АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Арогантни цинизам западних званичника и недостатак објективног интегритета утицајних медија, разара глобални мир


Djogovic

Аутор: Драган Ђоговић
14.1.2015.

Да би проширили свој утицај на друге земље у тенденцији да владају свијетом, западне силе бескрупулозно примјењују стару шаблонску методу изговора, “успостављање демократије и људских права”, Њихова хегемонија се заснива на античкој парадигми “завади па владај”. Креирана криза у Украјини је један такав маневар, који у позадини има свој главни циљ – дестабилизацију Русије и продор на Исток.

У том подухвату, “Нека кошта, колико год кошта” – девиза је западне политичке клике.

Свакодневно главни медији извјештавју о сукобима широм свијета, у којима је Запад директно или индиректно укључен. Безбројним лажима, намјерним прикривањем реалног стања и једностраним представама – поготову о сукобу у Украјини, намећу се теорије и индиције, које искључиво одговарају зацртаној политичкој платформи западне алијансе.

ilustracija

Утицајни медији су манипулаторски жонглери новог доба! Њихов уређивачки концепт информисања, са лакоћом може да буде пресудан у формирању ставова јавног мјења.

Недавно спроведена анкета њемачке агенције “YоуGоv” за “ZEIT ОNLINE“, приказала је да 47% испитаника подржава тезу да медији извештавају једнострано и да су навигирани политиком, док 40% вјерује да објективно и независно извјештавају.

Дакле, са апсолутном сигурношћу се може констатовати да је значајном дијелу европске и америчке јавности, медијском сугестивном лажном пропагандом, толико снажно испран мозак да су за сву кризу у свијету криви искључиво други, понајвише Руси, да истинске праве кривце и креаторе кризе, који сједе опраних руку, похињено и безбједно у Вашингтону, Бриселу, Берлину, Паризу и Лондону, нико више није у стању рационално да прозре.

Све јачи политичко-економски атак Запада на Русију потврђује тај већ устаљени пропагандни клише.

Русија је већ дуго времена, уз своје указане гестове мира, пријатељства, и добре воље, трпела дугорочне провокације Вашингтона, јер се надала да ће ипак здрав разум превладати на Западу. Умјесто тога, уз свесрдну помоћ корумпираних западних медија, политичари у Вашингтону и многим другим европским престоницама су, са пјенама бијеса по угловима усана, све више и грлатије демонизовали Русију.

Перманентна игноранција, охолост, цинизам и лицемјерје западне политичке елите, као и недостатак објективног интегритета независних европских и америчких медија, знатно пооштравају ионако узаврелу политичку ситуацију.

Листа нових могућих ратних жариштиа је дуга, а берзу само што не затресе следећи економско – финансијски колапс. Религиозна духовна осјећања, манифистују се у облике насиља на улицама европских метропола. Једино је сигурно, да ништа није сигурно!

У средишту система колективне безбједности је Савет безбједности Уједињених нација. Он је по међународном праву једино тијело које може да легитимише употребу средстава принуде, као што су санкције или војне интервенције!

Али, ко уопште ову конвенцију поштује и спроводи, осим Русије, Кине и пар других земаља?
Нико!

Америка већ деценијама тотално доминира Европском унијом и Уједињеним нацијама преко својих многобројних политичких полтрона, којима је важнија моћ, каријера и новац него милиони жртава и страшне патње цивилног становништва широм свијета.

То су психопате о којима правосуђе (којег за сад нема) мора да поведе рачуна и због којих цијели свијет у сваком тренутку може да букне у пламен.

Рат дисциплинованих трансантлантских медија против истине и грађана, који су уморни од тога да им се сервирају манипулативне једностране лажи, вјероватно ће бити најзначајнији друштвени фактор и у овој насталој 2015. години.

Елитистичка ароганција западних режима, која тендира својим грађанима да мисле и говоре онако како им се аспектно презентује, неће губити у својој супстанци. Напротив, биће још више ојачана.

Рационалним расуђувањем информација, формира се имунитет на режимску пропагандну машинерију која у својој форми, без подршке већег дијела јавног мњења, не може имати ефекат.

Без обзира на коначан исход овог суровог медијског рата, он ће де факто за собом оставити огромне последице на свим сферама друштвеног живота.
_________

* О аутору:

Драган Ђоговић је бизнисмен, уметник, публициста, хуманиста и активиста. Рођен у Сарајеву, српски држављанин. Живи од своје ране младости у дијаспори.

2 replies »