Љиљана Јовановић

Научници у Русији развили три вакцине против Еболе – Министарство здравља


Руски научници раде на три потенцијалне вакцине против Еболе, за које они очекују да ће бити у употреби за шест месеци. Једна вакцина је већ спремна “за клиничка испитивања”, најавила је руска министарка здравља Вероника Скворцова.
“Ми смо направили три вакцине”, најавила је Скворцова у интервјуу Росиа-1 ТВ.
“Једна вакцина је на бази соја Еболе, а друге две вакцине су направљене на бази генетског инжењеринга”.

Руски вирусолози су створили антивирусни лек, за који они верују, да може успешно да се користи за лечење Еболе, јер су тестови показали да је ефикасан за лечење болести везаних за Еболу. До сада не постоји лиценца за третман или вакцина за ову високо заразну болест која је однела више од 4.000 људи у западној Африци од почетка године, а недавно је почела да се шири ван региона.

13.10.2014. Извор: РТ, ФБР превод Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

ruske vakcine protiv ebole

Ebola: Evolution of an epidemic (INTERACTIVE MAP)

ebola interactiv mapp

Сада неколико земаља покушава да развије ефикасан третман.
Први покушај лечења људи од Еболе, икада урађен, је покушај вакцинације у Малију, када је 8.октобра први оболели здравствени радник добио лек. Током експерименталног рада који су организовали Универзитет из Мериленда, и Министарство здравља државе Мали укупно ће 40 волонтера добити вакцину.
У Русији је немогуће доћи у контакт са вирусом Еболе, рекла је Скворцова, додавши да је план заштите од вируса болести примењен још у јулу.

“Вршимо санитарну инспекцију око 7.500 летова током месеца, што је у ствари око пола милиона људи.”-рекла је она. “Свако ко долази из Западне Африке је под специјалном контролом, посебно 450 студената који студирају на Руским Универзитетима. Од њих је 16 добило вирусну инфекцију и смештени су у болницу, али они нису показали присуство вируса”.

Скворцова је рекла да је 71 аеродром у Русији појачао њихову сигурност и увели су термо камере да би утврдили прве симптоме вирусног обољења.
“Стационарне и портабл термо камере се користе на многим аеродромима, и контролишемо директне и индиректне долазне летове” – рекла је она.

Texas health care worker tests positive for Ebola

texas ebola

До 8.октобра умрло је укупно 4.033 људи од укупно 8.399 регистрованих случајева у седам земаља, објавила је СЗО (Светска Здравствена Организација).

За сада је Либерија најгоре погођена од свих захваћених земаља, са 4.076 случајева, уз 2.316 умрлих. Следе Сијера Леоне где је регистровано 2.950 случајева, а умрлих је било 930 случајева.

Упркос свим међународним напорима у борби против ове болести, Светска здравствена организација је објавила да се Ебола шири, да се “одомаћила” и да “ убрзава”…
“Болест је укорењена у главним градовима [земаља], 70% људи од инфицираних и оболелих умире од ове болести, и то се убрзава по свим параметрима”, изјавио је заменик шефа СЗО (WHO), Брус Ејлворд у петак..

Објављено: 12.октобар. 2014, 14:22;
Ројтерс/Томас Петер