АКТУЕЛНО

Петар Искендеров: Ко ће спасити ЕУ?


Аналитичка прогноза експерата ЕУ објављена ове недеље значајно је смањила перспективе економског напретка у ЕУ и зони евра – између осталог и за 2015. годину. Тему наставља наш коментатор Петар Искендеров.

9. 11. 2014. Глас Русије, за ФБР приредила Биљана Диковић

© Collage: Voice of Russia

© Collage: Voice of Russia

Одуставши да призна погрешним антируски курс, између осталог у економској сфери, руководство ЕУ је приморано да делује у условима погоршања финансијско-економске ситуације код себе кући. Објављена 4. Новембра нова економска прогноза за ЕУ још једном је ревидирала перспективе не у страну напретка. Ситуација у зони евра остаје веома крхка, признала је у вези са тим канцелар Немачке Ангела Меркел. А водећи аналитичар компаније СМС Marketsу Сиднеју Рик Спунер сматра да ће погоршање прогноза за зону евра са своје стране извршити негативан утицај на глобалне економске тенденције.

Разуме се, узроци кризе у ЕУ носе глобални карактер. Они су повезани у првом реду са дугорочном погрешном политиком Брисела у финансијској области – истакао је у разговору за Глас Русије руководилац одељења за међународна тржишта капитала ИМЕМО РАН Јаков Миркин.

Консолидација буџета и осигурање економског напретка у ствари потиврече једно другом. Консолидација буџета је по правилу смањење трошкова, смањење радних места у буџетском сектору, увећање пореза. Све то ствара рецесивну ситуацију и доводи пре до пада, него до повратка на путању стабилног економског развоја.

Ипак ако је сама криза у ЕУ изазвана објективним узроцима, политичка дејства руководства организације још више је заоштравају. Европске земље рачунају све веће губитке. Према подацима данског листа Berlingske, рат санкцијама који је започела ЕУ са Русијом може да доведе до краха националних пољопривредних произвођача и банака коеј име дају кредите. Забрана Русије на увоз хране и смањење потражње за њом у Кини, оборило је цене свињетине и млека. Такође падају цене житарица и крзна визона. Многим данским фармерима прети банркотство.

Ипак не ради се само о нарушавању трговинско-економских веза. У опасности су глобални пројекти, од којих директно зависи живот европских грађана – између осталог у енергетској сфери. Не чуди што у земљама ЕУ све јаче се чују гласови у корист развоја сарадње са Русијом. Председник Финске Саули Нинисте позвао је лидере северноевропских и балтичких држава да не заоштравају конфронтацију са Русијом. Он је подвукао да земља неће подлећи притиску од стране других земља против Русије.

У међувремену у Мађарској се нису ограничили изјавама, већ су поткрепили курс развоја партнерства са Русијом одлуком парламента. Посланици су наредили да се убрза изградња гасовода Јужни ток преко мађарске територије.

Што је карактеристично, доносећи закон о Јужном току, мађарски парламентарци требало је да имају посла не само са опозицијом у сопственим редовима, већ и са уличном стихијом. Чудним стицајем околности, подржане из Брисела преко друштвених мрежа демонстрације против плаћања интернет-трафика брзо су прерасле у иступања против кабинета Орбана управо у оно време када је влада решавала даљу судбину Јужног тока и планове државне енергетске компаније MVMза изградњу мађарске деонице гасовода.

Украјинска криза показује да реална политика и даље је актуелна, и ризично је игнорисати је – изјавио је недавно један од водећих америчких експерата у области геополитике Џон Миршајмер. Ова изјава одлично одговара актуалном стању ствари у ЕУ. Наравно, евроатлантска солиданрност је реална ствар. Али и економска криза у ЕУ није ништа мање реална, као што реални могу да постану енергетски проблеми. И ко ће спасити Европу: није ваљда демократе Барака Обаме који су изгубили изборе за амерички Конгрес?