ДРУШТВО

Новоформирана „Електродистрибуција север“ – први чин предаје ЕПС-а и српских енергетских ресурса под контролу владе Косова?


26.11.2014.
Д.Н. Петровић, Вести

Иако у Косовској Митровици одавно постоји Електродистрибуција Србије, која је део ЕПС-а и која газдује свим потенцијалима на северу КиМ, у Зубином Потоку је недавно формирана „паралелна“ Елeктродистрибуција-север.

Picture1Пошто ће та нова фирма бити регистрована у Приштини и радиће у складу са Бриселским споразумом, многи Срби, а посебно запослени у ЕПС-у, сматрају да је то први чин предаје ЕПС-а и српских енергетских ресурса на северу под контролу владе Косова.

Неки чак сматрају да је задатак Електродистрибуције-север да под контролу Приштине што пре стави језеро, брану и хидроелектрану Газиводе, велику трафо-станицу ЕПС-а Валач код Звечана и комплетну ЕПС-ову електро-мрежу на северу КиМ.

Сви наши покушаји да од челника ЕПС-а у Косовској Митровици сазнамо о чему се ради остали су без резултата јер нико не сме да се оглашава док не добије доволу надлежних у Београду. Једини који је био спреман да коментарише ову „трансформацију“ био је Драган Јаблановић, члан Управљачког тима за примену Бриселског споразума и председник општине Лепосавић.

– Електродистрибуција-север је основана искључиво из трговинских разлога, биће под контролом будуће Заједнице српских општина и надамо се да ће допринети редовнијем и квалитетнијем снабдевању струјом Срба на северу Косова. Ово предузеће има задатак да на тржишту, од Србије, Македоније, Бугарске, БиХ и других земаља у окружењу купује електричну енергију и да је по што повољнијој цени дистрибуира нашим корисницима. Куповаће струју и од ЕПС-а и од косовских произвођача. Очекујемо да ће Срби на северу Косова добити јефтинију струју и да ће је редовно плаћати – истиче Јаблановић.

Он тврди да комплетна мрежа ЕПС-а остаје на северу Косова и да формирање Електродистрибуције-север не значи гашење српске Електродистрибуције која ће и даље газдовати Газиводама, Валачом и свим другим ресурсима и објектима на северу КиМ који су имовина државе Србије.