АКТУЕЛНО

Миодраг Линта: “Да ли Јосиповић жали и због Срба?“


Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта оценио је лицемерном изјаву председника Хрватске Иве Јосиповића који је рекао да је жалосно што Војислав Шешељ није осуђен у Хашком трибуналу.

9. 11. 2014. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

Лицемерне изјаве председика Хрватске: Миодраг Линта

Лицемерне изјаве председика Хрватске: Миодраг Линта

„Лицемерно је да такву изјаву даје председник државе која етничко чишћење Срба слави као национални празник и која није спремна да процесуира бројне злочине над Србима за време и после хрватских војних операција и у низу хрватских градова“, навео је Линта у писаној изјави.

Линта је напоменуо да је посебно лицемерна изјава хрватског министра спољних послова Весне Пусић да је простим оком видљиво да је Војислав Шешељ ратни злочинац.

„Поставља се питање да ли Иво Јосиповић и Весна Пусић жале што Фрањо Туђман, Анте Готовина и други хрватски војни и политички званичници нису осуђени због етничког чишћења Срба и бројних злочина над Србима? Одговор је веома јасан, јер не само што не жале што нису осуђени као ратни злочинци, већ их славе као ратне хероје“, итакао је Линта.

Он је подсјетио Јосиповића и Пусићеву да је, након што је Хрватска демократска заједница (ХЏ) освојила власт у мају 1990. године, у низу хрватских градова почео притисак на Србе путем телефонских претњи, малтретирања на улици и радном месту.

Линта је подсетио и да су убрзо потом почела премлаћивања, обележавање српских кућа и пуцање по њима и „веома је брзо постало јасно да није реч о појединачним инцидентима, већ о унапред планираној политици државног терора“.

Он сматра да Јосиповић и Пусићева немају морално право да јавно износе своје оцене о Шешељу, јер Хрватска не осуђује своје војне и политичке званичнике за етничко чишћење Срба.

Линта је истакао да ће Јосиповић и Пусићева имати морално право да јавно износе своје оцене о Шешељу и другима тек када буду јавно рекли да им је жао јер готово нико од хрватских војних и политичких званичника није осуђен за етничко чишћење Срба, за убиства Срба у Вуковару пре почетка рата, за убиства Срба у Сиску, Госпићу, Загребу, Сплиту и низу других хрватских градова, као и за време и после хрватских војних операција.

Он истиче да Јосиповић и Пусићева треба прво да јавно кажу да им је жао и због такозване кристалне ноћи у Задру, када је руља пљачкала и уништавала стотине српских локала и минирала хиљада српских кућа и правосланих цркава по хрватским градовима, због уништавања комуналне инфраструктуре, кућа, привредних објеката, православих цркава и пљачкање покретне имовине на крајишком подручју.

***

josipovic

2 replies »

  1. Postovani borci, pravde skupljajte pdatke, i pripravljajte optuznice, ne dozvolite izgubo ni jednog dogadjaja, koji treba da doceka sud pravde cak i ovo sto g. Josipovic optuzuje neduzne ljude, samo zato sto on to trenutno moze dolaze dani, datce BOG ako ne vi onda spremite za buduce generacije. Veliki pozdrav!

    Свиђа ми се