Ћирилица

Сви који шверцују макар једно слово из хрватске латинице у Србију морали би бити строго кажњени


Драгољуб Збиљић: Сузбити, коначно, неуставно шверцовање хрватске латинице у Србију

Пише: Драгољуб Збиљић
9.1.2014.

Када неко шверцује робу, опијате, дрогу, цигарете, аутомобиле и сл. у Србију без плаћене царине и сличних дажбина, он бива обавезно кажњен или одузимањем робе или наплатом високих дажбина за то „шверцовање“. Уколико није обезбедио „дил“ с цариницима. То би морало важити и, без сумње важи и за шверцована културна добра, као што јер то, без сумње, и хрватска латиница. У Србији постпоји Устав и његов Члан 10. који не дозвољава никакво шверцовање туђег писма за српски језик, па ни хрватске латинице.

hro

На увоз хрватског писма у Србију имају право само Хрвати као национална мањина, јер су само они, такође по Члану 10 Устава Србије (став 2) ослобођени плаћања царине јер је то њихово уставно право на њихово писмо у Србији. Сви други који шверцују макар једно слово из хрватске латинице у Србију морали би бити строго кажњени. Морала би им се одузети шверцована роба (хрватска слова) или би морали платити врло високе дажбине, чему подлежу шверцоване цигарете, аутомобили, дрога, алкохолна пића и други опијати и сва друга шверцована роба.

Тако је могао председник Владе Србије Александар Вучић на том шверцу обезбедити знатна средства, и то сасвим легално у складу с правилима у „Европи без алтернативе“. На наплати шверцоване робе Вучић би сигурно могао да обезбеди толика средства за подизање српске привреде и за спас Србије. Уместо да диже ПДВ и да уводи друге високе дажбине Србима који једва састављају крај с крајем у осиротелој Србији, Вучић је требало да се заложи за доношење поштених закона (све у складу са законодавством у „Европи без алтернативе“) где је строго кажњиво свако шверцовање робе и културних вредности, као што је хрватска латиница, па би тако брже и лакше спасао Србе и Србију из провалије у коју су Срби запали великим делом баш због разних претераних шверцовања, а поготово због шверцовања хрватске латинице, што је превршило сваку меру у последњих 60 година.

Срби су навалили на шверцовану хрватску латиницу (јер им је јефтина пошто се не плаћа на њу царина) до те мере да су заборавили на српску ћирилицу, која је у српском језику по Члану 10. Устава једино српско писмо, тј. писмо српског језика.

Лако је ударати по поштеном свету да плаћа дажбине, увек је теже, али је много корисније ударати на „шверц-комерц“, а шверцоване хрватске латинице је у Србији, вала, већ 60 година било толико, да се на том шверцу могла спасити Србија од гладовања и сачувати образ Срба од неуставног латиничења и крађе хрватског писма. Треба се мало угледати на Хрвате који су сузбијањем сваког шверца српске ћирилице у Хрватску залужили, брже од Србије, узлазак у „Европску унију без алтернативе“.

Срби би хтели улазак у Европу с украденом хрватском латиницом!

7 replies »

 1. Хвала Мићи из Ниша што је имао стрпљења и времена да детаљно, коректно и сасвим добро, чињенично, одговори на текст/коментар неког другог Миће. Слично је требало ја да урадим, али нисам ишао у детаље, јер сам одмах видео да је реч о човеку који подмеће својим наопаким интерпретацијама и нетачностима, тако да ми се, једноставно речено, гадило да одговарам на његове претеране и глупости и злонамерности. Злонамерности и нетачности избијају из његове сваке реченице. Стога сам сматрао да то види свако и да је расправљати с тим човеком ма о чему и ма како само губљење времена. Одмах се види да човек пише из мржње, а не из научних чињеница и људске памети..

  Свиђа ми се

 2. “ Ето, господине Збиљићу, у овом делу је потребна корекција. Нема никаквог увоза хрватске латинице, нема више увоза ни са плаћеним дажбинама“ (Мића из Ниша).

  Дра ги пријатељу Мићо

  Хвала на одличном коментару, уз срдачан поздрав поверенику Удружења „Ћирилица“ у Нишу. А за „увоз латинице“ без дажбина, мислио сам на увоз за Хрвате који имају право на своје писмо у Србији и по Члану 10. Устава Србије. Баш као што имају право и Срби у Хрватској на увоз ћирилице у Хрватску без дажбина. Но, донекле сте у праву. Латинхица је у Србију за Хрвате већ увезена, као и за Србе у Хрватску одавно, па је само0 ствар у томе да се она Србима не чекића у Хрватској, као што се Хрватима она никада не чекића за њихове потребе, нити ће икада бити чекићана, јер Срби нису никада одузимали другима њихова права на писмо. Србима је одузимано то право чак и у самој Србији..

  Надам се да се разумемо сада.

  Свиђа ми се

 3. „Латиница је Латиница она није ни српска ни хрватска
  већ Латиница“ (Mile).

  Још мало одговора Miletu –

  Ваш резоновање није ни ан нивоу детета. То би било исто као да Миле за себе каже: „Ја нисам Mile, него сам чоек!.

  Наравно, верујем да сте ЧОВЕ$К, али имате и своје или псеудонимско име,.Да ли Ви заиста не схватате зашто је ова ћирилица српска и зашто је она латиница хрватска. Само зато, човече,м што она јесте ћирилица или латиница, али је специјјално у том саставу прављена за Србе католике и Хрвате (латиница), а ова у данашњем сасатву Вујковопм прављена је специјално за Србе (па је зато — српска. И дете би схватило да латиница има у више верзија (пољска., чешка, словеначка (врло блиска с хрватском) и сл. а ћирилица има такође више верзија: српска, руска, бугарска, монголска, русинска македонска ( врло слична, готово иста као српска) итд.

  Научите основна знања о језику и писму.

  Свиђа ми се

 4. ОДГОВОР УВАЖЕНОМ MILETU (КОЈИ СЕ ПОТПИСАО ЛАТИНИЦОМ)

  1.
  Говорио сам о актуелном (важећем и по Уставу) писму српског језика, варијанти ћирилице у извођењу Вука Караџића. А та прича шта је ћирилица и шта је латиница нема никакве сврхе. Зна се да је српско писмо ћирилица (регистрована и у свету), а хрватско писмо латиница (регистрована у свету уз „хрватски језик“).

  2. О тим Вашим (тј. прежваканим причама Петра Милосављевића такође не бих овде јер је тај фалсификат обрађен и доказан од десетак истраживача, а моја маленкост је о том фалсификату писала у књизи „Латиничење Срба“ (Ћирилица, Нови Сад, 2011, а и у јoш неким својим књигама, па ни о том фалсификату нема потребе да овде разглабам. Читајте нешто од познатих лингвиста, па ћете знати да не постоји никаква „српска, у значењу општесрпска, латиница“. Да је та латиница била икада писмо свих Срба, не би Србима свуда, па и у Србији пре сто година, у окупацији у Првом светском рату била забрањена српска ћирилица и наметнута им, баш та хрватска латиница, јер се њоме могао писати српски језик.

  3. Да је та хрватска латиница српска, онда би се морало рећи да др Анте Павелић није ништа лоше учинио Србима када им је у НДХ (1941-1945) забранио сртогим законом ћирилицу и наредио им хрватску латиницу. Да је то „српска латиница“, поглавник Анте Павелић би био хуманиста, јер је Србима наметнуо „српску латиницу“, а не хрватску.

  4. Опасуљите се и мало образујте, немојте претеривати. Није у свету баш све – српско. А понајпре им није „српска латиница“ у значењу општесрпска. Она је Србима наметана хиљаду година, тачно од 1060. године па све до данас насиљем, а успело је тек под комунистима да је наметну Србима као већинско писмо уз насиље и обмане да су „Срби најбогатији на свету, јер имају два писма“. Ниједна лингвистичка „будала“ не прави два писма за актуелни књижевни језик, зта исти језик и исти народ. Латиница је морала бити сачињена за Србе католике (док нису асимиловани) и Хрвате, јер они као католици нису имали шансу да пишу српском и православном ћирилицом.

  5. Схватите да Вас је П. Милосављевић тешко обмануо факсификатом из репринта Вуковог Буквара и да није баш све у свету „српско“. Лепо би звучало, што рече В. Ђорђевић, да је „латиница српско писмо“, али нажалост, а више и на срећу, та лпже скрпљена латиница ни било која латиница није никада наменски прављена за све Србе.

  6. Извините, поштовани Mile за које „преметнуто moje слово“, јер. и са „преметнутим“ словима довољно Вам је да схватите да Вас је Милосављевић (намерно или из незнања) преварио. Српска (у значењу општесрпска) латиница нити је икада постојала, нити постоји, нити ће постојати чак и ако Срби сасвим напусте ћирилицу и сви пишу данашњом хрватском абецедом. То ће само значити и значило би да су Срби преузели писмо директно од Хрвата, пошто Срба католика одавно нема (асимиловали су насилно или својом вољом).
  Опростите што сам морао да Вас разочарам, али схватите да Вам је истина кор4исниуја, него да останете у мраку незнања.

  П. С.
  Нас ову Вашу реченицу: „Ако је написани текст нека још недефинисана врста сатире,
  у том случају занемарите остали текст из мог коментара“, имам Вам потврду да јесте реч о сатири, али таквој сатири која је заснована на буквалној истини. Јер, заиста, хрватска латинјица се већ ше3здесет година (после Новосадског договора (1954) буквално швцерцује из Хрватске, тј. од Хрвата се отима, краде, позајмљује, зовите то као, хоћете. А свакоме одговара да неко други преузме њихов језик или писмо, па само зато нам Хрвати због преузимања или крађе њихове латинице ништа не приговарају. Само ћите и смеју се (у себи будалама у вези с њиховим писмом). Да Хрватима не одговара (по)латиничење Срба (уосталом неки од њих и чекићима данас латиниче остатке Срба у Хрватској), они би нас одавно тужилиу међународном суду, па бисмо платили глобу за преузимање туђег културног добра. Али, кажем, како Хрватима не смета српско долатиничење, они нас због тога неће тужити. Али, кад би у свету било ко поставио питање „ија је хрватска латиница“, видели бисте како би они сасвим лако доказали да је она – хрватска. Па све царевне, па и Брозова „мала а суштинска царевина“, увек су више пута забрањивале Србима њихово ћириличко писмно и нуместо мњегфа наметале абецеду. Ту истину зна свака прица на грани, била селица, била домаћа птица. Једино то не знају „милосављевићевци“, него их не занима којим ће писмом Срби писати (својим нили позајмљеним, туђим)..

  Свиђа ми се

 5. Аутору текста!

  Ако је написани текст нека још недефинисана врста сатире,
  у том случају занемарите остали текст из мог коментара.

  Јесте ли чули за писма: Етрурско (Рашанско), Винчанско,
  Ђирилицу и Глагољицу.

  Етрурско, Рашанско и Вичанско су једно писмо, звало се
  Рашанско.
  Разлика између Етрурског и Винчанског је та да је Етрурско
  писмо писано са десна на лијево а Вичанско са лијева на десно.

  Кад Етрурско писмо окренете у другом смјеру добијете
  скоро исто писмо као и Винчанско, та два писма су Рашанско писмо.

  Од Рашанског писма је изведена Ћирилица, немојте да умишљате да су Ћирилицу направили Ћирило и Методије,
  то је већ познати историјски фалсификат.

  Ћирилица је кориштена пуно прије него што су родила та
  два великана писмености, они су чинили друге ствари које
  су од користи и нама и другима.
  Обелиск из Ксантоса је примјер који доказује да је Ћирилица
  кориштена прије више од 2500 годона уназад.

  Глагољица је покушај да се унаприједи и реформише
  Ћирилица, то писмо није могло да парира Ћирилици.

  А сад Латиница.

  Прво да се оградим од могућих бесмислених кометара
  на мој текст, ја не форсирам Латиницу и нисам присталица
  да се иста шире уводи у српске заједнице.

  Шта и колико аутор текста зна о Латиници?

  Колико видим из приложеног да аутор текста нема појма
  о Латиници, буба онако офрље само нека се буба.

  Не постоји српска Латиница, не постоји хрватска Латиница,
  постоји српска верзија Латинице, хрватска верзија не постоји.

  Сва Латиница која се користила на просторима бивше
  Југославије је српска верзија Латинице, уз напомену да је једно слово у датом облику на инсистирање хрвата уврштено у југословенску Латиницу, и то слово није хрватско
  већ друге државе.

  Латиница је Латиница она није ни српска ни хрватска
  већ Латиница.

  Латиница је направљена по наруџбини од стране римског цара, латиницу су направили СРБИ из данашње сјеверне
  Македоније и јужне Србије.
  Ти људи су били веома познати и признати у том послу.

  Римски цар је платио ауторима Латинице и као наручилац и власник писма он је дао име писму Латиница.

  Латиница је направљена од Ћирилице, Етрурског и Винчанског писма.

  Да сте се мало потрудили да направите поређење наведених писама нашли би да су, пратећи кроз историју, настала од једног писма.

  И да поновим не постоји хрватска Латиница, то је веома
  штетна политичка флоскула.

  Можете да се борите против Латинице, то је ваше право,
  свакако ни на своју или вашу штету као и на моју или нашу
  штету, јер код нас у Босни та два писма су равноправна у
  употреби.

  Кад сте толики патриота, одмах своје ауто одвезите на отпад, јер је све на њему и у њему на Латиници.
  Свој мобилни телефон одмах баците у смеће јер је у њему и
  на њему све на Латиници.

  Сву омладину у Србији која носи патике Најк, одмах потрпајте у затвор јер популаришу Латиницу.

  Кашику којом ручате такође баците јер и на њој пише ко је
  произвођач, скоро сви пишу на Латиници.

  Бесмислено је да Вам и даље наводим примјере гдје Ви
  користите Латиницу, користите је сваки минут у току једног дана.

  Свиђа ми се

  • ОД СРПСКЕ НОВЕ 2015. ГОДИНЕ УВОДИМ ЛИЧНУ ЦАРИНУ НА ХРВАТСКУ ЛАТИНИЦУ

   Двоумио сам се да ли да реагујем на коментар који је 10.01.2015. године у 11:04 упутио Миле и одлучио сам да неке ставове ипак коментаришем:

   Миле, на почетку коментара о латиници кажете “Прво да се оградим од могућих бесмислених коментара на мој текст“. Моје мишљење је да ни један коментар није бесмислен. Свакоме треба допустити да покуша да докаже да нисте у прву, или да можда јесте. Како сте унапред знали да ће бити “бесмислених коментара“ па сте се унапред оградили од њих? Ово би могло да значи да сте знали да нисте сигурни да ли исправно зборите, што би могло да изазове негативне коментаре, па сте се зато унапред и оградили од таквих коментара. У наставку кажете “ја не форсирам Латиницу и нисам присталица да се иста шире уводи у српске заједнице“ Наравно, Миле, да нема потребе да се латиница “ишта шире уводи“ јер је латиница већ толико широко уведена да српска ћирилица скоро и не постоји. Српска ћирилица не постоји ни у српској држави у којој је постојала до доласка комуниста и српског злотвора Броза који је перфидно одмах почео са укидањем српске ћирилице забраном да се производе писаће машине на ћирилици. Осим овога употребљавате термин “српске заједнице“ као да се ради о српским гетоима на периферији Беча, Минхена или Париза, а не о српском народу који има право на свој језик и своје писмо.
   Затим кажете да аутор текста г. Збиљић “нема појма о латиници, буба онако офрље“. Овакав коментар ме не чуди, јер се сви комунисти, хрвати или јевреји одмах острве на било кога ко се усуди да се заложи за било шта српско, па макар то био и један духовит чланак о царини на увоз хрватске латинице, као да је тај захтев могуће остварити у држави у којој се води прохрватска политика. А није ни лепо да се на тако приземан начин обраћате човеку који ни једном својом речју није никога увредио, већ је само крајње озбиљним, али сатиричним, текстом изговорио толико тешку и болну истину о бесомучној, скоро болесној, прекомерној употреби хрватске латинице у Србији и међу Србима.
   Даље кажете “ Латиница је Латиница она није ни српска ни хрватска већ Латиница.“ Не залазећи у стручну анализу, могу да потврдим да је хрватска латиница регистрована као једино званично хрватско писмо ИСО стандардом, а да је истим тим стандардом српска ћирилица регистрована као једино званично српско писмо. Тако је и по светском стандарду, све земље имају пријављена своја писма, па је латиница (хрватска) пријављена искључиво као писмо хрватског језика, а ћирилица (српска) је пријављена искључиво као писмо српског језика. Зато неупућенима и није јасно због чега се срби толико грчевито држе хрватске латинице, иако је одговор веома једноставан: комунистичко-хрватско-јеврејски лоби држи све у својим рукама у вези српског писма, граматике и правописа. Српски лингвисти су у мањини и плаше се да отворено о томе јавно износе своје ставове. Овоме треба придодати и једно логично питање, ко је приморавао српске писце, или још боље, ко их сада и због чега приморава или намамљује да пишу на хрватској латиници? Можда је у питању додворничка аутоцензура? Или јадни можда мисле да ће имати којег купца више ако књигу објаве на хрватској латиници.
   Даље кажете “код нас у Босни та два писма су равноправна у употреби“. Јасно је, Миле, да још увек живите у бившој Брозовој комунистичкој србождерској Југославији, и зато још увек нисте схватили да ни тада није постојала Босна, већ Босна и Херцеговина, која тек сада није Босна, јер је подељена на два дела од којих је један Република Српска. О равноправној употреби ћириличног и латиничног писма може да се говори само када је реч о употреби та два писма у Републици Српској, а о равноправној употреби у овом другом делу, равноправност постоји само на папиру. Прошетајте било којим градом под њиховом контролом па ћете сами да се уверите у ово што кажем.
   А сад још која реч о неким вашим, Миле, конкретним наводима о употреби латинице. У том делу сте, најблаже речено, заменили тезе. Г. Збиљић ни једног момента није писао о царини на УВОЗ ЛАТИНИЦЕ, већ о царини на УВОЗ ХРВАТСКЕ ЛАТИНИЦЕ, што је драстично различито. Пишете о аутомобилу који је произведен у некој страној држави која употребљава латиницу и о обавештењима у аутомобилу која су на латиници. Та обавештења су можда на енглеском, али и то је различита латиница од хрватске латинице. Када је реч о мобилним телефонима и они нису произведени у Хрватској, па и упутство за употребу није на хрватској латиници, већ на енглеском или норвешком или је упутство (мени) на српској ћирилици. Свима којима сам честитао Божић мобилним телефоном, честитку сам написао на српској ћирилици: “МИР БОЖЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!!!“. Ево баш овако. Међутим, не могу да кажем да нема и подметања, јер неки прохрватски елементи на превару у мобилни телефон уносе упутство (мени) на хрватској латиници, па би у том делу могао да се примени предлог г. Збиљића о царини на увоз хрватске латинице, поготово што наши балвани ћуте.
   Све ово важи и за кашике и патике, али се из дела где препоручујете г. Збиљићу да потрпа омладину у затвор зато што носе те патике, такође може приметити да нисте коректни. Миле, у овој Србији, на жалост, могу да оду у затвор не они који носе патике са латиничним натписом, већ само они који указују да се употребом хрватске латинице крши Устав Србије којим је у чл. 10 регулисана употреба српске ћирилице. Замислите, Миле, ако се уопште тако и зовете, колико би их било у затворима када би ми у Србији почели да ломимо све натписе који су на хрватској латиници, исто онако као што хрвати ломе табле са натписима на српској ћирилици. Или замислите шта би се десило када би уследио некакав позив неке утицајне групе да се поломе сви натписи, сви излози и све остало што је исписано хрватском латиницом. Ништа другачије него што раде хрвати, потпуно пресликано њихово деловање. Па ту би било срче за хиљаду и више вагона. Али будите мирни, то се у Србији никада неће догодити, односно докле год је Србија под хрватском окупацијом, односно докле год се у Србији за све питају комунисти, хрвати и јевреји, или најједноставније речено докле год се у Србији води прохрватска политика.
   Иначе шетајући градом, свако може да запази да је и Ниш остао без ћирилице и вапи за насушном потребом увођења царине на увоз хрватске латинице.
   Зато поздрав свима који имају снаге да кажу: “Ево, од Српске Нове 2015. године уводим личну царину на хрватску латиницу и почињем да служим искључиво српском ћирилицом, јединим српским званичним писмом.“

   Мића из Ниша

   Свиђа ми се

 6. ЗАБРАЊУЈЕ СЕ УВОЗ ХРВАТСКЕ ЛАТИНИЦЕ !!!
  НЕМА ВИШЕ УВОЗА НИ СА ПЛАЋЕНИМ ДАЖБИНАМА !!!

  Свака част, господине Збиљићу. Ваш текст је и добар и духовит, али са једном малом корекцијом. Лепо сте рекли да се шверцована хрватска латиница мора одузимати на граници, али сте у наставку додали “или би морали платити врло високе дажбине“. Ето, господине Збиљићу, у овом делу је потребна корекција. Нема никаквог увоза хрватске латинице, нема више увоза ни са плаћеним дажбинама. Временом би, мало по мало, комунистички, прохрватски и јеврејски елементи наметнули латиницу као, овог пута као једино српско писмо.
  Лепо је у Уставу Србије регулисана употреба ћирилице као јединог српског писма, али се злоупотребљава то што у наставку није написано да се у Србији забрањује употреба хрватске латинице. Е, тада ни комунисти, ни хрвати, ни јевреји, а ни остали антисрпски елементи не би имали куд и морали би да употребљавају српско писмо, српску ћирилицу. Тим додатком у Уставу био би потпуно спречен шверц хрватске латинице, али и свака друга употреба, и ту им онда не би помогло ни плаћање високих дажбина. Тачно је да би тиме били ускраћени за нека новчана средства, али немојте да жалите због тога, има много и другог шверца, па власт може тим царинама да надокнади изгубљени новац од царине на увоз хрватске латинице. Осим овога, прецизирање употребе хрватске латинице би морало да иде до најситнијих детаља да се не би догађао перфидан шверц, под разним изговорима.
  Поздрав.

  Мића из Ниша

  Свиђа ми се