ДРУШТВО

Савиндан 2015. – Велика Хоча


Јована Бојић Баљошевић
27.1.2015.

И после толико векова од Твог упокојења, духовни Оче наш, на овоме парчету земаљске кугле, где од искона сависмо своје гнездо и изградисмо дом, ништа се суштински није променило. Искушења народу Твом долазе са истих страна, од истог лукавог ума који је непрестано плео и ширио и плете и шири и данас своје злокобне мреже над нама.

Нажалост, многи од нас у њих упадају и постају слуге земељског и пропадљивог.

Мешетари тог лукавог, тамног господара походили су нас вековима. И данас нас походе као некада великог руског кнеза Владимира, нудећи само једно – да се одрекнемо себе, одрекнемо од православља, од Христа, од Твога Светосавља, мрмљајући нам бестидно, кроз зубе, да се са Св. Савом не иде у Европу.

Зар са Тобом, који си био и јеси истинити Европљанин, Христом дисао и живео, према непријатељима се односио са поштовањем и љубављу и од њих пријатеље чинио, мир си творио уместо рата, био искрени дипломата и никоме ниси затварао врата а на свака си куцао без гордости, Тебе неће Европа!!!

Неће, јер она је и Христа протерала. У њој нема места ни за Тебе, ни за нас!

И данас када нам поручују неки светски моћници да је православље највећа претња тзв. вредностима запада, јер се не уклапа у њихов обесхристовљени свет, ми због тога искрено жалимо, јер бити православан, значи једино бити ненарушиво слободан у добру.

Свети равноапостолни оче Саво, који си пре свега Христов, који те прослави, па онда наш, умоли Господа да од зла сачува нашу народну душу, јер једино здрава душа може да подигне наше посрнуло тело.

Амин Боже дај, срећан нам САВИНДАН!