ДРУШТВО

Скупштина АП КиМ – Чудно је да о поштовању Устава говоре они који га највише крше


SAP KiM

***

СКУПШТИНА АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ
КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

 САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

У последње време сведоци смо сталног позивања на Устав Србије, почев од Александра Вучића до министра правде Николе Селаковића. Ово је нарочито уочљиво због проблема које садашња власт има са адвокатима који на принципијелан начин бране своју еснафску организацију, а што смета акутелној власти која не може због тога да оствари своје личне комерцијалне интересе.

Садашњи режим још од свог доласка на власт 2012. године упорно руши садашњи Устав државе Србије тиме што мимо њега дозвољава Косову и Метохији да постане посебна независна држава. Сетимо се да је још Ивица Дачић као председник Владе Србије вршио притисак на Уставни суд да не оцењује Боркове антиуставне договоре. Затим је то исто у више наврата учинио Томислав Николић који је поставио  класичну границу између Косова и централне Србије спречавајући највишу судску правну инстанцу да оцени прекрајање граница државе Србије. На крају смо сведоци да данас то ради Александар Вучић шаљући поруку Уставном суду да не оцењује антиуставни, антидржавни и антисрпски Бриселски споразум јер забога то може да изазове пад Владе Србије.

Да би у дело спровела Бриселски споразум Влада Србије је без икаквог образложења увела привремене мере у четири општине на северу Косова и Метохије што је противно Уставу и закону о локалној самоуправи. Иако је прошло више од годину дана, председник Скупштине Србије прво Небојша Стефановић а онда Маја Гојковић не расписују локалне изборе у овим општинама, што је опет противно Уставу и закону државе Србије јер је Скупштина Србије опет по Уставу и закону по увођењу привремених мера дужна да у року од три месеца распише локалне изборе. У кулоарима је председница Скупштине Маја Гојковић признала да не сме да распише локалне изборе јер има забрану од председника Владе Александра Вучића.

Имајући све ово у виду чудно је да о поштовању Устава говоре они који га највише крше, јер овакво штетно политичко деловање утире пут не само стварању независног Косова већ и “Великој Албанији” а на штету српских националних и државних интереса.

У Косовској Митровици
14.11.2014. године

Скупштина АП КиМ
Потпредседник Скупштине
Добросав Добрић

***

apkimsaopstenje02