(ПРО)ЗАПАДНИ ЗЛОЧИН

(ПРО)ЗАПАДНИ ЗЛОЧИН 23: КОСОВСКИ „ДР МЕНГЕЛЕ“ ШАИП МУЈА НАДГЛЕДАО ТАЧИЈЕВЕ „КЛИНИКЕ“


ДР ШАИП МУЈА „КОСОВСКИ ДР МЕНГЕЛЕ“ ЛИЧНО „НАДЗИРАО“ ЗЛОЧИНЕ У ТАЈНИМ ЗАТВОРИМА И ИЛЕГАЛНИМ БОЛНИЦАМА У АЛБАНИЈИ

xudvGz9iMhenXiTj5r47L2Y8El0@500x376

Марти потом описује тајне затворе у Албанији и њихову стварну функцију:

„Специфично, како смо ми то утврдили, вође „Дреничке групе“, имају највећу одговорност за две групе доказаних злочина описаних у овом извештају:

-За организовање и руковођење ОВК „ад хок“ тајних затвора на територији Албаније и -За судбину затвореника који су били заточени у тим логорима, укључујући многе киднаповане српске цивиле који су ту транспортовани преко границе, са Косова у Албанију.“

„Да би схватили како су ти злочини деградирали у најнижу форму нехуманости, прецизније у насилну екстракцију људских органа са циљем шверца на црном тржишту, ми смо овде идентификовали још један кључни ОВК карактер, који припада самом врху ових криминалних завереника: Шаипа Мују.

Newyorker.com, Nicolas Scmidle, May 6th, 2013 (http://www.newyorker.com/magazine/2013/05/06/bring-up-the-bodies)- Thaci was the “boss” of a “network of unlawful activity”—one that included a constellation of detention camps in Albania, where some prisoners were subjected to abuse, including torture, murder, and organ harvesting. One of the “leading co-conspirators,” Marty suggested, was Shaip Muja, the surgeon who became Thaci’s health adviser. Marty identified four sites, among them the yellow house outside Burrel, that had served as “way stations” in an organ-trafficking trade. At the farmhouse near the Tirana airport, prisoners were killed, “usually by a gunshot to the head,” before “being operated on.” The sale of organs at Dervishi’s clinic, Marty wrote, indicated that Kosovars had continued organ trafficking after the war, “albeit in other forms.” He concluded, “Signs of collusion between the criminal class and high political and institutional office bearers are too numerous and too serious to be ignored.”

„Њујоркер“, 6 мај 2013, Пише Николас Шмидл- Тачи је био господар мреже незаконитих активности- једна од њих је била ланац заробљеничких логора у Албанији, где су затвореници били предмет злостављања, укључујући мучење, убиства и „трговину органима“. Један од водећих Тачијевих саучесника у завери, како наводи Марти, био је Шаип Муја, лекар по струци, који је постао Тачијев „медицински саветник“. Марти је идентификовао четири локације, међу којима „жуту кућу“ у близини Бурела, која је служила као „пролазна станица“ за трговину органима. На сеоском газдинству у близини аеродрома Тирана, затвореници су убијани, обично метком у главу, пре него што би били „оперисани“. Марти је такође известио да продаја органа која се наставила у клиници „Дервиши“, указује на то да су „Косовари“ наставили „трговину органима“ и по окончању рата, у различитим формама. Он је закључио „Знаци о повезаности између криминалне класе и високих политичара и званичника институција су сувише бројни и сувише озбиљни, да би били игнорисани„.

Скоро до најситнијих детаља, биографија Шаипа Мује у „борби за ослобођење косовских Албанаца, је идентична другим члановима „Дреничке групе“, укључујући лично Хашима Тачија. Од раних студентских дана почетком 1990-их, до једног од елитних чланова ОВК „координатора“ лоцираних у Албанији, па до члана кабинета „провизионе косовске владе“, и једног од главних команданата у послератном косовском Заштитном корпусу, да би се на крају трансформисао у цивилног политичара у Демократској партији Косова, и коначно постао косовски високи „државни“ званичник.

Заједнички фактор који карактерише Мујино учешће у овој афери јесте „медицински сектор“. Посебно сматрамо увредљивим да се та индивидуа представља, и као такав је прихваћен у многим круговима, као „Др“ Шаип Муја, не приказујући себе једино као доктора медицине и хирурга, него чак и као „хуманитарца“ и напредног лекара.

Открили смо безбројне убедљиве индикације да је Мујина стварна и централна улога више од једне деценије, била у оквиру много мање „звучних“ кругова, које чини трговина људским робљем, недозвољеним и илегалним хирушким операцијама, и извршењем других кривичних дела организованог криминала.“

У извештају се наглашава, да је за разлику од Тачија, Муја сво време одржавао „ниски профил“ сакривајући се иза своје медицинске професије, и његов „случај“ до сада није био познат круговима изван криминалних структура, осим пар иследника који су му сво време били на трагу.

Кредибилни извори наводе такође да је Муја, иако јавно мало познат, имао кључну улогу крајем 90-их у развоју „стратегије“ ОВК, у време када је она креирала међународну подршку. Такође се наглашава да је у време ратних сукоба и НАТО „интервенције“ на Косову, Муја руководио оперативном базом ОВК у Тирани, на безбедној даљини од границе и ратних дејстава.

Овај извештај нам такође открива да је Муја, заједно са Хаљитијем и Веселијем налазио спонзоре у иностранству, и доводио на Косово стране плаћенике и америчке (владине) војне контракторе. Такође сазнајемо да је Муја у то време лично ангажовао подршку албанске тајне службе и израелског Мосада (што упућује на то да је Израел био активно умешан у „трговину органима“?).

Марти потом описује „кампању“ ОВК, непосредо по окончању рата када је НАТО окупирао Косово, која се огледала у безбројним злочинима пре свега према српским цивилима, али и према Ромима и такозваним албанским колабораторима – и то све под „будним оком“ НАТО трупа.

По Мартију сви ти злочини и иживљавања од стране припадника ОВК према, пре свега Србима, а потом и другим недужним цивилима на Косову, нису били резултат појединачне недисциплине и личне освете „огорчених Шиптара“, већ пре свега део систематске политике терора Тачијеве ОВК- како он то описује следећим речима:„…ми налазимо да су главни извршиоци тих злочина били пажљиво организовани, у оквиру унапред осмишљене стратегије руководства „Дреничке групе“.

Марти наглашава да овакви злочини, нарочито транспорт и заточеништво толико пуно људи у тајним затворима, и то све „без знања“ албанских власти, је било могуће једино- „…у оквиру проверене методологије познатих светских мафијашких структура од којих се „Дреничка група „ није разликовала.“

(Из књиге „(Про)Западни Злочин“, IV проширено издање, © 2014 Lulu, Miodrag Novakovic. All rights reserved ISBN 978-1-312-62946-2)

1 reply »