АКТУЕЛНО

ИСТОЧНОЈ СРБИЈИ ОД ПОМОЋИ НИ ДИНАРА: Дијаспори хвала, држави срамота


Мада је зима на прагу, више од 1.000 породица у местима источне Србије, која је у септембру погођена катастрофалним бујичним поплавама и клизиштима, од Канцеларије Владе Србије за помоћ поплављеним подручјима још нису добили ни један једини динар за обнову потопљених и оштећених кућа.

7. 11. 2014. Р.Лончар-ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

Помоћи ни од корова: Стихија је у Каменици причинила огромну штету

Помоћи ни од корова: Стихија је у Каменици причинила огромну штету

У општини Кладово, у пострадалим месним заједницама Текија, Грабовица, Подвршка, Велика Каменица, Милутиновац и Брза Паланка унесрећени људи углавном сами обнављају куће.

Исто је и у селу Бољетин, у општини Мајданпек, као и у месним заједницама на територији неготинске општине. Укупна штета од ужаса који је пре два месеца погодио источну Србију прелиминарно се процењује на више од пет милиона евра, укључујући оштећена домаћинства, привредне и друштвене објекте, путне правце, мостове, водоводну мрежу, итд.

– Нико још ништа у Бољетину није добио од Канцеларије Владе Србије за помоћ поплављеним подручјима. Колико сам упознат ради се на решењима за помоћ поплављеним домаћинствима, затим та решења треба да постану правоснажна, па тек онда се може очекивати државни новац. Све то иде споро, у стилу ‘не липши магаре до зелене траве’. Ово је брдско-планински крај, недалеко од Дунава, у кошавском је подручју. Зима која је на прагу може бити веома оштра и врло ветровита, па су људи сами кренули у обнову, јер немају времена за чекање.

Неко је подигао кредит, неко обнавља од уштеђевине или позајмице, некима помажу чланови породице или родбина из дијаспоре. Од 590 Бољетинаца, око 130 их је што у Италији, што у Швајцарској, Аустрији или Француској. Локална самоуправа је, а и то је држава, после поплаве помогла да се пут од Ђердапске магистрале до Бољетина доведе у ред за нормално одвијање саобраћаја. Сређени су, такође, сеоски водовод и мостови. Војска је помагала у рашчишћавању муља и клизишта. То је досадашња државна помоћ Бољетину – испричао је за „Вести“ Жика Журкић, матичар месне канцеларије у овом селу.

Слична је ситуација и у Текији, где људи такође из свог џепа обнављају поплављене куће, немајући времена да чекају помоћ од државе.

– За Текију, Грабовицу, Велику Каменицу, Милутиновац, Подвршку и Брзу Паланку тек треба да се донесе око 300 решења за државну помоћ поплављеним мештанима. Срећом, стигле су донације од неких невладиних организација и удружења наших Кладовчана из дијаспоре. У Текији је почела изградња ободних канала. Инвеститор је хидроелектрана Ђердап, а наџор врши министар Веља Илић, на чију иницијативу су и почели радови – рекао нам је Јован Стигнић, начелник општинске управе у Кладову.

Државна помоћ до сада се, напомиње он, огледала у рашчишћавању плавних наноса, приликом дезинфекције поплављених објеката, испумпавања воде у селу Грабовица где је поплава направила огромно језеро, на оспособљавању локалних путева и санацији мостова на тим путним правцима.

Стигнић истиче да је Удружење Ђердап из Нестведа у Данској донирало општини Кладово више од милион и 200.000 динара, како би помогли санацију последица септембарских поплава. Од укупне суме на наменски рачун општине удружење је уплатило 314.310 динара, а преостали део представници овог удружења лично су поделили најугроженијим домаћинствима насеља Велика Каменица, Љубичевац, Река, Брза Паланка, Подвршка и Текија. Акција прикупљања новца организована је искључиво за породице која немају никаква примања из иностранства, а која су социјално угрожене.

– Списак по коме је новчана помоћ подељена сачињен је по препоруци Центра за социјални рад и повереника који су испред Штаба за ванредне ситуације задужени за одређену месну заједницу. Драган Микуловић, председник овог удружења, као и чланови Небојша Гоготић и Срђан Мидушић обишли су угрожене, уверили се у катастрофалне последице поплаве и да помоћ заиста одлази у праве руке – каже Стегнић.

Поправили путеве

Јован Миловановић, председник Општине Неготин, каже да штета на путној инфраструктури у општини износи 34,9 милиона динара, а знатна штета причињена је и пољопривредним добрима.
– Локална самоуправа је до сада уложила 2,6 милиона динара у санацију критичних тачака, док је Јавно предузеће Путеви Србије задужено за санацију клизишта и до средине новембра требало би да буде санирано оштећење на путу Уровица-Слатина, настало услед клизишта – рекао је Миловановић.

Помоћ из Швајцарске

Неготину помажу бројни припадници дијаспоре, пореклом из овог краја. Међу њима је и Удружење Дијаспора Источне Србије, на чијем је челу Боривоје Крекуловић. У акцији коју је у Херисауу спровео Љубиша Васиљкић, родом из Кобишнице, учествовали су чланови Српског клуба „Свети Никола“ из Херисауа, Српског клуба Бамби и Српског фолклорног друштва Хомоље из Госауа у Швајцарској.

Огрев горући проблем

– Српска напредна странка је најугроженијим Бољетинцима донирала веш-машине, а ових дана очекујемо фрижидере и шпорете на дрва. У овом тренутку горући проблем је огрев. У Бољетину су углавном старачка домаћинства која су летос спремила дрва за зиму. Поплава им је све однела, а нова дрва тренутно не могу да добију ни за паре, ни као помоћ – каже Жика Журкић.