АКТУЕЛНО

ОПРЕЗ: Пашће вам мрак на очи када сазнате зашто је лимун појефтинио


Лимуну, једном од најраспрострањенијих цитрусних воћки, цена је пала за чак 40 посто у односу на септембар, али знате ли зашто је то тако…

1.11.2014. НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

limun-1376680429-10942

Лимуну, једном од најраспрострањенијих цитрусних воћки, цена је пала за чак 40 посто у односу на септембар, али знате ли зашто је то тако?

Акционе цене лимуна почетком октобра у неким супермаркетима биле су испод 155 динара по килограму иако је до недавно цена била 450 динара за килограм. Управо због тога, портал Супермаркет.инфо истражио је разлог таквог наглог пада цене.

Јефтинији лимун је увозни и потиче из Турске, а на декларацији тог лимуна пише: „Не користити кору! Лимун је третиран имазалил „. Упозорење је написано веома малим, једва читљива словима, које вероватно врло мали број купаца може видети све и да инсистирају на томе.

Имазалил је фунгицид, који продире кроз цео плод, а не само кроз кору. Толико је токсичан да иритира кожу и изазива сузење очију. Врло је стабилан чак и на вишим температурама, а делује на репродуктивне органе и доказано је канцероген. Код одојчади и мале деце, имазалил изазива проблеме у централном нервном систему. Код одраслих делује и на репродуктивне органе.Просечно утврђена количина је 5,2 мг / кг, па је довољна један већи лимун за прекорачење дозвољеног дневног лимита, пише Супермаркет.инфо.

Упозорите пријатеље, ово је врло важан податак!

1 reply »