АКТУЕЛНО

САОПШТЕЊЕ ПАТРИОТСКОГ БЛОКА ПОВОДОМ ОСНИВАЊА НОВОГ ПАТРИОТСКОГ БЛОКА – Никола Алексић


eko logo

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ ПРВОГ ЈАВНОГ НАСТУПА КОАЛИЦИЈЕ ДСС И ПОКРЕТА ,,ДВЕРИ” ПОД НАЗИВОМ ,,НОВИ ПАТРИОТСКИ БЛОК”

У недељу, 23. новембра о.г. у Новом Саду је одржана јавна трибина коалиције ДСС и Покрета ,,Двери” посвећена Војводини, њеној историји и актуелном тренутку поводом политичких дешавања у њој и око ње.

Зарад свог чланства, симпатизера и јавности, дужни смо да направимо осврт на политичке ставове изнете током јучерашњег обраћања јавности челника наведених коалиционих партнера и присутних интелектуалаца, како је назван трећи коалициони партнер ове коалиције.

Као прво, назив коалиције, бар како смо јуче чули, јесте ,,Нови патриотски блок” чиме је јасно стављено свима до знања да коалиционим партнерима ,,стари”, а додали би и постојећи, Патриотски блок не одговара. Они једноставно желе да се историја почне писати од тренутка њиховог спајања у ,,Нови патриотски блок”, то је бар недвосмислено јасно речено избором назива своје коалиције или би, да није то у питању, нашли други назив. Ако нова коалиција на самом почетку показује дечје болести учесника на политичкој сцени, да ли може сутра са таквим оптерећењем или слабостима да тражи подршку бирача?

Друго значење свог имена и састава коалиције би требало да покаже да су сами себи довољни. То су и рекли децидним ставом да је сарадња са СРС немогућа, што опет унапред води ка цепању опозиционе сцене, ако је уопште има, у Србији.

Да ли се такав став може подржати и сматрати добронамерним према бирачима и судбини Србије?

Избор коалиционих партнера у новој коалицији би био, у овом случају, ствар укуса. Али ако је према једном коалиционом партнеру пре склапања коалиције на политичкој сцени изнета резерва у погледу опозиционог карактера, као што је то урадио (стари) Патриотски блок према Покрету ,,Двери”, онда је најмање што се очекује од другог партнера да провери основаност наведеног става, себе ради.

Чињеница да то ДСС не интересује може да говори сама по себи, као по оној латинској изреци да се сличан сличном радује.

На јучерашњој јавној трибини поменут је и трећи коалициони партнер ,,Новог патриотског блока”, кога су додуше заступала само два, у јавности, цењена представника; политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић и проф. др Коста Чавошки. Било би злурадо наводити да других интелектуалаца нису имали, али је оцена да би било боље да ,,трећа” страна коалиције није нити поменута на јучерашњој трибини, јер се тиме нова коалиција унапред аутоматски одрекла подршке обичних бирача, који нису интелектуалци и који не желе да гласају за коалицију, ма како се звала, којој не припадају и која их се одрекла. А да се не помиње да су Србију издали, опљачкали и у агонију отерали управо вајни интелектуалци, без обзира како су дошли до дипломе, што бирачко тело савршено осећа или зна. За победу на изборима је ипак мало интелектуалаца.

О политичким ставовима о положају Војводине боље је да се не улази у анализу, јер су заиста заузети без икакве политичке зрелости, јер би другачије заузимање ставова налагало да се у обзир узме и реалност, што у овом случају није нити најмање урађено. Или се можда ипак ради о прикривеном сазнању (бар није поменуто) да је политичка сцена у Војводини подељена, а да нова коалиција само тражи свој део колача у Војводини.

Мора се рећи да пут који је нова коалиција изабрала и јуче обелоданила, не води остварењу нити једног опредељења; нити решавању статуса Војводине на добробит Србије и српског народа, нити добијања свог дела колача у Војводини после парламентарних избора.

Оно што је по (правом) Патриотском блоку заиста неприхватљиво и на шта указује целокупној јавности, јесте да се на јучерашњој трибини за два сата трајања (уз неколико тамбурашких родољубивих песама) није нити споменула ничија одговорност за изборну крађу парламентарних избора 2012. године. Није поменут нити број од 700.000 покојних бирача на бирачким списковима, где се и данас налазе, чијим су гласовима ментори из Брисела доделили победу једној интересној групи мимо воље бирача и једној сподоби, која није нити за председника савета месне заједнице, коју су још у 17.00 сати прогласили победником на председничким изборима који су трајали до 20.00 часова.

Такав став недвосмислено указује да се ,,Нови патриотски блок” припрема за парламентарне изборе под наведеним условима, што је равно издаји и Србије и српског народа. Речи учесника трибине да очекују победу на следећим парламентарним изборима, више су намењене менторима садашње власти из Брисела као могућа алтернатива истрошеним режимима оличеним у ДС и СНС.

С тим у вези су и најаве да би Србија у следећем мандату требала да има прву даму за премијера, упркос изјавама те даме да је Хрватска имала право на Крајину и на ,,Олују”, као и да је У Сребреници извршен геноцид, због чега би се се српски народ морао стидети! За менторе у Бриселу предизборна кампања је почела.

Прави Патриотски блок изражава жаљење што се на јучерашњој трибини није расправљало о основаности изјава прве даме ДСС, политичке странке познате по свом патриотизму, или је то била јавна објава новог курса ДСС!?

Пре бирача на ту дилему би требали да одговоре прво чланови ДСС.

никола алексић

Председник

Никола Алексић, с.р.

11 replies »

 1. НОВИ ПАТРИОТСКИ БЛОК
  Ваш коментар односно саопштење је према било ком патриоти нож у леђа, свеједно како да се зове: нови, најновији, стари … Десетине странака и партија је формирано са додатком “нови“. Каква хајка и каква критика по истом шаблону и рецепту којих смо се нагледали и начитали ових петнаестак дана. Односно одмах сутрадан по избору госпође С. Рашковић почели су напади. Напустили су је и неки добри сарадници од којих се то није очекивало, па и сам г. В. Коштуница кога сам ценио као доследног демократу и националисту. Госпођа Рашковић је изабрана на демократски начин и ако је та процедура била потпуно демократска, а чујем да јесте, онда молим лепо, поздравите новог председника, мало аплаудирајте и са њом као председником све Јово наново.
  А Ви критикујете све што се дешавало у Новом Саду и то без иједног цитата. Ликујете над малим бројем присутних интелектуалаца, као да их је негде било много, мада је за мене довољан и сам Коста Чавошки чија диплома, ваљда, не може да се доведе у питање. Осим њих, за мене су важни сви, и обични српски родољуби и српски интелектуалци и српски сељаци, баш сви.
  Не разумем критику и захтев да се госпођа Рашковић одмах стави на оптуженичку клупу и онако, брозовски, стреља. Не иде то тако, браћо, све и ако је баш много крива. Нека, да мало сачекамо. Видеће се све. Има дана.
  Него, није ми баш јасно како то Ваш блок није познатији, када већ мислите да је све тако лако и када мислите да су они свемоћни и да могу на првој обичној трибини одмах да реше све нагомилане српске проблеме. Мислим да сте пожурили и прихватили опробани удбовски клише критике, уместо да сте размислили добро, па да се, евентуално, и Ваш блок прикључи том њиховом блоку. Заиста не знам да ли сте излазили на изборе и колико сте гласова освојили или сте се, можда, припремали да на неки други начин, осим избора, узмете власт. То и не би било лоше, али је немогуће. Исто као и што је немогуће да се Српска радикална странка одазове и приђе тој патриотској српској опозицији. Ево питајте их па јавно кажите да ли хоће. Ето и Ви нећете, а жалите због присвајања дела назива уз додавања оног “нови“. Узгред буди речено, та реч БЛОК ми се нешто и не допада претерано, али су многи називи странака и партија потрошени и укаљани, па тај назив Нови патриотски блок можда може и да прође.
  Здрави били.
  Поздрав.
  Мића из Ниша

  Свиђа ми се

 2. Богами је то и нека врста крађе јер Патриотски блок постоји. А додавање испред тога „Нови“, као да стварно хоће да од њих почне патриотизам међу Србима. поготово што је већ постојећи „Патриотски блок“ одлично заснован и има широку основу и трајну патриотску реалну, поштену и неоспориву замисао…

  Свиђа ми се

 3. Изјава Санде Рашковић Ивић о Сребреници као геноциду се не може толерисати пошто није ни истинита, а ни патриотска!

  Сврставање Санде у патриоте је врхунац лицемерства!

  Што се Двери тиче, несхватљиво је да сада бране исту, цитирам коментар :
  „А ви господо дверјани:
  – Да ли сте заборавили да сте 2009 издали посебан број часописа „Двери српске“ (43, 3), СРЕБРЕНИЦА – У потрази за истином.
  – Да ли сте ви били истинити онда или сада?
  – Где вам се поред Двери изгуби српске?
  Ко има очи – нека види.
  Издали сте Истину!“

  Свиђа ми се

 4. Надам се само да ће неко евентуално приметити да не постоји чак ни у најави било какав Нови патриотски блок као и да је горе поменута трибина одржана под насловом Српска Војводина, јуче данас, сутра. То што је неко у обраћању поменуо да се овде формира један нови патриотски блок значи једино да је он нов, да себе сматра патриотским, као и да је блок у смислу окупљања више различитих организација. Најбитније је очигледно да се објави било шта против тек договорене техничке сарадње Двери, ДСС и родољубивих интелектуалаца и новинара, па макар то било и од човека чији Патриотски блок практично и не постоји,односно да су то само он, његов телефон и његов компјутер.

  Свиђа ми се

 5. …….одавно је  познато…… опет унапред води ка цепању опозиционе сцене, .

  Wed, 26 Nov 2014 19:13:22 +0000 от „СРБски ФБРепортер“ : >Editor posted: “ САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ ПРВОГ ЈАВНОГ НАСТУПА КОАЛИЦИЈЕ ДСС И ПОКРЕТА ,,ДВЕРИ” ПОД НАЗИВОМ ,,НОВИ ПАТРИОТСКИ БЛОК” У недељу, 23. новембра о.г. у Новом Саду је одржана јавна трибина коалиције ДСС и Покрета ,,Двери” посвећена Војводини, њеној историј“ >

  Свиђа ми се

 6. Такав став недвосмислено указује да се ,,Нови патриотски блок” припрема за парламентарне изборе под наведеним условима, што је равно издаји и Србије и српског народа. Речи учесника трибине да очекују победу на следећим парламентарним изборима, више су намењене менторима садашње власти из Брисела као могућа алтернатива истрошеним режимима оличеним у ДС и СНС.
  ====================================================================

  О њиховом патриатизму, за недовољно упућене у прилогу ………………………………

  http://www.eparhija-prizren.org/saopstenja/2011/258-dveri-kvazipatriotski-pokret.html

  А за оне, који мисле да још увек није право време да узмемо са Божијим благословом своју судбину и судбину наше деце у своје руке, без помоћи тих “ патриота “ једно подсећање познатог немачког научника, теолога Августа Нимелера који је завршио у конц логору : “Када су нацисти дошли по комунисте, ја сам ћутао, нисам протествовао, јер нисам био комуниста. Потом су они дошли по социјалисте, ја сам ћутао, јер нисам био социјал-демократа. Онда су дошли по синдикалце, ја сам ћутао, јер нисам члан синдиката.
  Када су дошли по мене, више није било никога да протествује”.

  С вером у васкрслог Господа, до ослобођења.

  Свиђа ми се