АКТУЕЛНО

Љиљана Смајловић: Много се извињавамо


„Кад боље размислим, нећу да браним Катарину Ђорђевић, новинарку „Политике” која је изазвала онолику срџбу „боркиња” за женска права само зато што се занимала за низак прираштај у Србији. У праву је Биљана Србљановић, то је чист фашизам…“

25. 12. 2014. колумна ПОЛИТИКА, за ФБР приредила Биљана Диковић

Ljiljana-Smajlovic

Шта се „Политике” тиче колика је стопа наталитета? Само националисти брину такве бриге. Зар је космополити важно где се рађају деца, и што би се ту Србија гурала?

Лепо пише западна штампа да је Путин налик Хитлеру: требало је то да схватим чим је Русија почела са мерама за дизање наталитета па се, први пут у новијој историји, родило више деце него што је умрло старих.

Зато бих желела да се у име редакције извиним Светиславу Басари ако су новинари „Политике” неког навели да помисли да је „боље да нас буде више”. Ма какви боље: у праву је Басара, то би тек било зло и наопако.

Извињавам се Весни Пешић што је „Политика” патријархална. И што у јануару пуни 111 година. Лепо нам Басара јуче у „Данасу” поручује да станемо на браник старости, а не наталитета. Да смо млади као „Данас”, не бисмо НАТО бомбардовање звали агресијом, већ би се са његовим уредником Зораном Пановићем сложили да НАТО никад није бомбардовао „ниједну нормалну земљу”.

Извињавамо се и Александру Вулину што није хтео и нас да „целофанира” кад је ономад буџетским парама обавештавао читаоце НИН-а и „Печата” о 100-годишњици Колубарске битке. Прво сам се љутила, а сад видим да је Вулин у праву – „Политика” је о тој бици извештавала пре сто година, па што сад да се прави важна.

Много се извињавамо и Зорани Михајловић што је „Политика” закерала кад је она ту скоро у Закону о безбедности саобраћаја прописивала медијима како да пишу. И нека нас је Агенција за безбедност саобраћаја казнила тако што је буџетски новац за кампању „Вежи појас” дала само таблоидима. И то само онима који се штампају латиницом, и само онима који крше Кодекс новинара Србије.

Извињавамо се опозицији што је „Политика” породични лист и што не користимо реч „стока”.

Много се извињавамо Александру Вучићу што још не знамо ко нам је власник и што је пре две године обећао да ће то да истражи до краја. Такође се извињавамо и онима који су „Политику” кришом продали тајанственом власнику, ког можда нервира што се ми толико распитујемо.

Извињавамо се Јелени Милић и Петру Луковићу што објављујемо Мирослава Лазанског који их толико нервира.

Лично се извињавам Иштвану Каићу што сам му објавила само 100.000 словних знакова, а он је хтео још. Свечано обећавам да више нећу ни слова. Уједно се извињавам и Каићевом друштву у Институту за јавну политику Владимира Бебе Поповића.

Извињавам се и читаоцима што сам морала да се „извињавам” горепоменутима.

Љиљана Смајловић
објављено: 24/12/2014

6 replies »

 1. Nema potrebe da se izvinjavate g-đo Smajlović. Samo odgovorite u vašem listu na par pitanja:
  1) šta da se očekuje od sirotica čiji bračni i vanbračni drugovi jedva sastavljaju kraj s krajem?
  2) Kada će kod nas prestati nepristojno, neuljudno, agresivno i odvratno prekorevanje onih koji nemaju decu? Neki građani nemaju s kim da produže našu cenjenu vrstu, neki parovi ne mogu da začnu, ali ni zdrav i razmerno imućan čovek nije obavezan da ima potomstvo. Au, hoćeš da postanemo manjina ili da nas štaviše jednog lepog dana i ne bude na demografskoj karti sveta! Pa šta bi nam falilo?! Ljudska vrsta pokazuje lepu vitalnost, planeta ne oskudeva u homo sapiensu. Da, ali to su što bi predsednik Republike kazao najvećma žuti, a nas Srba za nekoliko vekova biće svega nekolicina… Pa šta! Pred stravičnom pretećom slikom Srbije kao beogradskog pašaluka i Srbadije skuturene ispod jedne jedine šljive cepovače ne obuzimaju me ni tuga ni zebnja, daleko sam od bedaka u koji se survao vasceo Krunski savet, dapače, na priraštaj koji ne zadovoljava kolegijum „Politike“ gledam kao Romi u čardi: solista uzvikne u krešendu „biće skoro propast sveta“, a tutti mu uzvrate, nasmejano i složno „nek propadne nije šteta!“
  – See more at: http://www.istinomer.rs/retrovizor2/propast-sveta/#sthash.a5drtxCv.dpuf
  (26. 12. 2014. / Ljubomir Živkov – RETROVIZOR)

  Свиђа ми се

 2. НАТО-ботови почели су да излазе из јазбина, видели смо то на нападу на психолога који је бранио физичко кажњавање деце, а сада дакле нападају и страх од депопулације? И увек исто наступају: масом, уместо аргумената, етикетама – свакоме лепе да је фашиста, заостао, комуниста .. а стварност је да су управо они своју заосталост лепо обезбедили у комунизму, а сада прешли у фашизам.

  Свиђа ми се

 3. Извини Љиљана али не прихватамо твоје извињење већ тражимо да се још понизније извињаваш у име свих нас који заборависмо шта је то стид и прихватамо стање које нас води у пропаст.

  Свиђа ми се