БАРИКАДЕ

СТРОГО ЧУВАНА ТАЈНА: ЦИА затвор за Србе на Космету


Својом књигом “Солдат – као војни полицајац на Косову”, немачки војни полицајац Ханс Рагниц узнемирио је ових дана јавност и политичаре у Немачкој и ЕУ. Рагниц је, наиме, у књизи открио дванаест година дуго чувану америчку и немачку тајну о специјалном затвору ЦИА за Србе и Албанце на Космету током 2001. године.

*кратка веза: http://wp.me/p1Fuk8-rzu

03.11.2013. НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

tajni-zatvor-cia_620x0
– У селу Дубрава направљен је логор за заробљенике. Амерички војници, који су примењивали сопствену политику хапшења, су заробљене Србе и Албанце допремали хеликоптерима у логор у селу Дубрава. Као чуваре обучили су Немце, Грке и Италијане. У селу Дубрава, у тадашњем италијанском сектору, 22 припадника војне полиције Бундесвера били су стационирани као чувари у импровизованом логору, који је био утемељен на сумњивим правним основама. Била је то прва мисија немачких војника у заробљеничком логору под екстремним условима после Другог светског рата. Најгоре је што су хапсили на основу лабавих критеријума, који нису у складу са међународним нормама – пише Ханс Рагниц.

Крајем маја 2001. године у том логору Американци су довели 64 заробљеника, који су обучени у наранџасте комбинезоне, какве имају затвореници и осуђеници у затворима ЦИА у Пољској и у логору Гвантанамо. За градњу и функционисање логора у Дубрави био је одговоран Кфор, а водио га је један британски официр. Поред старог затворског комплекса, који је пре тога припадао Србима, припадници Кфора су подигли импровизовани логор са десетак великих шатора. Рагниц сведочи да су Американци надгледали градњу логора и обучавали тамничаре. Са специјално направљене мале дрвене куле надгледали су их Британци са оружјем. Читава област је била осигурана са три метра високом бодљикавом жицом, око које су се кретале патроле са псима.

Немачки недељник “Штерн” је реконструисао Рагницов приказ догађаја у Дубрави и утврдио да је логор за Србе и Албанце постојао у селу Дубрава, у оквиру некадашњег државног затвора Србије. Међу затвореницима је било цивила, старијих мушкараца, који нису добили ни документ о разлозима хапшења. Већина затвореника из Дубраве, према сведочењу Ханса Рагница њих око 50, су хеликоптерима 3. јуна 2001. године премештени у амерички затвор у бази „бондстил“.

Писац књиге о тајном логору Ханс Рагниц наводи да је у овом затвору била угрожена и сигурност немачких војника у Дубрави.

– Они су се свакодневно лицем у лице сусретали са затвореницима, али нису смели да носе оружје, да оно не би пало у њихове руке. Немачки војници су све време страховали да не заврше као таоци у случају покушаја бекства или побуне затвореника. Да је до тога дошло, извештаји би се појавили у штампи већ тада, што би био скандал, не само за политичаре, него и за Бундесвер – наводи аутор.

У Министарству одбране Немачке се данас правдају тиме да тада, две године после доласка страних трупа на Космет, није постојао чврст правни систем за поступање са затвореницима и о томе коме би требало да буду предати.

СКРИВАНА ИСТИНА

Бела кућа и ЦИА су деценију скривале информацију о тајном логору у селу Дубрава. “Штерн” данас открива да су немачко Министарство одбране и Министарство спољних послова били упознати са упутствима по којима је деловао Кфор и амерички контингент, али пуне информације о догађајима у логору Дубрава нису доспеле до званичног Берлина. Увид у читаву ситуацију наводно није имао ни сам Бундестаг.

1 reply »

  1. ГОСПОДЕ БУДИ УЗ ВАЗДА УЗ КОСМЕТСКЕ СРБЕ И СРБКИЊЕ ЈЕДИНО ИМАМО ГОСПОДА КОЈИ МОЖЕ ПОМОЋИ СВОМ СРБСКОМ РОДУ КОЈИ НЕМА НА ЖАЛОСТ ДАНАС НЕКОГ КОЈИ ЈЕ КА ЦАР ДУШАН ДА ПОВРАТИ СВЕ ШТО ЈЕ СРБСКО ЧИТАМ ДА Јосиповић ТРАЖИ ДА МУ СРБИЈА ПЛАТИ РАТНУ ОДШТЕТУ А ШТА ЈЕ РАТНОМ ОДШТЕТОМ КОЈА НИЈЕ ПЛАЋЕНА КРАЉЕВИНИ СРБИЈЕ ЗА ПРВИ СВЕТСКИ РАТ И ЗА ДРУГИ СВЕТСКИ КОЈИ ЈЕ НАСТАВАК ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА ? ЈАСНО МИ ЈЕ СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ВЕЛИМОРОВИЋ ЈЕ СВЕ РЕКАО СВАКИ натов војник НА КОСМЕТУ ЈЕ ЗА МЕНЕ окупаторски КА И вазали КОЈИ СЛУЖЕ окупатору из бг СССС

    Свиђа ми се