Љиљана Јовановић

Протест против ГМО: Сингента се суочава са нагомиланим тужбама због ГМО семена


21 октобар 2014. РТ
Превела Љиљана Јовановић

sl1РИА Новости / Катерина Совдагари

Гигант из агробизниса Сингента АГ се суочава са судским процесом, због тужбе пољопривредника из 11 америчких држава, који тврде да продаја ГМО семена и хемијских производа у Кину, иако још нису добили дозволу за извоз, изазива пад цена житарица на тржишту САД.

У ствари Сингента је 2009. пустила у продају ГМО хибридни кукуруз MIR162 који је познат под именом Agrisure Viptera, генетски направљен да десеткује популације инсеката који уништавају кукурузне усеве. Док је у САД овај хибрид одобрен за употребу и узгој, кинески законодавци још ивек санкционишу увоз ГМО Виптера кукуруза.

Прошлог новембра Кина је почела да одбија пошиљке америчког кукуруза, због сазнања о Виптера кукурузу, због чега су амерички пољопривредници претрпели штету од 1милијарде $. Пољопривредници из 11 држава су последњих недеља тужили Сингенту, и поднели тужбе федералним судовима. РТ (Russia Today), је почетком месеца обавестила о покретању 3 процеса против Сингенте чије је седиште у Швајцарској.

Пољопривредници у Алабами, Џорџији, Луизијани, и Мисисипију су удружили своје процесе и на тај начин појачавају свој случај, како јавља Вол Стрит Журнал.

Различите сорте дивљих и хибридних паприка изложене су на столу у пластенику у центру у којем се врши селекција воћа и поврћа, а који припада Швајцарксој Сингента АГ у Сариансу, на југоистоку Француске. (слика AFP/Sandra Laffont)

Различите сорте дивљих и хибридних паприка изложене су на столу у пластенику у центру у којем се врши селекција воћа и поврћа, а који припада Швајцарксој Сингента АГ у Сариансу, на југоистоку Француске. (слика AFP/Sandra Laffont)

У тужби која је поднета у Ајови наводи се да је извоз Сингента Виптера из САД у Кину довео до пада на извозном тржишту кукуруза од 85%.
“Одлука Сингенте да на тржиште изнесе Сингента Виптера довела је до пада извоза кукуруза на кинеско тржиште у 2013-2014” – истакли су у својој тужби пољопривредници из Небраске.

Пољопривредници су оптужили Сингенту да је намерно лагала. Сингента је тврдила да “се највећи део кукуруза произведеног у САД употреби на домаћем тржишту” а да извоз није од толике важности, иако Министарство пољопривреде САД тврди да се око 20% кукуруза произведеног у САД извози изван земље.

Сингента је тврдила да није њеном грешком дошло до пада цене кукуруза, да је дискусија о признавању Виптера увек била отворена, а да кинеска влада није у стању да каже америчким пољопривредницима коју сорту да гаје.
“Ми поштујемо све законска правила и прописе у земљама у којима продајемо наше производе” – рекао је Џон Ремзи, извршни директор Швјацарске Сингенте, у четвртак на конференцији коју је организовала Сингента, а објавио је Вол Стрит Џорнал.

Џон Ремзи,(Јохн Рамсаy), Главни финансијски директор швајцарске компаније Сингента (AFP Photo / Shaun Curry)

Џон Ремзи,(Јохн Рамсаy), Главни финансијски директор швајцарске компаније Сингента (AFP Photo / Shaun Curry)

Виптера је легално продавана пољопривредницима у САД, Аргенитни и Бразилу, од 2011. ГМО сорта кукуруза, која пружа повећану заштиту од Ипсилон совица, (Agrotis ipsilon) и кукурузног бушача (Helicoverpа zeа).

Џемс Пизирусо, партнер у адвокатској фирми,(Hаusfeld LLP), која је укључена у судске процесе против Сингенте, поновио је оптужбе да Сингента није била потпуно транспарентна у погледу статуса Виптера у Пекингу.

“Сингента није требала да толико агресивно рекламира Виптеру док је погрешно пропагирано да ће кинеско одобрење бити неминовно, а умањен значај извоза на Кинеско тржиште”- рекао је Пизирусо, како јавља Вол стрит џорнал.
Додатно пољопривредници траже одштету од најмање 1 милијарде $ и престанак узгоја и рекламирања Виптере.

Иако се Виптера гаји на само 3% америчких пољопривредних површина, тешко је рећи да је сигурно “да америчке пошиљке кукуруза неће бити контаминиране траговима MIR162” рекли су тужиоци у својој тужби покренутој у Небраски почетком овог месеца.

Мешање кукуруза из различитих извора у дистрибутивним центрима је “у суштини немогуће” према жалби из Ајове, коју наводе и друге велике компаније, за производњу житарица “ Archer Dаniels Midlаnd” i “Cаrgill Inc” које нису прихватиле Виперу.

sl4

Зграда министарства пољоппривреде САД (AFP Photo / Sаul Loeb)

Национална агенција за семе и храну [ (Nаtionаl Grаin аnd Feed Associаtion (NGFA)] саветовала је Сингенти да престане да продаје Виптеру на бази захтева из Ајове. НГФА је проценила да је акција коју је предузела Кина против америчког кукуруза, изазвала пад цена за 11 $ центи по бушелу. (амерички 1 бушел = 35.4 литра) .
У априлу је NGFA, заједница за трговину житарицама, известила да је забрана увоза кукуруза у Кину од 1,45 милиона тона у 2013 години, довела до губитка у извозу САД за 427 милиона долара.

Тужбама пољопривредника придружили су се и Cаrgill аnd Trаns Coаstаl Supply Co. извозници житарица, који оптужују Сингенту за губитак на десетине милиона $ због одбијања Кине да купе ГМО кукуруз из САД.
Сингента је 2011 године тражила на федералном суду да компанија “Bunge North Americа” of склони (ознаке на којима је писало да они не прихватају ГМО Випера кукуруз. Захтев је 2012 године одбијен.
Али у понедељак, је Савезни апелациони суде поново размотрио тужбени захтев Сингенте против Бунге о лажној реклами, и проследио га нижој судској инстанци на поновно суђење.
Америчко министарство пољопривреде очекује да ће у 10 америчких држава ове године бити постигнут рекордни род кукуруза иако ће висока продуктивност изазвати пад цене кукуруза.

Повезани текстови:  China aumenta el consumo de productos propios tras rechazar transgénicos de EE.UU.