ни помислити на Србе из Црне Горе, а камо ли на Светосавску декларацију.

  Мића из Ниша

  Свиђа ми се