АКТУЕЛНО

Криза у Европи или пропаст Америке? Водеће европске земље повлаче златне резерве из САД, Канаде идр…


Како данас јавља РТ, Холанђани су управо повукли 122 тоне златних резерви из америчких банака, слични наговештаји долазе из Француске, Швајцарске, Немачке…

Криза у Европи или пропаст Америке? Водеће европске земље повлаче златне резерве из САД, Канаде идр…

28 новембар 2014, СРБски ФБРепортер

„Препричао“ Миодраг Новаковић- извор Русија Данас (РТ)

GoldMasters Queen_Elizabeth_and_Gold

Потез „Амстердама“ је наводно мотивисан финансијском кризом у самој Европи. Холандија је управо повукла из њујоршких банки злато у вредности од пет милијарди америчких долара. Ових дана слични наговештаји стижу из Француске, Швајцарске и Немачке. Ова реакција је наводно мотивисана увећаном емисијом штампаног новца у Европи од стране државних трезора!?

Холандска државна банка је саопштила у петак, да су почетком овог месеца из Њујорка у Амстердам пребацили петину својих златних резерви (612.5 тона). Они објашњавају да су то морали да учине да би повратили поверење јавности у холандски банкарски систем.

Централна холандска банка је саопштила да је њен потез у тренду са понашањем осталих националних банака, које ужурбано враћају златне резерве у земљу. До сада је холандска банка „чувала“ у САД исте количине златних резверви као и у земљи (31%). Остатак златних резерви остаје и даље у Канади (20%) и Енглеској (18%).

Да је на помолу велика финансијска криза у Европи (и шире), указују и понашања осталих водећих земаља старог континента-

У Швајцарској је за 30 новермбар заказан референдум под називом „Спасите наше швајцарско злато“- ако референдум прође швајцарска државна банка ће бити у обавези да петину финансијских резерви земље преточи у злато, и повуче све своје златне резерве из канадских и енглеских банки. Аналитичари кажу да је швајцарска реакциија изазвана све већом емисијом штампаног новца (без покрића).

У Француској је вођа деснице Марина Ле Пен упутила захтев државном трезору да у земљу врати све своје златне резерве. Тамо се захтева и попис постојећих златних резерви у земљи, којих има у наводним количинама од 2,435 тона (златних полуги).

У Немачкој је прошле године дошло до покушаја да се у парламенту изгласа повлачење златних резерви из САД и Француске, али тај закон није прошао у Бундестагу. Аналитичари наглашавају да Немачка у својим банкама држи само трећину својих златних резерви (31%), док је чак 45 % ускладиштено у САД, 13% у Енглеској, 11% у Француској.

Овде се поставља отворено питање да ли су ови изненадни потези централних европских банака мотивисани само увећаном емисијом новца (инфлацијом) код куће, или код њих можда постоји страх од финансијског колапса других водећих западних економија, пре свега прекоокеанских- у сваком случају нешто крупно се „ваља иза брега“ (примедба аутора)!?

ПОВЕЗАНО:

Путинова златна клопка: Руски шах-мат на геополитичкој шаховници – Игра је готова!

1 reply »

  1. Stize i njima naplata, neka se sad medjusobno iskrve, gde je cije opljackano zleto. Povlace oni zlato, jer je rezervi u SAD sve manje, Rusija prodaje naftu iskljucivo za zlato i enormno uvecava svoje zlatne rezerve! Strah je zavladao EU, ovoga puta su se preigrali.

    Свиђа ми се