АКТУЕЛНО

После БЉЕСКА и ОЛУЈЕ: Срби већ две деценије трагају за костима најмилијих


Тражење несталих Срба у Хрватској је све мучнији процес, посебно ако се зна да постоји 15 познатих гробних места са 220 убијених Срба, укопаних након акција „Бљесак“ и „Олуја“, а која се у Хрватској игноришу, поручио је поновно изабрани председник Удружења породица несталих и погинулих Суза Чедомир Марић. На скупштини удружења одржаној у суботу, он је истакао да је у таквој ситуацији тешко говорити о резултатима.

17. 12. 2014. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

Претешко бреме: Удружење породица несталих и погинулих Суза

Претешко бреме: Удружење породица несталих и погинулих Суза

– У Хрватској постоје познате локације које се још не откопавају. Дакле, проблем је политичке природе. Конкретно, када им се обратимо у име породица на појединачне захтеве, и питамо за конкретну особу, њихов одговор је шаблонски: да они решавању судбине несталих у Хрватској без обзира на националност и да, када нешто сазнају о том случају, породице ће бити накнадно обавештене. Ми ниједног момента нисмо питали за националност, и такав одговор довољно говори о свему – каже Драгана Ђукић из удружења Суза.

Она подсећа да су председници Србије, Хрватске, Црне Горе и председавајући Председништва БиХ прошле године потписали су у Мостару Декларацију о несталим лицима.

– Потписује се, прича се о томе, али нема резултата. Годишње се не решава више од 60 случајева несталих Срба у Хрватској. Дакле, од 2011. па на овамо 58 или 59 случајева се реши, испада да толико зацртају, ни више ни мање – додаје Ђукићева.

Проблем је политичке природе: Драгана Ђукић

Проблем је политичке природе: Драгана Ђукић

Она подсећа да се трага за око 2.000 несталих Срба у Хрватској као и да породицама несталих није циљ да увећавају бројке, већ да сазнају истину.

– Ово траје више од 20 година и не знам како политичаре и власт није срамота да толико дуго отежу овај процес – пита Ђукићева.

Мала рука, малена и снага

Вапај српских породица које траже нестале на подручју целе бивше Југославије слабо се чује, јер је „мало руках, малена и снага“, казао је заменик председника Координације српских удружења породица несталих Душан Челић. Он је у име породица несталих са Косова поручио властима у Београду да „нормализације односа са Приштином не може бити уколико она значи заборав српских жртава“.

1 reply »

  1. КАО ПРВО НЕ ПОСТОЈИ рватска БАР ГДЕ ЈЕ ВОЈНА КРАЈИНА САМО У ГЛАВАМА комуниста КОЈИ СУ КРИВИ ЗА СВЕ СРБСКУ ТРАГЕДИЈУ ДРУГО НЕ ТРЕБА ПРЕСАТАТИ САРАДЂИВАТИ СА рватском то бг режим чини ТРЕБА ТУЖИТИ ватикан аустрију ЗА РАТНУ ОДШТЕТУ ЗА ДВА СВЕТСКА РАТА ЗА НАСИЛНО покатилочавање СРБА И СРБКИЊА И СМЕСТА ПРЕКИНУТИ СВЕ ОДНОСЕ ДА ЊИМА И ПРОЋЕРАТИ њихову тзв амбасаду ИЗ СРБИЈЕ ТУЖИТИ У ун у њујорку А ВИ БРАЋО ИЗ РЕДАКЦИЈЕ ВАКО НАПИШИТЕ ТЗВ рвстска ИСТО КА ПИШЕТЕ ЗА тзв косово О КОСОВО јевропска капијо И СРБСКА ВЈЕКОВНА ТАПИЈО СССС

    Свиђа ми се