ДРУШТВО

Издаја интелектуалаца. ШТА су (а не КО су) интелектуалци? (јер оно КО мора да се заслужи)


Слађана, колумниста СРБског ФБРепортера
26.10.2014.

kul-intelektualci

***

Почећу текст питањем. Намерно. 

ШТА су (а не КО су) интелектуалци*?
(јер и оно КО мора да се заслужи)

Интелектуалци су, драги моји, кукавице без покрића, односно покриће им је диплома и ништа друго. Желим да отворим очи свом народу да престану да се надају да ће од интелектуалаца да добију помоћ, савет или иницијативу, јер је неће добити. Никад.

Интелектуална елита је пореклом из истог тог пучанског слоја из кога сте и ви народе мој и они се држе за своје дипломе као мајмун за лијану. Они вам никада неће дићи буну ни револуцију јер у њиховој крви нема жара, остали су угарци слободе и поноса који се гасе веома лако у зависности ко држи колико своју цену.

IntelektualacСви је имамо. То важи и за мене. Моја је много мала, али ипак је цена и сама сам крива што се јефтино дајем за ситне паре зарад државних јасала на којима жваћемо ми, државне Шаруље, способне само да мучемо, никако да вучемо. А државна кола су одавно на низбрдици, газда је наменио своме стаду судбину пржене шницле, само што стадо, без обзира што поседује валидне дипломе, то још не види. Па у чему је онда проблем? У стаду или у дипломи?

Ово говорим онима који имају очи да виде и уши да чују. Ново доба нам је пред вратима. У њему нема места за такве попут нас. Или се бориш за слободу или те нема. Кукавичлук и похлепа су две стране исте медаље и уједно болест наше интелектуалне елите.

По чему су елита? По томе што имају дипломе. Шта је диплома? Парче папира које добијаш на крају школовања, сведеног на робну размену: ја теби паре ти мени диплому. Колико је приватних Универзитета? Колике су висине школарина? Ко предаје и гостује на тим Универзитетима? Чему нас уче на њима? Сви би желели да постану менаџери, директори, руководиоци. Чега? Ко ће да ради и да производи, ко ће да уговара продају, ко да мисли о финансијама и мерама штедње? Где су резултати интелектуалне елите? Чему нас уче, где су да подигну глас против шунда, кича и неправде? Где?

poluintelektualacХоћете да ми кажете да је њихов једини смисао постојања тај да троше наше паре или да нас задужују?

Хоћете да кажете да увек ми неважни и мали имамо обавезу да гинемо, радимо и да се боримо, а они само да управљају?

Хоћете да кажете да њихова деца треба да се школују у иностранству нашим парама док они у међувремену изигравају патриоте и зарађују на томе?

Хоћете да кажете да треба да чекамо бесконачно дуго док се они не договоре за колико ће да нас распродају?

Хоћете да кажете да смо ми раја, неспособна да мисли, способна само да ринта и да трпи?

Хоћете да кажете да ми не заслужујемо живот, да га заслужују само ОНИ, рођењем или умењем?

______________
* Реч „интелектуалац“ у последње време све чешће има негативну конотацију и у ствари означава „полуинтелектуалца“, како га је описао Слободан Јовановић. Управо о таквим „интелектуалцима“ је овде реч.  (прим. прир.)

3 replies »

 1. Na protestima 2009. ih je bilo 578, uredno sam vidila statistiku samo u Beogradu, verujte mi došli bi samo da uzmu megafon, i odmah otišli, a za radnike plate, zabranjen dokazak traktоrista, malinara, o ceni žita, svinja uz unutrašnjosti nisu ni puštali u Beigrad, ali ako im stampaš knjigu, daš reč i promociju knjige onda se pojave na tribini, a pogotovo kad dobiju tv ili radio mikrofon, ni slovom ne pomenu čak ni proteste gde su dobili megafon, jedino ako im dozvoli štampa za plaćenu kolumnu a i tu obično da omalovaže, ili razvodnjavaju javno da ništa se ne može! U Srbiji intelektuakac se oglasi jedino kad ima lični problem ali i to brzo unovči, štampanjem knjige ili tv besplatnom samopromocijom piskarala, na delu zaobilaze narod u širokom krugu i druže se po privatnim kružocima samoreklame…

  Свиђа ми се

 2. Дао сам Вам петицу, мада сте делом у праву. Мислим, није да их нема! Знам их доста. И знам да се жртвују и самим тим што не губе време на згртање новца већ знања као добара. И жарко живе свој скромни живот и којег би жртвовали и у целости мада га више вреднују од „добро ухрањеног робља“, којем је живот све и ако не вреди много. И труде се да изнесу истину. и труде се да нађу бар слушаоце, када већ нема следбеника. Али технике удварања и допадања Народу не знају. А и не умеју да слажу. А наш народ, бојим се воли масно лагање…
  И сви верују у Бога. О цркви имају различита мишљења.
  Ми имамо озбиљне проблеме! А њихово решавање почиње од поправног из Домаћег васпитања. И поштовања других и туђег. Па, преко бриге о локалној заједници, поштујући макар и саобраћајне прописе (пешачки прелази, бела линија, бржа вожња од дозвољенњ, …), комуналних прописа до уређивања шире заједнице и Државе. „Сулејмани“, „мале невесте“, живи програми кича и неморала, монолози политичара, који умишљају да су НАШИ, нису пут ка бољитку за све.
  Ако нисмо спремни на ове уступке, на уштрб „ја па ја“ моралних начела џабе нам револуције, избори (!?!), …

  Свиђа ми се

 3. Sve je to nažalost istina. Mnogi naši takozvani intelektualci,su dobili diplome na državnim jaslama,a od njih ni država ni narod nemaju nikakvu korist. Neki malo sposobni otišli su u i inostranstvo i tamo bezbrižno žive,dok su drugi dobili državni posao,imaju dobru platu,čak su i stan dobili,ali ni jedni ni drugi neosećaju potrebu da urade nešto dobro za ovu državu i narod.On nekih ekonomista koji se ne bave politikom čuo sam puno dobrih stvari šta treba uraditi sa našom ekonomijom.Ali samo pričaju ne prilaze ni jednoj političkoj stranci niti iznise predloge našoj nesrećnoj vladi. Pedlažem svima da pročitaju knjigu od Arčibalda Rajsa „Čujte Srbi“. U njoj je opisano baš onako kakvi smo a jedan deo je posvetio intelektualcima.Napisao je da su u Švajcarskoj dvadesetih godina prošlog veka kontrolisali broj visoko obrazovanih,jer ako svi završe fakultete,ko će onda raditi u proizvodnji. Da ne bi samo kritikovao,ja predlažem i rešenje: Država treba da finansira samo one studije za koje ima potrebe na tržistu rada i svi studenti koji završe o trošku države,obavezno moraju ostati da rade u Srbiji najmanje 8 godina ili ako žele da napuste zemlju prvo da plate celokupno školovanje. Za ostale studije treba ograničiti broj,i da studenti sami finansiraju. Trenutno imamo puno nezaposlenih lica,koji su završili razne fakultete i ne mogu da nadju posao u struci . neki su završii fakultete samo da bi imali diplomu i ako ih ta struka ne intresuje.

  Свиђа ми се