АКТУЕЛНО

ОПЕТ ПРЕВАРА СИРОМАШНОГ ЧОВЕКА: 75 србских грађевинаца не може да се врати у Србију, немају новца за карту, нема плате, немају новца за храну!


Радници који су у Русији ангажовани на изградњи научног института „Сколково“ у Подмосковљу, немају новац да се врате у Србију, па су принуђени да у згради где су смештени преживљавају на хлебу и води… Група од 75 србских грађевинских радника данима је заробљена у Москви без хране и новца јер њихов шеф Ариф Далифи, власник београдске фирме „Инвест градња“, одбија да им исплати договорене зараде. Српске грађевинаре је почетком августа ангажовало предузеће „Путеви Ужице“, али је за подизвођача узета Далифијева фирма.

13. 11. 2014. Телеграф, за ФБР приредила Биљана Диковић

radnici

Радници који су у Русији ангажовани на изградњи научног института „Сколково“ у Подмосковљу, немају новац да се врате у Србију, па су принуђени да у згради где су смештени преживљавају на хлебу и води…
За то време њихов послодавац Албанац Далифи чак тражи од њих да му исплате 1.500 долара на име трошкова.

Српске грађевинаре је почетком августа ангажовало предузеће „Путеви Ужице“, али је за подизвођача узета Далифијева фирма.
Десеторица радника су успела да позајме код пријатеља новац за карту и да се докопају Србије, а у Москви је остало још 75 грађевинара, међу којима и Радоје Живановић.
Овај армирач из Београда тврди да су радници преварени јер су посао уговорили у доларима, а не у рубљама.
– Када смо се договарали, обећано нам је 1.500-2.000 долара. Од када смо стигли, радимо од јутра до мрака за десетоструко мање новца и то нам обрачунавају у рубљама по старом курсу. Ко је могао побегао је у Србију, а ми седимо скрштених руку јер немамо од чега да купимо карту – каже Радоје.

– Тражили смо помоћ од „Путева Уживе“, али су нам они рекли да редовно исплаћују нашег газду, подизвођача Далифи Арифа из „Инвест градње“. Међутим, ми те паре нисмо ни видели – наставља он.

ЕПИЛОГ свега је да радници последњих дана гладују. Радоје каже да су позајмили новац од колеге и купили паштету коју су међусобно поделили.

С друге стране, власник „Инвест градње“, Ариф Далифи каже да је претпоставио да ће радници остати без пуних зарада због пада рубље, али их је ипак примио из самилости.
– Много сам размишљао да ли да улазим у тај посао јер је уговор био у рубљама, али ја сам знао да се може десити да та валута страшно падне и да радници не буду задовољни. Међутим, смиловао сам се и запослио их јер се и без огласа јавило 400 људи који би радили било какав посао, само да дођу до хлеба – каже он.
Он такође наводи да је свестан да плата касни, али да ће гледати да их исплати до 15. новембра, као и да не може да утиче на вредност рубље.

Најжалосније од свега је што Ариф намерава да радницима који хоће да се врате у Србију одбије 1.500 долара за трошкове које је претрпео.

– Ја морам то некако да повратим, па ја сам за њих плаћао порезе и доприносе, као што сам им извадио и радне дозволе, што они уговором морају да ми надокнаде – тврди Ариф.