АКТУЕЛНО

НОВИ САД: Млекарска удружења траже корекције мера у српском аграру


НОВИ САД – Скупштине Удружења произвођача млека Србије (УПМС) и Централне асоцијације произвођача млека Војводине (ЦАПМВ) затражиће данас у Новом Саду, на заједничкој седници својих скупштина, измене у најављеним аграрним мерама које се односе на подстицаје, закуп државног земљишта, сточарство као и друге области.
28. 11. 2014. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић
mleko_660x330
На тој ванредној седници удружења, заказаној у Мастер центру Новосадског сајма, биће усвојени заједнички захтеви који ће бити упућени креаторима аграрне политике Србије, наведено је у саопштењу УПМС и ЦАПМВ.

Та репрезентативна млекарска удружења усагласила су ставове поводом најављених мера у аграру и, како наводе, циљ њихове иницијативе је спас и опоравак млекарског сектора у Србији и заузимање позиција за његов одрживи развој.

Произвођачи млека сматрају да ће најављене мере у политици подстицаја и земљишној политици довести до “потпуног одустајања фармера од производње, пропасти не само малих него и великих пољопривредних газдинстава, а Србија ће постати увозник млека и меса“.

Удружења произвођача млека апелују на државу да се не понови раније искуство које је “резултирало смањењем домаће производње, а да притом потрошач није добио јефтино млеко“ и додају да би такав сценарио могао да се деси уколико се решење за постојеће стање тражи у увозу млека.

Ради опстанка тог значајног пољопривредног сектора УПМС и ЦАПМВ између осталог траже да висина премија за млеко не буде смањена и да буде везана за квалитет, као и да се не уводе нова законска ограничења приликом закупа државног пољопривредног земљишта, посебно када је реч о олакшицама за сточаре.

На предстојећем скупу у Новом Саду произвођачи млека предочиће своје захтеве и упутити их Министарству пољопривреде и заштите животне средине, у вези са најављеним изменама Закона о подстицајима, Закона о државном земљишту, многобројним тешкоћама и наметима из области надлежности Управе за ветерину, као и о најављеним изменама Закона о сточарству, прецизирано је у саопштењу.

Додаје се да, упркос томе што званичан став Владе Србије и ресорног министарства декларативно иде у прилог заштити, односно подршци развоја производње млека и меса, у пракси се он тешко препознаје.

Из тих удружења наводе да, и поред договореног дијалога, суштински битни закони “поново се раде мимо оних, којима су и намењени. Дошли смо у ситуацију да је многима угрожен даљи опстанак и бављење овим послом“.

После заједничке седнице скупштина тих млекарских удружења биће, како је најављено, одржан и протестни скуп под симболичним називом ““У пет до дванаест“.