Љиљана Јовановић

“Доста нам је!” – Хиљаде људи марширало против TTIP & GMO у Берлину (фотографије, видео)


Немачки пољопривредници и активисти за права потрошача, учествовали су у маршу против Трансатланског партнерства у трговини и инвестирању (TTIP), масовног гајења генетски инжињерингом произведених организама, у Берлину 17. 01. 2015. (Reuters/Fabrizio Bensch).

21. 01. 2015. RT, за ФБР превела Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

nemacka protiv gmo

Широк савез пољопривредника, поштених потрошача, активиста против капиталиста, организовали су марш кроз Берлин, који је окупио око 50.000 људи, који су захтевали отказивање TTIP споразума између САД И ЕУ и масовну технологију производње.

Више од 120 организација учествовало је на петим годишњим демонстрацијама “Доста нам је”, које су ове године фокусиране на повећање увоза америчке пољопривредне технологије – као што су генетске модификације, повременим давањима инјекција антибиотика животињама, и хемијским третманом меса, што је праћено имплементацијом контроверзног Трансатланског трговачког и инвестиционог партнерства (TTIP).

nemacka protiv gmo1
Демонстранти који су учествовали у маршу немачких пољопривредника и активиста потрошача против Трансатланског Трговачког и инвестиционог партнерства (TTIP), масовне производње, генетског инжињеринга, у Берлину, 17. јануара 2015. (Reuters/Fabrizio Bensch)

“Европски и амерички трговачки споразум TTIP служи само глобалним компанијама, а тиме ће се одузети средства за живот многим фармама широм света” – каже Jochen Fritz , организатор демонстрација.

nemacka protiv gmo2
И трактори су коришћени у протесту немачких пољопривредника, активиста за права потрошача, против Трансатлантског трговинског и инвестиционог партнерства (TTIP), и против масовне производње и генетског инжињеринга у Берлину 17. 01. 2015. (Reuters/Fabrizio Bensch).

Полиција је саопштила да је у мирним демонстрацијама учествовало 25.000 људи, организатори тврде да их било дупло више,- док је најупечатљивији спектакл био протест 80 трактора које су возили љути пољопривредници. Демонстрације су организоване синхроно са Међународном зеленом седмицом (International Green Week) великим пољопривредним сајмом који је управо почео у Берлину.

nemacka protiv gmo3
Немачки пољопривредници и активисти за људска права су у оквиру марша против TTIP извели представу испред зграде Рајхстага у Берлину. 17. 01. 2015. (Reuters/Fabrizio Bensch).

“Исхрана је политичко питање. Свака појединачна одлука коју ја донесем одређена је тиме како су животиње гаје, или шта расте на нашим пољима. И зато ја морам да нагласим да подржавам пољопривреднике а не велике пољопривредне корпорације”- рекао је Fritz.

nemacka protiv gmo4
Демонстрант држи лик где је написано “тржиште – је основа демократије – ми владамо изборима” (marktkonforme Demokratie- Die Wahlen bestimmen wir / market-compliant democracy- we rule elections). Током демонстрација против TTIP (Transatlantic Trade and Investment Pact) у Берлину 17. 01. 2015. (AFP/DPA).

Најдужи застој у прихватању TTIP, је био због поглавља 24 чији је привремени текст објављен прошле недеље, након формалних преговора још од јула 2013. године, а којим се настоји да се озваниче прекогранични економски односи између привреде ЕУ и САД. Два партнера имају скоро једну милијарду € (1,1 милијарда US $), вредности добара и услуга на годишњем нивоу.

nemacka protiv gmo5

Демонстранти учествују у протесту против TTIP (Трансатлантски трговачки и инвестициони споразум у Берлину 17. 01. 2015. (AFP/DPA)

Тражење стандардизације довело је до пукотина у неколико области – специјално у пољопривреди, са мултинационалним компанијама које су лоциране у САД, као што је Монсанто која је водећа компанија у технолошким иновацијама, док европска јавност остаје забринута без обзира на гаранције које пружају европски закони.

У говору на сајму Зелене недеље Савезни министар пољопривреде Кристијан Шмит (Christian Schmidt) обећао је да ће покренути питања која су демонстранти поставили, и поздравио јавно изнето мишљење.

 

———
Прочитајте више: Корнволска паштета у опасности. TTIP угрожава трговину Корнволском месном паштетом у вредности од £300 милиона фунти(£).

Објављено: 17.01.2015, 20:08