Језик

Чувари Ћирилице: Писмо Музеју Николе Тесле


Најгори пример фалсификовања српских писаца и српских научника у српској историји је пример споменика Николе Тесле  у Њујорку, који је откривен септембра 2013 године. Ово Никола Тесла никада у свом животу није урадио! Испод српске ћирилице он никада није ставио енглески потпис! И све је последица небриге и олаког схватања српске азбуке као основе српског националног бића и разних подметања двоазбучја за српски језик.Ово писмо је први пут објављено децембра 2013. До данас без одговора…

7. 01. 2015. Чувари Ћирилице, за ФБР приредила Биљана Диковић

Писмо Николе Тесле песнику Јовану Јовановићу Змају * писмо и потпис - ЋИРИЛИЦА

Писмо Николе Тесле песнику Јовану Јовановићу Змају
* писмо и потпис – ЋИРИЛИЦА

 • Музеју Николе Тесле,
 • Министарству културе и
 • свим српским институцијама у Србији и Републици Српској.

***

Поштовани,

Ко финансира рад Музеја Николе Тесле?  http://www.tesla-museum.org/meni_sl.htm

 Отворено писмо Музеју Николе Тесле

Из овог примера се не види да има српског писма – српске азбуке? Закључујем да средства не даје министарство културе Србије, већ Хрватске? (Видите додатак 3. Држава Србија је потписала да је српска само ћирилица).

Зашто Музеј нема српско писмо на својим страницама, у ово време кад га Хрвати својатају и изврћу чињеницу да је Никола Тесла писао српски језик – абецедом?

А ту тезу потхрањује и сам Музеј Николе Тесле, примером на својој страници:

http://www.tesla-museum.org/meni_sl/nt.php?link=downloa ds/d&opc= 

NikolaTesla 2 Отворено писмо Музеју Николе Тесле

Зар тамо није могао да стоји следећи пример из истог словолика (енгл. font):

 Отворено писмо Музеју Николе Тесле

Од једног лошег примера, необразовани и неродољубиви Срби, без главе и мозга, праве други лош пример:

http://ћириловање.срб/softveri-i-fontovi.html 

NikolaTesla 4 Отворено писмо Музеју Николе Тесле

Уместо да су ставили овакав пример:

 Отворено писмо Музеју Николе Тесле

И  најгори пример  подметања Тесли(вероватно последица горње неозбиљности) је споменик са слике. Ово Никола Тесла никада у свом животу није урадио! Испод српске ћирилице он никада није ставио свој енглески потпис!

 Отворено писмо Музеју Николе Тесле

 Отворено писмо Музеју Николе Тесле

или

 Отворено писмо Музеју Николе Тесле


Страница Чувара ћирилице показују да није заборављено како је Никола Тесла писао српски: http://Шампиони.срб/наука/наука.Срб

NikolaTesla 9 Отворено писмо Музеју Николе Тесле

Срдачан поздрав!
Чувари ћирилице

 

 Прилог:

1. Изглед насловне странице Музеја Николе Тесле. Нигде нема српске ћирилице.

 Отворено писмо Музеју Николе Тесле

2. Споменик Милутину Тесли, који је „Благодарни син Никола“ подигао после много година боравка у расејању 1889. године. Да ли га је Никола подигао исписан српском латиницом? А како ради српски академик из САНУ-а, видели сте на споменику у Њујорку. Да ли је ово уметничка слобода или грубо подметање и прекрајање историје?

 Отворено писмо Музеју Николе Тесле

3. Свитак „Чувара ћирилице“, направљен на основу споразума Србије и Хрватске о томе које је чије писмо.

Унеско српски Отворено писмо Музеју Николе Тесле

Зашто Србија и српске институције не штите српски језик и српску азбуку? Ко их финансира?

2013 12 26 005444 Отворено писмо Музеју Николе Тесле

4. Крштеница Николе Тесле из Цркве Св. апостола Петра и Павла

krst

4 replies »

 1. Sta reci? Toliko smo degradirali Nikolu Teslu, da se u ukrstenim recima pojavljue „inicijali genijalca Tesle“. Kao da je u pitanju napaljeni klinca koji je izlislio neku igricu, a ne covek koji je tako dobro upoznao i poznavao upoznao elektricitet, da ce proci jos mnogo vremena, dok se ne nadje neko ko ce to moci da razume.

  Свиђа ми се

 2. Mir Bozi Hristos Se Rodi, dragom Gospodinu Mici iz Nisa veoma sam zahvalan na ovako lepom obrazlozenju znacajnosti i autenticnosti Cirilice. Gledajuci na TV u Slavonskom Osijeku razbijanje cirilicnih oznaka kao i vandalizam jedne Evroske Unije – clanice, pitam se sta onda Srbija treba da ocekuje od jedne tkave Unijske zajednice?? Nisam primetio da je bilo koja Evropska clanica postavila pitanje „Zasto takava clanica EU tako vandalski postupa“ a zna se da je to Pismo pod zastitom „UNICEFA“ kao najstarije Pismo EU.

  Свиђа ми се

 3. Господо,
  уз поштовање за све што радите на очувању ћирилице и спас нашег српског писма, имам потребу да вам доставим моја запажања:
  Прво, морали би да знате да је, на жалост, Хрватска окупирала Србију у разним sferama нашег друштва и да се, што је још горе, у Србији води прохрватска политика. Броз је од почетка своје владавине уништавао све српско, па тако и наше ћирилично писмо. Прво што је урадио је перфидна забрана производње машина за куцање на ћирилици. У свему су му помагале српске комунистичке вуцибатине. Успели су да униште скоро све што су наумили, па тако шетајући Београдом врло лако можете да помислите да сте у Загребу, све је на латиници, уђете ли у неки ресторан дочека вас хрватска музика као у хрватским ресторанима, пустите било коју српску радио станицу, исто – свака друга песма хрватска. Тако исто српске телевизије, тако новине, тако све. На пример, недавно сам доставио допис мојој банци у којој примам плату. Протествовао сам јер нема могућности да се ћирилицом попуни налог за електронско плаћање. Налог који сам попунио ћирилицом је прошао, али сам после штампања налога у текстуалном делу добио само знаке питања. А и цео сајт је само на латиници. Ово значи да Музеј Никола Тесла није усамљен случај, да су ствари отишле сувише далеко и да борба мора да буде жестока.
  Друго, колико се сећам у том музеју је било јесенас силних проблема око сеобе посмртних остатака, односно урне Николе Тесле. Српска Православна црква је уложила много труда да се Никола Тесла сахрани као што се сахрањује сваки Србин, али ни СПЦ није успела. Дигла се прашина, али су власти све брзо заташкале и ником ништа. Градске власти Београда су морале да аминују на нечији налог да се сви захтеви за пресељење обуставе, што им није тешко пало.
  Шта све ово значи? Значи то да је Музеј Никола Тесла под контролом хрватског лобија и да су сви толико јаки да им, за сада, нико ништа не може. Њима су ове игре око Николе Тесле важне, јер га они својатају и не би ме зачудило да после извесног броја година и успеју да га присвоје. За почетак тај лоби би могао да омогући крађу урне, или посмртних остатака из урне. После тога би ДНК анализом доказали да је Никола Тесла, у ствари, сахрањен у Хрватској, а да се у музеју Никола Тесла чува обичан пепео. Рођен у Хрватској, сахрањен у Хрватској – временом постао би Хрват. Мислите да је ова моја слутња или сумња немогућа? Верујте, могућа је.
  Треће, ваш допис је толико благ да они неће да одговоре ни после хиљаду пута поновљеног таквог дописа. Колико је становника у Србији упознато са овим вашим дописом? Стотинак? Хиљаду? Питање је. Зато се на ваш допис они само цинично насмеју и терају даље. А када би ви тажили неку донацију и цео Београд излепили сажетијим и јаснијим дописом и додатно га упутили на стотине адреса државних органа. У том допису би морало да пише да су, на пример, они фалсификовали потпис Николе Тесле, ако су га фалсификовали. Е, ако се ради о фалсификату, то би била друга прича.
  Четврто, могли би да одете и до Српске Православне Цркве и тражите њихову документацију и заједничким снагама натерате тај прохрватски лоби да попусти. Знам да и то није лако.
  Пето, можда ви немате амбиције да се борите и другим видовима борбе. Онда нема замерке. Све што сам горе навео, навео сам само да би било јасно зашто дописи остају непримећени, колико год да су добри и колико год да сте потпуно у праву.
  Много поздрава.

  Мића из Ниша

  Liked by 1 person