ДРУШТВО

Протест војних пензинера испред Владе Србије: Обуставите дискриминацију и понижавање војних пензионера! (видео)


Раније објаве на СРБском ФБРепортеру о протесту војних пензионера: Протест војних пензионера испред зграде Владе – Због чега нас игноришу, обесправљују и терају на очајничке испаде? Ми само тражимо да будемо једнаки са другима!

***

СРБски ФБРепортер, 25.11.2014

Недељу дана након првог протеста, војни пензионери су у понедељак 24.11.2014. одржали нови протест испред Владе Србије, овога пута са много већим бројем учесника, захтевајући од Владе да се обустави дискриминација и понижавање војних пензионера.

Говоре Мирослав Матић и Зоран Новковић

Од учесника протеста смо сазнали да је пре почетка протестног скупа министар одбране изразио жељу да практично одмах прими и обави разговор са организаторима скупа. Наши саговорници кажу:

– Ту понуду смо одбили и поручили министру одбране да ћемо протестни скуп одржати како смо планирали, а да уколико то жели можемо да се сретнемо са њим након скупа, што је министар одбране прихватио.

Око 11:30 часова организациони одбор протестног скупа од шест чланова примио је министар одбране, г. Гашић Братислав, коме смо пренели наше захтеве и предали примерак писма – захтева који су на протестном скуп предати на писарници Владе Србије. Министар је обећао да се према колеги Небојши Радаковићу неће предузимати било какве мере кривичне или друге одговорности и истакао да је са тим сагласан и председник Владе.

Договорено је да министар одбране организује састанак на коме би присуствовали и министри финансија, рада и запошљавања и евентуално правде. За тај састанак ми бисмо припремили наш предлог потребних активности и мера, као и динамику свеобухватног решавања проблема увођења војних пензионера у законске оквире у складу са Законом о ПИО, чиме би било обухваћено и решавање проблема ванредног усклађивања пензија за 11,06 % од 01.01.2008.

Окупљање војних пензионера испред зграде генералштаба

Полазак скупа војних пензионера према Влади Србије

Говор: Мирослав Матић и Зоран Новковић – минут ћутања  за колеге које су погинуле бранећи Србију, и подршка мајору Небојши  Радаковићу

Говор Златко Посавец:

Говор Драгослав Ивановић:

Говор Бура Петар:

Говор и закључак Мирослав Матић:

***

Одржан протест војних пензионера

24. нов 2014, РТС

Група војних пензионера одржала је испред Владе Србије (исправка ФБРепортера) једносатни протест захтевајући од Владе Србије да законски регулише исплату њихових пензија.

Војни пензионер из Београда Драгослав Ивановић је рекао да су они од 1. јануара 2008. године постали бивши војни пензионери, јер су пребачени у статус цивилних пензионера, те да то није законски регулисано, преноси Танјуг.

Vojni penzioneri

Протест војних пензионера

Ивановић је објаснио да су Законом о војсци Србије, који је тада ступио на снагу, војни пензионери измештени из Министарства одбране и војних прописа, те да су на незаконит начин преведени у надлежност Фонда ПИО.

Каже да влада треба да донесе уредбу којом би наредила ПИО Фонду да преведе решења по војним прописима на решења по прописима државе Србије, што је, како каже, неизводљиво и због тога се они сада налазе у правној празнини.

Према његовим речима, војни пензионери су због тога остали ускраћени за повећање пензија од 11,06 одсто које је требало спровести по прописима Републике Србије од 25. јануара 2008. године.

Ивановић је рекао да према подацима којима он располаже држава дугује војним пензионерима, којих има 45 хиљада, 50 милијарди динара за протеклих седам година.

„Конкретно мени дугују једну целу годишњу пензију и плус камату“, навео је Ивановић.

У периоду од 1. јануара 2008. до 31. децембра 2011. године Фонд за социјално осигурање војних осигураника био је у саставу Министарства одбране, како кажу на незаконит начин, и у том периоду по закону о министарствима бригу о војним пензионерима је требало да води Министарство за рад.

Новчана средства за војне пензије у том периоду била су издвајана посебном ставком у буџету Републике Србије паралено са средствима Фонда ПИО.

Ивановић је рекао и да у судовима широм Србије има око 50 хиљада тужби због тог проблема.

Пензионери су Влади Србије предали свој захтев и оставили рок од 15 дана да се она изјасни по том питању, а у противном ће, како кажу, поново организовати протест.

4 replies »

 1. Jedino je ovde objavljen objektivan i potpun zahtev diskriminisanih vojnih penzinera. Na ovaj skup je pozvano 17 medija a došla je samo TV N1 i TANJUG. Kratku vest Tanjuga sa ovog skupa su preneli neki od medija. Nakon prijema kod MO Gašića, član organizacionog odbora je dao izjavu za N1, koji su jedini sačekali ispred zgrade MO i tražili izjavu. Ovo je totalni medijski mrak, da li je to cenzura ili samocenzura?

  Свиђа ми се

  • У Србији има 43.878 војних пензионера и њихова просечна пензија износи 45.551 динара. Просечна пољопривредна пензија износи око 13.000 динара.Млади људи од око двадесетак година раде од јутра до мрака код приватника за плате које често једва да прелазе 20.000 динара да не причамо о оним девојкама које по кинеским радњама месечно зараде мање од 10.000 динара. По чему су то војни пензионери заслужили неколико пута веће пензије од горе наведених категорија. Молим вас одговорите ми, сигуран сам да имате неки логичан одговор на ово моје питање…

   Свиђа ми се

  • Sramota za ovu zemlju da joj onaj ko je na braniku otadžbine štrajkuje i bude diskriminisan. Tako su i Vojvodu Mišića tri puta smenjivali a danas se kunu u njega, SRAMOTA, treba da se stide svoje gluposti.

   Свиђа ми се

  • Dali oni uopšte znaju kako je jedan dan u Vojsci, kad strepiš gde će zapucati a ti treba prvi da jurneš, jedan dan je ko godina, a tek 30 ili 40 godina pa to je večnost i sad neko da se sprda sa njima SRAMOTA SRAMOTA DA SE STDE DOVEKA ŠTO NAŠE VOJNIKE PONIŽAVAJU, mogu da plaćaju slobine penzionere i prvoborce od 45 te a ne mogu da plate našu vojsku SRAMOTA

   Свиђа ми се