Љиљана Јовановић

Игор Срибный: Обама и Украјина


Не тако давно познати трговац златом на светском тржишту, Џим Синклер, рекао је главном уреднику портала: http://www.Watchdog.com, Грегу Хантеру, да санкције запада Русији могу да се врате Америци као бумеранг. То ће довести до краха укупне америчке економије, која је заснована на долару као светској валути. Синклер је упозорио западне државе о могућности да Русија угуши долар, а последично томе и економију САД, уколико се санкције против Русије продуже.
Данас се ништа није изменило – напад САД и ЕУ с циљем да се Русија обори на колена, још увек траје. Међутим амерички финансијери тврде да Русија има снаге да уништи економију њихове земље. Снага националне валуте САД, ослања се, на бази договора са ОПЕК-ом, на петродолар, да ће сви уговори о снабдевању енергентима бити изражени у доларима. Само захваљујући томе, долар има вредност, јер се ослања на снабдевање нафтом. Ако почне продаја енергената у некој другој валути, вредност америчког долара ће знатно пасти.

13. 11. 2014. proza.ru, за ФБР превела Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

poroshenko-obama

Власти Руске федерације су већ почеле да формирају суверени платни систем, заснован на златној рубљи, обезбеђен на реалној економији, залихама енергената и залихама злата. Руско злато већ превазилази количину од 1.111 тона и све време се количина повећава. А у погледу ресурса Русија је најбогатија земља на свету.

Кораци које је предузео Путин приморали су западне банкаре да мало другачије погледају изанђали долар. Оно што су видели, ужаснуло их је, јер је постало јасно, да ће лидер Русије урадити све да Русију ослободи подчињености светском тржишту новца. Унутрашњи ресурси претварају Руску економију у неосвојиву тврђаву, за политичке и финансијске коцкаре који би не први пут одрали кожу Русији. Русија ће иностранству продавати сировине и производе за рубље, а рубље ће користити и за плаћање и куповину иностране робе, по узору, на договр са Кином, Ираном и Јапаном. А сада и Саудијци предлажу да се долар избаци из обрачунавања на тржишту нафте.

Из таквих акција Русије на светском финансијском тржишту довешће до губитка америчког утицаја на Европу. Џим Синклер је уверен да би прелазом на плаћање енергената у еврима, снизила вредност америчке валуте према европском евру до вредности од 1,5 долара, то би смањило вредности на берзи, САД, јер Русија чврсто држи петродолар у својим рукама и зато може да диктира своје услове. Према речима Џима Синклера: “Да ли мислите да можете да гурнете без казне бившег пуковника КГБ, ваша анализа његове личности је у основи погрешна”. До сада сви јавни наступи Путина били меки, није помињао никакве тешке мере и понашао се као џентлемен у међународним односима. Чак и када смо Русији стално претили драконским мерама. Али увођењем санкција Русији пуцали смо себи у ногу. Репресалије против западних компанија биће веома тешке.”

САД знаjy само за један излаз из економске кризе- то је рат. За скоро 240 година постојања САД су почелe више од 250 оружаних сукоба. Растурили су на мале делове Југославију, ушли у Сомалију, Иран, Судан, на Филипине, у Либан, Либију, Сирију… САД воде дуготрајни рат у Авганистану, и Ираку… 2000-е САД су објавиле националну безбедносну доктрину прогласивши право првог атомског удара на седам држава: Русији, Кини, Ираку, Ирану, Северној Кореји Либији и Сирији.

Затим у циљу спречавања “оних који су претња САД” у Вашингтону су кренули у правцу апсолутне војне доминације, која је произашла из Договора о ограничењу система противракетне одбране, 1972 године.

Значи Aмерици је неопходан рат… Наравно рат у Европи а против Русије. За то Обами треба да око САД окупи европске земље, којима се рат на граници уопште не допада, јер ће имати разорне последице за земље еврозоне. Пa опет, а ипак..

Напад санкицјама на Русију се наставља, упркос Путиновим напорима да заустави грађански рат у Украјини. Сада је јасно, да Обама мора да увуче Русију у оружане сукобе, и све што је потребно да се то деси, он ће урадити . А државе Европске уније га подржавају. Зашто? Последице рата ће заиста у Европи сви да осете.

Хајде да промислимо о томе чиме се објашњава велики успех уједињења свих држава Европске уније против Русије…Само погледајте шта се дешава: Обама само пуцне прстима пред старицом Европом, и сви Европљани се построје “у линију” и раде све оно што им “тата” нареди. Санкције против Русије иду својим током и нема им ни краја ни конца. Зашто? Према мом мишљењу (аутора текста), треба све подсећати да су се не тако давно неки од водећих европских политичара жалили, да су њихове телефонске разговоре прислушкивале специјалне службе САД. На почетку су се они веома бунили али су врло брзо прешли на тихо мрмљање, а потом је све утихнуло. И поново, због чега? Због тога што су те службе на сребрној тацни однели америма хрпу информација које угрожавају оне политичаре који су били подвргнути “прислушкивању”. Уз помоћ претњи и уценама захваљујући записима Агенције за националну безбедност, који су добијени нелегалним активностима са становишта међународног права, Америци је успелo да обезбеде потребан број гласова и на чуђење свих да “прогура” за предесника Европске Уније пољског ратног јастреба Доналда Туска – екстремно про-амерички орјентисаног политичара који није скривао своје давнашње маштање – да резимира хладни рат.

Од 1.децембра 2014, премијер Пољске Доналд Туск ће руководити Европском унијом у Бриселу, и председавати заседањем Самита Еврозоне. Не! Туск је обећао да ће он у погледу Украјинског проблема реаговати храбро и одлучно. Том приликом шеф украјинског министарства иностраних послова Павел Климкин “нашалио се”да постављање Доналда Туска представља најгору санкцију против Русије. Тако је послат јасан сигнал о сукобу са Русијом, и о враћању америчке војске на европску територију, одакле су они 90-тих година постепено отишли.

Какве могу бити последице ескaлације догађаја које гурају Американци, а које могу у скорије време да се тичу свакога од нас, пробаћемо накратко да анализирамо.
Војне снаге НАТО пакта размештају се на нашим границама, а заједно са њима у Европу ће се вратити нуклеарне балистичке ракете, уперенe према Руској Федерацији, на шта већ пар месеци алудира руководилац НАТО алијансе Расмунсен. Природно Кремљ је приморан на одговор, тако што cе договорио са Кубом да своје нуклеарне балистичке пројектиле кратког и средњег домета распореди на Куби. Али шта да се ради, када је председник Русије, у светлу драматичних догађаја, и ужасних обрта који су се догодили последњих дана, остао једини војник на терену, окружен хордом бивших “сабораца” за Европским столом, чије мишљење се веома разликује од његовог, док они у корист Обаме, траже крв, не размишљајући ни о њиховом народу, ни о њиховој домовини ни о националним интересима.

Али шта ће се десити са Европом у случају избијања рата у њеном самом средишту? Да ли су политичари у Бриселу полудели па мисле да ће у њему победити…
Зар је несхватљиво властима а још више грађанима европских земаља, који би требало да почну да се припремају за Трећи Светски рат, да постоји само један излаз, можда не превише атрактиван, али апсолутно неопходан, да се одбаце сви потписани уговори о безбедности са агресивним НАТО?

Nato

Шта чека Европу у случају рата? Погледајмо две опције:

Опција један: Ако Европа задржи све уговоре, у случају рата са Русијом, она ће заједно са НАТО-м, учествовати у војним операцијама против Русије. Ако се Русија определи за конвенционални рат, а у Русији нема премца у Европи у том погледу, значи да ће Руски тенкови ући у централну Европу после месец ипо дана од почетка борби. Део Европе који је близу западних граница Руске федерације, у случају да сукобљене стране користе тешко наоружање последње генерације и авиацију, биће претворене y прах и пепео, без обзира на исход рата. У случају да ce НАТО одлучи на безумни корак да заустави напредовање Руских војних снага коришћењем војно-тактичког нуклеарног оружја, Русија ће сигурно реаговати и узвратити истом мером, у том случају ће већи део Европе бити претворен у спржену земљу.

Друга варијанта: део земаља еврозоне неће се прдружити НАТО у рату против Русије. Према тој одлуци тренутно гравитирају Мађарска, Чешка, Словачка. То ће их заштитити од Руске одмазде, али да ли ће те земље успети да се супротставе окупацији њихових територија од стране НАТО снага, које неће поштовати ничију неутралност.
Напогодније место за нагомилавања и прегруписавање снага НАТО– била би територија Чешке, са њеним предгорјем и планинским простором, које дозвољава скривање померања војске. Али Генералштаб Војске Руске Федерације, је ту могућност је давно узео у обзир.

Ове две опције претпостављају такозване “бенигнe” сценарије, у којем ни једна страна неће “изгубити главe,и да искористе нуклеарно оружје у сукобу. Не желим ни да говорим о идеји коришћења нуклеарног оружја… Не.. У том случају Европа ће просто нестати са карте света! А шта ће бити са Русијом? Русија и САД ће преживети међусобне нуклеарне ударе, сачуваће људски потенцијал, мада би изашли из сукоба са огромним губицима. Величине тих држава им омогућавају преживљавање и спас. Али шта рећи за малу и густо насељену Европу…

Да кажемо нешто о Пољској. Варшава улаже титански напор да би заузела положај вође међу словенским државама у Европи. Крајњи циљ – уништење Москве као вечитог такмаца на пољу словенства и преноса центра словенства у Варшаву.

Без Руског присуства у Европи, Пољска би се моментално претворила у опасност за суседне државе, на првом месту за Словачку и Чешку. Зашто? А зашто је за почетак Другог Светског рата одређен датум 1.септембaр 1939 године? Зато што су тако одлучили они који су победили Рајх? Ми смо прогутали причицу о томе да су радиостаницу у Глајвицу напали есесовци маскирани у Пољаке чиме су испровоцирали рат…И до данас је гутамо!

Зато дозвољавам себи да подсетим читаоце: 1934 године Јузеф Бек, очито потцењујући опасност од стране нацистичке Немачке и преценивши снагу Пољске потписао је Пољско-Немачки Пакт о ненападању. Његова погрешна процена спољне политике довела је до тога да је, када је почео сукоб између Чехословачке и Немачке око Судетске области, Пољска као немачки савезник, своју војску распоредила на границе са Чехословачком у жељи да и она откине парче колача… Председник Бенеш је одмах написао писмо пољском председнику Мосцицком (Ignacy Mościcki), замоливши Пољску да се држи по страни од чешко-немачког сукоба, обећавши неке територијалне уступке. Али у Варшави су одлучили другачије, позната је фраза коју је тада изговорио премијер Бек : “Хитлер обећава више”. 30 сепптембра 1938.године Пољскаје упутила ултиматум Прагу, захтевајући од Прага да уклони све полицијске и војне снаге из Заолзја, -тако су у Пољској звали простор са друге стране реке Олза, део Тешинске области, у којем је преовладавало пољско становништво. Чехословачкој слсомљеној Минхенским договором је преостало само да се повинује – у условима хаоса до којег је дошло после откидања Судета, рат у Тешину био би погубан за земљу. И Пољска је анектирала Тешинску област.

Ову ратну епизоду су сви историчари намерно игнорисали, као И то да је Пољска де –факто изазвала Други светски рат, нападајући Немачку, што се до сада сматра скандалом, о којем се ћути у пољским мас-медијима, и табу темом.

У светлу горе реченог, са великом вероватноћом можемо очекивати да Доналд Туск, почне да извршава опасан сценарио САД, по којем а према одлуци у Бриселу, читаву Европу корак по корак води ка отвореном војном сукобу са Руском федерацијом.

Неки европски политичари се отворено залажу за распоређивање војске НАТО у Украјини, и зa наоружавање кијевске хунте западним оружјем, успркос опасности од Русије, игноришући националне интересе њихових држава, њихову безбедност у евроском контексту, и њихов опстанак у случају почетка трећег светског рата.

Тмурне боје… Са тачке гледишта дешавања на светском тржишту злата, рат се примиче границама Европе, и то је неоспорно. Рат ће бити катализатор глобалне економије. Обнова порушене Европе ће подстаћи раст привреде САД, што је Обами потребно као ваздух. Русија је већ добила свој рат, за сада само на економком пољу. Председник Путин – усамљени матадор у Европи, труди се да угаси искре тињајућег пламена трећег свтског рата, али нема никакву помоћ од стране земаља ЕУ. Шта да Путин ради у оваквој ситуацији? Господо западни политичари не рачунајте на подршку САД у рату против Русије. Русија је спремна да почисти Европу са лица земље ако НАТО само покуша да се примакне њеним границама. Путин ће без колебања употребити нуклеарно оружје при најмањој опасности по Русију и руске грађане, којима би неко могао да припрети оружјем, агресијом или директним војним нападом.

Онај Џим Синклер је рекао: “Претити Русији- је веома опасно. Ми све време слушамо да је Русија регионална сила. Слушамо лажи. Одакле им та информација? Свака држава која има нуклеарно оружје и средство за транспорт тог оружја, постаје светска сила. Наши медији зову Русију агресором, мада се уствари десио преврат, током којег су на власт у Украјини дошле снаге које су нелегитимниjе, oд присуствa Руса на Криму”.

У закључку, хоћу да питам: ко је финансирао Мајдан у Кијеву? Ко је подржавао оружано преузимање власти у Украјини? Могу да вас подестим: Бајден, Њуланд, Мекејн, Бренан, Директор ЦИА, и коме је Мајдан помогао да дође на власт?

Корист из тешког положаја у којем је Европа, а коју је поузроковала Америка, извлаче само Сједињене Државе и Украјински богаташи (олигарси).
Над тиме би требало да се замисле они који жуде за ратом у Европи. ..