Новаковић: КО НАМ ЈЕ КРИВ…

…Mорамо да учинимо све у нашој моћи да постанемо лични узор за све око нас. Прво за за наше најближе, па за комшије, суграђане, па онда и за оне који су до јуче „били ми“, али то више не желе да буду. То ћемо постићи самоизграђивањем, људскошћу, образовањем , поштењем, несебичношћу…, дакле личним моралним и духовним примером. А шта ће нам бољи пример (и идол) од примера са почетка ове приче, од брата Владимира који је својим скромним ликом и небеском симболиком „осветлио“ нашу јучерашњу победничку параду.

***

КО НАМ ЈЕ КРИВ…

??????????????????????

Прошла и парада, за коју мислим (на онај технички део)- и они које воле овај режим до имбецилности, и они који га разумљиво не подносе или чак и мрзе, али и они кобајаги неутрални- да морају да признају да је била професионално и доста импресивно изведена, без обзира што је све урађено помоћу „штапа и канапа“ (односно онога што „луткари са запада“ нису хтели да нам истопе у „нашој“ колонизованој националној железари, или препродају својим пријатељима из АлКаиде и ИСИС-а).

Наравно да су ову победничку параду улепшали и дигли на виши ниво и припадници руског ратног вазухоплоства са својом акробатском авио групом, учинивши својим присуством да ова парада постане здружена руско-српска. Да не спомињем да је (онај протоколарни) део параде на трибинама, спасио својим достојанственим државничким, и људски скромним, присуством Владимир Путин.

Гледајући и слушајући током разних јучерашњих манифестација брата Владимира, стекао сам утисак да је међу Србима поново васкрснуо наш Свети патријарх Павле. Мали, али истовремено Велики човек, из кога зрачи људскост, доброта, скромност и мудрост (управо све оно што не зрачи из наших данашњих „камелеонских лидера“). Тај утисак је био оснажен сунчаним и истовремено кишом окупаним небом изнад Београда, украшеним симболично светачким ореолом дуге на хоризонту. Сувише снажна и сувише „коинцидентална подударност“ са јучерашњим невероватним догађајем у Српској престоници, да би била случајна!?

Али мој директни повод за ову причу нису горњи догађаји и личности. Они су за тему овог есеја на неки начин и небитни. Повод смо ми сами. Догађаји последњих дана, последњих седмица, месеци, година, па чак и деценија- нам указују на пропусте- не оних који нас воде у наше име, већ на пропусте нас самих.

Супротно популарном хиту „Време ради за нас“- за нас Србе време дефинитивно „не ради“. Из деценије у деценију, од избора до избора, све нам је лошије, живот је све тежи, нација нам се смањује, народ духовно и морално пропада- у материјалном погледу само „шака јада“ профитира. Једно је сигурно идемо „двеста на сат“ и то низбрдо. Али као што рекох у претходном пасусу, то што нам се дешава је пре свега пропуст нас обичних грађана и пропуст целе нације.

Наравно да смо данас жртве глобалистичких (и других светских моћника) сплетки, и да смо жртве политичке и сваке друге корупције- оних које смо изабрали, и оних у нашим националним институцијама који су сами себе одавно изабрали. То стоји, али да ли ће да остане тако, то зависи највише од нас самих.

Унутрашња снага једног народа је огромна, потенцијал је готово неограничен. Да би до такве промене дошло, свако од нас треба да стане пред огледало и да види „оно што не види“. Да не види своју „лепоту и памет“, већ своје мане и недостатке (овде мислим на духовне и моралне). И онда да почне да мења сам себе, једино тако ће моћи да промени и свет око себе. То се неће десити вриштањем на фудбалском мечу, или скандирањем Ђоковићу (заваљен у софи с хладним пивом и замашћеним кокицама). Неће се ни десити „ш(с)еровањем“ по Фејсу и Твитеру, вулгарним текстовањем и „сајбер-србовањем“, јер наша вербална дијареја неће ништа променити у том суровом свету око нас (и по нас). Можда ће једино довести до тога да тај свет постане према нама још суровији…

Дакле, ако се уистину добро загледамо у то огледало, видећемо следеће…

Да ми „обични“, иако смо своје безбедне интернет профиле закитили у разнобојне националне симболе, или бар у „тавче нагаравче“, смо само бедна прилика (за неке од нас бих рекао и „неприлика“) својих славних предака од пре најмање једног века – и да својом бескорисном „хуком и халабуком“ нећемо ништа променити (бар не набоље).

Они који нас воде, и позицијски и опозицијски, морају да схвате да је њихово политичко профитерство једна обична шерпа са дном- и кад дотакну то дно, постаће и сами храна, за неке друге, веће и снажније предаторе.

…Док „другови и браћа“ који већ деценијама запоседају наше националне институције, музући све могуће привилегије и благодети које (до)падну њихових шапа, морају да схвате да те националне институције могу да постоје, само док постоји и нација. А наша нација је данас практично пред биолошком и политичком „екстинкцијом“, на овим просторима…

Дакле морамо да учинимо све (прво као појединци, па онда као нација) у нашој моћи да постанемо лични узор за све око нас. Прво за наше најближе, па за комшије, суграђане, па онда и за оне који су до јуче „били ми“, али то више не желе да буду. То ћемо постићи самоизграђивањем, људскошћу, образовањем , поштењем, несебичношћу…, дакле личним моралним и духовним примером. А шта ће нам бољи пример (и идол) од примера са почетка ове приче, од брата Владимира који је својим скромним ликом и небеском симболиком „осветлио“ нашу јучерашњу победничку параду.

Што се тиче оних који су себи дали за право да нас воде (и позицијски и опозицијски), они морају да се запитају шта ће им вредети њихов бедни скупштински цензус, ако сутра пропадне држава и нестане народ. Шта ће им вредети тренутне материјалне привилегије, ако им сутра деца гладују, а унуци цркавају на депонији глобалистичког отпада, и гину на туђим ратиштима као „глобалистичко топовско месо“. Да се запитају- где ће им онда душа!?

Нашим духовним оцима и интелектуалној елити, да се не двоуме да ли треба да служе Истоку или Западу- Већ да служе свом народу и својој држави, и својој савести. У супротном, сутра ће их тај исти народ опевати само у клетвама.

Време је да схватимо да „време не ради за нас“…

Миодраг Новаковић

ПРИЛОГ:

УСТАЈ БРЕ СРБИНЕ!

 
 
Миодраг Новаковић

29.01.2011, ФБР

Устај бре Србине!  Устај бре геџо! Штај је бре, није ти јасно, теби бре причам, Роде без порода, Несрећо без среће, Тикво без шајкаче! Не знаш ти шта причам, не знаш ни где си… Тетураш се кроз живот ко свињче низ калдрму.  Увече се сручиш на поцепану софу са балонче јевтиног алкохола, и натунујеш телевизор на ону виртуалну фарму, где ондак срећно грокћеш са сви остали „јевропејци“…

И тако бре до сабајле, док се поново не затетураш низ калдрму ко свињче тражећи нешто за своју „напаћену“ гушу- А за душу Србине, шта ти је бре остало за душу? Где ће ти бре душа Србине!?

Жену си отерао, или од куће, илу у лудило! Ни децу своју више не пропознајеш, не виђаш их више, или кад их случајно нагазиш, не препознајеш их тако обневидео…

Устај бре Србине, време те гази, земљу ти комадају, бришу те из свих спискова, децу ти уче да „поносно марширају“ и певају „лили марлен“, родитеље ти, свеже упокојене, из гробова чупају, а од храмова твојих светих поново штале праве! Устај бре геџо, док није касно! Шта је, још ти није јасно, теби бре причам Србине мој- Туго моја!

Мислиш да те таквог, чупавог, смрдљивог, без шајкаче и без опанка, не препознајем? Вараш се, лако те је препознати… и са тај бугарски џинс, и са тај турски версаће што си га навуко на те, некад јуначке- а сада кокошје груди, иако немаш пара ни за гаће…

Препознајем те Роде, и то на пушкомет! Управо таквог су те створили, да би могли и „они“ да те препознају где год да те виде, никад се не зна, једног дана може да им затреба и твој бубрег…

Шта је бре? Кажеш да си сиромах,  да немаш више ни кучета ни мачета. Да немаш више ни за добру „шљиву“, а од свог оца ниси научио сам „мученицу“ своју да испечеш. А и да јеси, шта би ти вредело, кад си све раскрчмио… Па се сада тетураш с то пластично балонче у руку, и испијаш ту жуту алкохолисану мокраћу, што ти продају скоро за џабе. Е, није џабе Роде мој, Јаде мој! Ништа на овом свету није џабе…

Тако су бре „они“, с ту исту мокраћу, истребили цео континент индијанаца, па би сада и нас Србе. Не дај се роде! Устај бре Србине, ниси ти бре индијанац! Ако си негде успут и изгубио свој понос, раскрчмио своју дедовину, и загубио жену и ђецу…

Још увек је у теби оно што је и у свима нама- онај стари, добри Инат- и нешто мало Српске Душе! Устај бре Србине! Устај бре геџо, још није касно! Не дај „им“ то мало душе што ти је остало; Не дај душманима!- Но напуни „је“ да нарасте и прерасте и тебе самог, и све недаће твоје… И онда ће ти све бити лакше; Биће онако како треба, и онако како је воља Божја!

Знам, знам, немој се правдаш… Живот те је, не шамарао, већ газио ко булдожер, ко и већину нас. Ниси више знао где ћеш, па ето десило се! И јесте, свакоме може да се деси, и многима се десило… Али зато не мора да траје!

Ниси ти бре Србине тиква без корена! Ниси ти бре име без презимена! Ниси ти бре Србине домаћин без домаћинства! Чак иако га немаш- Чак иако си га прокоцкао, раскрчмио, распродао у бесцење- Све док постоји Србија, ова наша земља мученица, постојаће и твоје домаћинство! Треба само да му се вратиш, не само својим телом већ и целом својом душом…

Богат си ти бре Србине, много богатији него што знаш! Зато те се и плаше Србине, плаше се да не откријеш  својега БОГАтства! Плаше се да не пронађеш ту своју загубљену Душу!

Знају да онда тако БОГатом и пуне Душе неће моћи више земљу да ти пустоше! Неће моћи пород нерођени да ти отимају, нити гробове и храмове више да ти руше!

А сада је доста приче! Време је Србине да се прекрстимо, помолимо, и кренемо! Не низ калдрму! Већ уз! Не да се котрљамо, већ да марширамо и запевамо громогласно  нашу „Светосавску“ и Боже Правде!

Немаш више чега да се плашиш Србине! Већ су ти отели све што су могли, а оно што нису могли…Е за то је куцнуо час да „га“ пронађеш, и то сам- у себи!

Време је Србине поново да будеш, оно што и јеси, и оно што си кроз вјеке вјекова био – Србин са Душом! А кад имаш Душу и када си поново БОГат, онда је све лакше, и све је могуће… И ондак нека буде, оно што бити мора!

Advertisements

8 comments

 • Дакле морамо да учиним све у нашој моћи да постанемо лични узор за све око нас. Прво за за наше најближе, па за комшије, суграђане, па онда и за оне који су до јуче „били ми“, али то више не желе да буду. То ћемо постићи самоизграђивањем, људскошћу, образовањем , поштењем, несебичношћу…, дакле личним моралним и духовним примером.
  Ово је 100% тачно нек зажале што су им преци били “плахи и лакоми”. Нема другог начина за враћање на старо само лични примјер,а не оно да је добра власт да нам омогући све живо, како би смо ми били дивни. Постати у старту добар, па ће и власти постати такве. Искрено овакви какви смо нисам сигуран да и овакву власт заслужујемо или су Руси имали више среће (плус су нуклеарна сила, иначе би се и рат у Чеченији можда другачије завршио).

  Like

 • слађана видић

  Новаковићу, удараш шамаре отрежњења.Надам се да имаш коме.Мада је данас непопуларно ја и даље тврдим да је батина из раја изашла.Њом бих веома радо избила из главе нашим европејцима интеграције и остале лудости.Да су је добили на време, још у обданишту не бисмо сада ми ударали главама у зид од муке.

  Like

 • KOMENTAR RAZUMAN , I VRLO DIREKTAN. ZAHVALJUJEM GOSPODINE NOVAKOVICU.

  Like

 • Наш је проблем што ми НЕ ЗНАМО ИСТИНУ о свом пореклу, о својој историји, о “домократији “( светском систему који меље!?!) о својој култури о … итд, а не што нисмо добри !!! Добри смо ми али поданички СИСТЕМ нас “убија”!!!

  Како променити себе, кад ме накрадни систем “ко камен око врата” стално вуче на “дно” !?!Јуче сам морао бити комуниста, да би нормално живео ( и себе и друге лагао) а данас мораш бити педер или “политичар”, “тајкун” да би опет, нормално живео!?!

  Like

 • Нема више “геџа” и Срба који су спремни било шта да жртвују за било кога, а камо ли за неку Србију. Народ је генарлно покварен, свој лични, ма како мали интерс, је важнијиј од било чега другог… Данашњи Србин је такав да би равнодушно глеадо да сви око њга умиру од глади, ако он има неку вајду или га то директно не дотиче, то је сасвим у реду!! Нетраба више гајити неке илизије како је народ добар али неинформиса или заведен, јер то је истрошена прича, трба прихватити чињенице да се продајемо за јефтино и за плитка обећања и лажи и то је то!

  Like

 • HVALA GOSPODINU PREZIMENJAKU MOJE MAJKE,NOVAKOVICU SVE MU ODOBRAVAM I POTPUNO PODRZAVAM, OSIM OVE CIGARETE U ZUBIMA. BILO BI DOBRO DA SE JEDINO PROMENI U TOM POGLEDU, MENJAJUCI SEBE, NADAM SE DA CE SE I SRPSKI NAROD POCETI MENJATI, A NE PODRZAVATI OTROVNU DUVANSKU INDUSTRIJU, KOJA GODISNJE ODNESE 16000 HILJADAzivota u Srbiji. napred draga braco Srbi, menjajte se na dobrobit sviju nas.POZDRAV SRPKINJE SA FLORIDE.

  Like

  • …Ali zato imamo za razliku od zle duvanske, dobru farmaceutsku industriju, koja nas liječi od svih bolesti ukljčujući i život. Nema direktnog dokaza da duvan izaziva karcinom (možda hemija iz cigareta), što se za osiromašeni uranij ne bi moglo reći…

   Like

 • Mozda izdvojite ovaj video sa vasim natpisom koji je vrlo interesantan ali sto posto precizan ,, Ko je krivb

  Postovana gospodo ja bih vas zamolio da dobro pregledate ovaj video i da ga sirite dalje a verujem da ste cekali da nesto ovako I vidite. https://www.youtube.com/watch?v=zvZR8tbWzn8&list=LLINhPZ0nQ08GhfUoSimtvDw Iz ovaj video videt ce te da smo na***ali ako ne zaustavimo Vucica . Svi Srbi u Srbiju bice masovno ubijeni . Morate videti ovaj video a da mogu naredio bih vam da ga morate videti. Ovcim putem ujedno bih rekao da se pojedini ljudi koji odlaze na srpskapolitika da se maknu odatle jer je neprijateljski raspolozen prema Srbskom narodu jer otvoreno podrzava Vuicica I jos je gazda Vucicev savetnik .

  Like

Thanks for your comment, it will be visible after moderation. Comments containing offensive language, threats and personal insults, will not be published...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s