АКТУЕЛНО

Центар „Симон Визентал“: Миса за Павелића – увреда за стотине хиљада жртава


Центар „Симон Визентал“ осудио је данас одржавање мисе у Загребу за пронацистичког усташког поглавника Анту Павелића, истичући да то представља „значку срама“ за католичку цркву.

30. 12. 2014. МАГАЦИН, за ФБР приредила Биљана Диковић

misa

„Тешко је поверовати да се у центру главног града чланице Европске уније, веома близу загребачке јеврејске заједнице, на стотине људи окупило јуче у знак сећања на једног од највећих европских масовних убица“, навео је директор израелске канцеларије тог центра Ефраим Зуроф.

Зуроф је нагласио да је обележавање 55 година од смрти Павелића „увреда за стотине хиљада његових жртава“ и да представља „значку срама“ за католичку цркву.

ПРОТЕСТАНТИ

ПРОТЕСТАНТИ

У једном тренутку, петнаестак минута пре почетка мисе, један је младић отргнуо антифашистички транспарент који су истакли протестанти и потом га бацио на под. Полиција га је удаљила и легитимисала. Након тога међу антифашисте су љубитељи усташтва бацили и петарду, па се поновно окомили на истакнути транспарент, што полиција овај пут није приметила иако им се то одиграло „пред носом“. Поглавникови следбеници потом су бацали лед међу протестанте.

На годишњице смрти Анте Павелића мисе се редовно одржавају у Загребу и Сплиту, навела је агенција АФП.

Павелић је умро у Мадриду 28. децембра 1959. године, наводно од последица рањавања које је задобио две године раније у Буенос Аиресу, када је на њега пуцао Србин Благоје Јововић (О хероју Благоју Јововићу, човеку који је пуцао у Павелића прочитајте у чланку „Благоје Јововић – српски херој„. Чланак садржи детаљну причу о припремама и извршењу атентата на злочинца Павелића.).

Извор: Тањуг
Обрада: Магацин

3 replies »

  1. dobro je da je diferencijacija izmedju dobra i zla sve veca, tj. ociglednija masama ovakvim manifestacijama i slicnim, bez novih zrtava, e da bi se otrgli od ekumenizma, djavolove zamke; daleko im lepa kuca krimokatolicima banksterskim.

    Свиђа ми се

  2. Nikada neću moći razumeti kako može monstrum, čovekolikog oblika, da zastupa i moli se Bogu za najvećeg krvoloka pa bilo ko da je to a dobro znaju kakva nedela je monstrum počinio. Poželite nekom svom od rodbine bar malo zla i gledajte zlo, nećete jel……… o DRAGI BOŽE sačuvaj nas od zla jer oni znaju šta čine.

    Свиђа ми се

  3. Поводом члака који говори о чашчењу обљетнице смрти фашистичког поглавара хрвацке. Питам се кад ће схватити и осудити те злочинце и сам народ које га је предводио? Дали се посраме и ако зашто не изађу на линију одбране ваљда им је јасно што је зло и што добро? Нисам још никад чула у јавности да се нетко из хрвацке узбунио или било што прокоментарисо, неко злодело које су они починили. Такав народ мора добро да се замисли, шта ће кад дође време потребе сурадње са регионом. Први услов за сарадњу осуда злочинаца у властититом народу, а онда извињење за све жртве. Другачије неби уопште имала посла са таквим људима, и ако сам свесна да није сав хрвацки народ крив. Али ако ћути сурађује у непочинствима.?

    Свиђа ми се