Љиљана Јовановић

Психопате да чувају ред након масивног нуклеарног напада – Документ Министарства унутрашњих послова Велике Британије


Тајни експеримент Министарства унутрашњих послова 1982. године тестирао је способност Велике Британије да се обнови након катастрофалног атомског напада. Тајни досијеи постали су јавни након објављивања у Националном Архиву, то је докуменат који предвиђа да за одржавање реда буду искоришћене регрутоване психопате.

2. 11. 2014. Извор: РТ, за ФБР превела Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

psihopate

Вежбе, означене као “Регенерација” (Regenerate) извршене су са циљем да припреме Британце да изађу на крај са масивним нуклеарним ударом. Пројекат је урађен са циљем да створи мере подршке у евентуалном Трећем Светском рату.

Државни службеници замислили су ситуацију у којој је разорни нуклеарни удар потпуно уништио највеће Енглеске градове изазивајући милионске жртве и проширење радиоактивног зрачења.

Хладноратовски стратешки експерименти значили су суочавање са таквом катастрофом у којој је потребно регрутовање и повезивање велике групе службеника који ће све извештаје давати дванаесторици пажљиво одабраних комесара. У оквиру пројекта они ће контролисати полицијске службенике, државне чиновнике, војне официре, и противпожарне службе који ће сви бити под њиховом командом.
Сви морају бити послати у подземне бункере распоређене широм државе, спремни да изађу после напада да би обновили закон ред и изградили нацију.

bunker
Обнављање је било фокусирано на Дербишаир, Леикстершаир, Линколншаир, Нотингамшаир, Јужни Јоркшир, открива документ отворен у Националном Архиву. (Derbyshire, Leicestershire, Lincolnshire, Nottinghamshire and South Yorkshire).

Планери пројекта предвиђају највероватније циљеве напада и предвиђају непосредне штете и накнадна оштећења као последице напада.
На месту удара биће “незамисливо” разарање, док се даље од места удара може очекивати ломљење стакала излога, и њихово расипање по улицама – предвиђа се у документу.

Научници саветници ангажовани на овом пројекту предвидели су да би 50% копна у Британији остало нетакнуто после оваквог атомског напада. Али би преостали преживели људи били захваћени радијационим болестима, предвиђа овај документ.

Главна идеја плана ове Хладноратовске вежбе била је како очувати ред и закон након таквог напада.

Џејн Хог (Jane Hogg, Home Office) из Министараства унутрашњих послова, цитирана је у документу Националног Архива, предвидела је да би полицијски службеници били заузети помагањем “неадекватним” особама. А други би морали бити регрутовани да би спроводили ред и закон, предлаже она. Хогова сугерише да би психопате били “добро решење у кризи” јер “немају осећај за друге, немају моралних скрупула, а имају тенденцију да буду врло интелигентни и да логично размишљају”.

Али, њени надређени нису били убеђени да је њен план исправан. “Нисам убеђен да сте ме уверили у то, ја сматрам да би они били опасни регрутовани или не после атомског напада”, написао је један високи службеник.

Британски историчар Лорд Хенеси (Lord Hennessy), аутор књиге “Тајна држава” (The Secret state) био је збуњен предлогом да се психопате користе за увођење реда у хаос који би настао после атомског напада. Он је предлог Хогове означио као “чудан” и “бизаран”. Хенеси је признао да је њена идеја “прилично брзо” одбачена.
Време објављивања: 31.октобар. 2014, 09:14;