АКТУЕЛНО

Невероватан скандал у Мелбурну: Православну цркву претворили у џамију! (ФОТО)


Невероватан скандал догодио се у црквено-школској управи Српске православне цркве у Мелбурну. У цркви Св. Архиђакона Стефана у епархији Кеyсбороугх, владика Иринеј (Добријевић) и свештеник Чедомир Видеканић дозволили су да у црквено-школској управи, тачније сали СПЦ Кеyсбороугх, коју су саградили тамошњи Срби – муслимани претворе у џамију!

6. 11. 2014. СРБИ НА ОКУП, за ФБР приредила Биљана Диковић

dzamija2received-532573010219800-1 received-532572993553135

„Ово је нечувени скандал! Наше иконе и светиње прекрили су својим заставама и реликвијама! На апел наше браће из Аустралије, дижем глас против оваквог невероватног поступка тамошњих великодостојника СПЦ. Немамо ништа против људи муслиманске вероисповести, али ово је нечувено! Једноставно им није место у просторијама СПЦ.“ – изјавио је Саша Савић Шваба, вођа српског огранка мото братства Ноћни Вукови, који нас је и обавестио о овом скандалу.

da4b8474-large

Иначе, ово није први пут да су поступци и понашање владике аустралијског  Иринеја недостојни једног великодостојника СПЦ. Неки медији су 2008. забележили његов испад приликом сечења славског колача у ЦШО Свети Сава у Мелбурну, када је шутираро црквене реликвије и беснео, незадовољан што се тадашњи домаћин славе ухватио за славски колач када га је владика секао.

Извор: ТВБЕСТ

***

KOMENT

***

Саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске

Саопштење у вези дешавања у Црквеној општини Светог архиђакона Стефана у Кизбороу

Без предрасуда и осуђивања, но свесни озбиљности преступа који се десио као резултат лошег управљања црквеном имовином од стране оних којима је то поверено, у овом случају парохијског свештеника, протојереј-ставрофор Чедомир Видеканић суспендован је са свих богослужбених и административних функција у парохији Светог архиђакона Стефана у Кизбороу и Мелбурнском намесништву Митрополије аустралијско-новозеландске. Суспензија ће трајати док се кроз темељну истрагу не утврди шта је и како довело до тога да се овако нешто уопште деси. У међувремену ће пречасни јереј Дејан Милошевић преузети све административне и богослужбене дужности.

Уз дужно поштовање за све вере и њихове вернике, подразумева се да је по Светим Канонима Православне Цркве забрањено обављање верских обреда других верских традиција у нашим црквеним и са црквом повезаним просторима. Осим тога, православни хришћани су канонски обавезни поново освештати таква места. Тога ради сутра, 6. новембра у 13:00 часова, доле потписани, заједно са присутним свештенством и верним народом, обавиће обред освештавања сале у Црквеној општини Свети архиђакон Стефан.

Свака инсинуација или тврдња да су више инстанце, било ми лично, или било који свештеник или члан Митрополијског Управног Одбора, знали за овај догађај или га одобрили, је потпуно лажна.

+ ИРИНЕЈ
Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске

у Сиднеју, 5. новембрa 2014.
Свети апостол Јаков брат Господњи