ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Веома оштар говор Путина – Запад је крив за украјинску кризу, свет је због САД постао опасније место (видео)


Видео: РТ

 

***

Russia's President Vladimir Putin attends a meeting at the Valdai Discussion Club in Sochi

Интермагазин, Ројтерс, 24.10.2014.

Руски председник Владимир Путин оптужио је данас Сједињене Америчке Државе да је свет због њих опаснији јер су у међународну дипломатију увеле “унилатерални диктат”, а успут је оповргнуо и тезу да Русија жели да сагради ново царство и признао да је помогао бившем украјинском председнику да побегне у Русију.

У говору који је језиком подсећао на хладноратовска времена Путин је кривицу за украјинску кризу са Русије пребацио на Запад, а своју земљу приказао као снажну силу која не пристаје да моли Запад да укине санкције уведене због те кризе.

“Тврдње да Русија покушава да врати некакво царство, да угрожава суверенитет комшија, неутемељене су”, рекао је Путин у одмаралишту изнад црноморскога града Сочија групи стручњака за политику окупљених у тзв. Клубу Валдаију.
Упозорио је да Вашингтон жели да “преуреди цео свет” у складу с сопственим интересима и да расте опасност од међународних сукоба.

“Ми нисмо први почели”, рекао је Путин.

Одбацивши америчке и ЕУ санкције Русији као грешку, додао је: “Русија се неће ни увриједити нити икога и за што молити. Русија може сама”.

Путин не очекује да ће европске земље престати да купују гас од Русије, јер сматра да томе нема алтернативе.
“То тешко могу да замислим”, рекао је руски председник.

ЕУ, која је Русији увела санкције због кризе у Украјини, забринута је да би ове зиме могло доћи до поремећаја у испоруци руског гаса који у Еуропу стиже преко Украјине. По Путиновим речима, све је снажнија претња од кршења споразума о контроли наоружања, па су нужни разговори о међународно прихватљивим условима за употребу силе.
Ројтерс је оценио да је у овом говору Путин био најоштрији према Западу откако је 2000. дошао на власт и да то показује колико су се Москва и Запад удаљили у вези са целокупним низом питања.

Русија је бившем украјинском председнику Виктору Јануковичу помогла да побегне из земље кад су га срушили кијевски насилни улични протести, рекао је Путин.

“Отворено кажем: замолио је да га одведемо у Русију и учинили смо то”, рекао је руски председник и критиковао нове прозападне украјинске власти што силом гуше побуну на истоку земље, уместо да излазак из кризе траже у преговорима с русофоним становништвом.

“Не видимо жељу наших кијевских партнера да проблем односа са југоистоком земље реше политичким процесом, разговорима”, рекао је Путин.

***

Путин: Не дај Боже да неко покуша да употреби силу на истоку Украјине!

Србин.инфо 24.10.2014.

PUTIN-UVEO-SANKCIJE-I-CRNOJ-GORI-Podgorica-odgovorila-Reagovaćemoig

СОЧИ – Руски председник Владимир Путин изјавио је да шансе за постизање договора о решењу ситуације у Украјини још постоје, али да примена силе може ситуацију да одведе у ћорсокак, додајући да не види жељу украјинских власти да решавају проблем уз помоћ политичког процеса.

“Уколико, не дај Боже, опет неко падне у искушење да покуша да употреби силу (на истоку Украјине) за коначно решење тог проблема, довешће ситуацију у коначни ћорсокак”, упозорио је Путин на 11. међународном дискусионом клубу “Валдај”.

Према његовим речима, конфликт у Украјини, који је постао узрок захлађења односа Русије и Запада, представља пример унутрашње нестабилне државе која се нашла на пресеку интереса великих држава, лишене ефикасних механизама балансирања амбиција светских актера, пренела је агенција РИА Новости.

Најважнији за Украјину јесте хитан прекид ватре и тек тада је могуће говорити о дијалогу Кијева и Доњецког басена, рекао је Путин. Председник Русије је нагласио да се Москва залаже за потпуно поштовање договора из Минска, а одсуство жеље украјинских власти да решава питање политичким процесом представља кључни проблем. Притом је додао да се договори не поштују у потпуности и да се, између осталог, војска не повлачи из неких насеља, као ни устаници, позивајући се на то да њихове породице тамо живе.

“Спремни смо да учинимо све да би били испуњени договори постигнути у Минску”, рекао је Путин, оптужујући Кијев за сталне покушаје решавања проблема уз помоћ силе – свргавање бившег председника Виктора Јануковича са власти, пораст национализма, формирање специјалних батаљона националистичког усмерења, хапшење незадовољних влашћу на југоистоку земље и војне акције у том региону.

Изражавајући чуђење што међународна заједница не употребљава “некада популаран” термин “прекомерне употребе силе” на догађаје у Украјини, Путин је признао да је Русија помогла Јануковичу да се пребаци на Крим, јер би његово враћање у Кијеву било сувише опасно.

Подсећајући да је у то време било убистава представника Јануковичеве Партије региона, Путин је рекао да шира јавност за то не зна. “Ушли су у канцеларију Партије региона, узели тамо техничке сараднике, убили и спалили их у подруму”, рекао је Путин, додајући да се Јанукович обратио с молбом како би га пребацили у Русију.

“Тражио је да га доведемо у Русију што смо ми и учинили”, рекао је Путин.

***

Putin

Глас Русије
24.10.2014.

Узимајући у обзир ситуацију у свету не смемо одбацити одустајање од свих правила у међународним односима. Тај сценарио је сасвим изводљив, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„А шта нас очекује, ако изаберемо да живимо без икаквих правила? А на такву могућност не смемо заборавити, ако узмемо у обзир усијану ситуацију у свету“.


Понекад се чини да се Запад стално бори са резултатима своје политике, плаћа за њу све већу и већу цену, изјавио је председник Владимир Путин .

„Понекад се чини да наше колеге и пријатељи улажу сву снагу у уклањању ризика које сами стварају, плаћају за то сваки пут већу цену“, изјавио је Путин у свом говору у међународном дискусионом клубу „Валдај“ у Сочију.


„САД нису изашле на крај са униполарним светом, сада покушавају да створе нешто налик на квазибиполарни свет“, наставио је Путин. „Испоставило се да униполарни свет није удобан, и да самопроглашени светски лидер тешко њиме управља. Отуд данашњи покушаји – већ на новој историјској етапи – да се створи нешто као „квазибиполарни“ свет, „квазибиполарни“ систем као удобан модел за америчку владавину“, рекао је председник Русије.


„Терористи јефтино продају нафту, а купци који је препродају финансирају тероризам“, изјавио је Путин.

„Што се тиче финансијске помоћи тероризму, то је данас не само зарада од наркотика, чија се производња за време међународних снага у Авганистану увећала неколико пута, и ви сви то добро знате. Терористи добијају финансијску помоћ и од продаје нафте“, рекао је Путин.

„Купци нафте коју продају терористи не размишљају о томе да финансирају тероризам, који ће раније или касније обухватити и њихову територију, сејати смрт у њиховом земљама“, додао је председник.

5


Сједињеним Америчким Државама је свеједно ко ће заменити Совјетски Савез – Иран, Кина или Русија. Свет поново покушавају да поделе и направе непријатеља, изјавио је председник Владимир Путин.

„Није важно ко ће у америчкој пропаганди заменити место СССР као главног противника. Иран, као земља која жели да развија нуклеарне технологије, Кина, као прва економија света, или Русија као нуклеарна сила“.

„Поново видимо покушаје да се свет раздроби, покушаје да се повуку линије поделе, да се направе коалиције не по принципу „за“, већ „против“ било кога, да се створи непријатељ као у времена хладног рата. И да се стекне право лидера, или право диктата“, додао је Путин.


Претензије на изузетност доводе до обратног ефекта, изјавио је председник Русије. „Такви покушаји се не само косе са реалношћу, већ противрече мултиполарном свету“, рекао је Путин у свом говору у међународом дискусионом клубу „Валдај“.


Глобална пословна заједница је подвргнута притиску од стране западних влада, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Заједнички економски пројекти, узајамне инвестиције објективно приближавају земље, помажу у амортизацији постојећих проблема у односима међу државама. Али глобална пословна заједница је сада под јаким притиском Запада. Какав бизнис, какав економски напредак, прагматизам, када се говори о опасности по домовину, слободни свет, демократију!“


„Формирање такозваног полицентричног света… само по себи није јачање стабилности. Чак напротив – задатак постизања глобалне равнотеже се претвара у тешку мозгалицу, са много непознатих“, изјавио је руски председник на XI седници међународног дискусионог клуба „Валдај“.


Председник Русије Владимир Путин сматра да способност Исламске државе може лако да се објасни, јер су се у редове терориста улили бивши активисти ирачке партије БААС.

У свом говору на завршној пленарној сесији XI седнице Међународног дискусионог клуба „Валдај“, руски лидер је рекао да се Исламска држава претворила у праву армију.

„А одакле долазе нови регрути? У Ираку су после свргавања Садама Хусеина срушене државне институције, па и армија. Још тада смо говорили: обратите пажњу, истерали сте људе на улицу. Шта ће постати од њих? Не заборављајте да су били у руководству велике регионалне земље. У шта претварате те људе?“

„И шта је испало? Десетине хиљада војника и официра, бивших активисти партије БААС избачених на улицу данас су терористи. Можда је у томе способност Исламске државе? Јер они су заиста професионални са војне тачке гледишта“, сматра руски председник.


Русија не окреће леђа Европи, али мора се узети у обзир растућа улога Истока

„Данас чујемо тврдње да Русија наводно окреће леђа Европи, тражи друге партнере, пре свега у Азији. Желим да кажем да је то апсолутна неистина. Наша активна политика у Азијско-пацифичком региону није почела данас и није повезана са санкцијама. Почела је пре више година. Руководили смо се истим чиме се руководе и многе друге земље, па и западне – Исток има све већу улогу у свету, у економији и политици“, рекао је Путин.

„Једноставно не можемо да не обраћамо пажњу на то. Још једном желим да нагласим да то сви раде. А већи део наше територије је у Азији. Зашто да у том случају не искористимо своје предности?“

4


Путин о обојеним револуцијама: дух се ослободио из боце

Аутори теорије „диригованог хаоса“ и обојених револуција већ не схватају шта раде, јер се дух ослободио из боце, рекао је руски председник.

„Наше колеге су покушавале да некако управљају тим процесима, користећи регионалне конфликте, организујући обојене револуције у своје интересе. Али џин се ослободио из боце и шта сад с њим радити изгледа не знају ни сами аутори диригованог хаоса. У самим њиховим редовима је настао хаос“, каже Путин.


Путин: Русија инсистира да се наставе преговори о смањењу нуклеарног арсенала

Русија је спремна за најозбиљнији разговор „без двоструких аршина“, изјавио је председник Путин.

„Инсистирамо на наставку преговора. Ми нисмо само за преговоре, тражимо наставак преговора о смањењу нуклеарног арсенала. Што мање нуклераног оружја у свету, то боље. И спремни смо за озбиљан разговор на ту тему“, каже руски председник.


Уводећи економске санкције против Русије, САД секу грану на којој седе, руше поверење инвеститора према уложеном у америчку валуту, изјавио је Путин.

„Будућност Сједињених Америчких Држава у великој мери зависи од поверења инвеститора, страних власника долара и америчких хартија од вредности. То поверење нестаје. Разочарење у плодове глобализације је сада присутно у многим земљама“, каже Владимир Путин.

Већ сад све више земаља покушава да се ослободи зависности од долара, да створи алтернативне финансијске системе, резервне валуте, каже руски председник.

„Чини ми се да Американци секу грану на којој седе. Не сме се мешати политика и економија, али управо то се догађа“, истакао је Путин.

3


Путин: Украјина није последња земља чија нестабилност утиче на распоред снага у свету

Украјина није последња земља чија је унутрашња нестабилност довела до конфликта који је утицао на распоред снага у свету, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Фактори ризика нису само противречности међу државама, већ и унутрашња нестабилност држава, посебно када се ради о земљама које се налази на границама геополитичких интереса крупних земаља или на граници културних, историјских, економских, цивилизацијских континената. Украјина је један пример конфликта који утиче на распоред снага у свету. И мислим да тај конфликт није последњи“, истакао је руски председник.


Путин: Санкције, наравно, сметају Русији, али свет се кардинално променио

Санкције уведене против Русије јој сметају и усмерене су на њену изолацију, а као последицу, њену заосталост, али свет се кардинално променио, изјавио је Путин.

„Тим санкцијама покушавају да нам наштете, да блокирају наш развој, да нас гурну у политичку, економску и културну самоизолацију. Али, желим да нагласим, да се свет кардинално променио“, рекао је Путин учесницима дискусионог клуба „Валдај“.


Путин верује у нормализацију руско-украјинских односа. „То је неизбежно“

Председник Руске Федерације Владимир Путин рачуна да ће се руско-украјински односи нормализовати, јер је то неизбежно. „Веома се надам нормализацији односа и мени се чини да је то неизбежно“.


Председник Русије Владимир Путин је изјавио да никада није сумњао у суверенитет Украјине.

„Што се тиче мог личног односа према Украјини као према сувереној држави, никада нисам сумњао у то да се ради о савременој, сувереној европској држави. Друга је ствар што је историја формирања Украјине у њеним садашњим границама прилично сложен процес“, рекао је руски председник пред учесницима међународног дискусионог клуба „Валдај.

Председник је подсетио да је Новорусија историјски назив једног региона са центром у Новоросијску.

1