АКТУЕЛНО

REUTERS и FORBES о тренутној ситуацији у Новорусији, остатку Украјине и Русији


REUTERS: Примицање мобилних снага НАТО границама Русије суочено са проблемима

* НЕЈАСНО: И ГДЕ НАЋИ ПОТРЕБНО НАОРУЖАЊЕ, И КО ЋЕ ОБЕЗБЕДИТИ ВОЈНИКЕ – КО ЋЕ СВЕ ДА ПЛАТИ

FORBES: Судбину Украјине одлучиће унутрашњи сукоби у Берлину и Вашингтону

* МЕРКЕЛ И ШТАЈНМАЈЕР НЕМАЈУ ИСТИ „РУСКИ КУРС”, А ОБАМА И РЕПУБЛИКАНЦИ СЕ РАЗИЛАЗЕ ПОВОДОМ ВОЈНЕ ПОМОЋИ КИЈЕВУ

28. 11. 2014. ФАКТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

nato_tanks_rus_1

АГЕНЦИЈА Reuters објавила је да се реализација планова самита НАТО одржаног у Велсу за формирање снага за брза реаговања на политику Русије „сударила са целим низом тешкоћа”.

Тај план предвиђа, поред осталог, брзо распоређивање мобилних јединица са 5000 војника поред источних граница алијансе. Плус: генерално подизање нивоа одбране и војних потенцијала земаља источне Европе.

Reuters је цитирао ове речи сталног представника Велике Британије при НАТО Адама Томсона: „Схватили смо да реализацији тих планова сметају озбиљне тешкоће које у Велсу нисмо ни слутили. Једна од њих је: фактичко смањивање бројности оружаних снага алијансе што не дозвољава да се у планираном року скупи потребна борбена техника из целе Европе. Други проблем је: ко ће обезбедити бојнике и технику. А трећи: ко ће све то да плати”.

Према плану из Велса, војно присуство НАТО  на истоку Европе треба да буде „ротационо”, то јест – да један војни састав по преотеку предвиђеног времена буде замењен новим.

Reuters процењује да ће опет главни терет пасти на САД, Велику Британију, Француску и Немачку.

ukr_cvc_1

СУДБИНУ Украјине одредиће исход борбе унутар немачке владајуће коалиције и исход конфликта између Барака Обаме и Сената САД у којем доминирају републиканци – оценио је Forbes.

Амерички лист је при том цитирао речи Ангеле Меркел изговорене у Бундестагу: „Нема никаквог оправдања за припајање крима Русији и за индиректну подршку Москве Источној Украјини. Политика Русије је изазов европском поретку”. Па подвукао: у Берлину нема јединства поводом Русије јер министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер инсистира на преговорима са Москвом и иступа против чланства Украјине у НАТО, а и у ЕУ у ближој будућности.

Штајнмајерови социјалдемократи су Меркеловој потребни за одржавање „велике коалиције” у Бундестагу, али она може формирати владу и без њих. Са партијом Зелених који су на њеној таласној дужини поводом Русије – указао је Forbes.

У америчкој елити нема сукоба – подсећа лист – око санкција Русији, али има поводом војне помоћи Украјини.

Обама и Бела кућа не желе да Кијеву испоручују „смртоносно оружје”, а у Представничком дому се већ појавио нацрт закона Ukraine Security Assistance Act (Закон о помоћи Украини у области безбедности). У Сенату САД е већ расправља о Ukraine Freedom Support Act (Закону подршке слободе у Украјини).

1 reply »

  1. Ne moramo da idemo u Ukrajinu, da se sretnemo sa zlom. Jutros lete avioni, (Rusi ima dali akumulatore, da mogu da lete), a oni vežbaju sa NATO.-. Zar ih nije sramota, da vežbaju sa okupatorom, onima koji su nas bombarodvali 1999 i onima koji su im dali koridore, za sitnu paru, da njima lete dok nas bombarduju. Diković je general okupirane zemlje i okupirane vojske. SRAMOTA!!! O onom saksijaru neću da toršim reči, ono je ništa od ničeg.

    Свиђа ми се