АКТУЕЛНО

Зашто је Сједињеним Америчким Државама хитно потребан рат на Кавказу?


Рат на територији држава Кавказа

У Грузији сте могли да приметите да господин Аласаниа, још министар одбране те земље, и господин Расмусен, већ бивши генерални секретар НАТО-а, иду на исти начин, користе  „амерички ход“ – што је ходање с размакнутим лактовима,  као због велике мишићне масе  – очигледно да се демонстрира снага. Узгред, исто иду Мекејн и други америчких „јастребови“.

07.10.2014. МАГАЦИН, за ФБР приреидила Биљана Диковић

amerika-rat-1-286x230

Највећи скандал прошле недеље су извештаји „Форин полиси“, Ројтерса и „Њујорк тајмса“, да ће центар за обуку сиријских побуњеника бити наводно, оформљен на грузијској територији. Упркос званичном порицању премијера Иракли Гарибашвилија и амбасадора Грузије у САД господина Архила Гегешидзеа, који су оптужили новинаре ових угледних публикација за некомпетентност, вест није демантована. Ко говори истину а ко лаже?

„Форин полиси“, Ројтерс, „Њујорк тајмс“ су о центру изнели истину, али је и премијер Гарибашвили такође тачно рекао да грузијска влада није нудила Вашингтону и НАТО-у да направе такав центар за обуку у Грузији. Амбасадор Гегешидзе – подређени министра иностраних послова Маје Паџиикидзе, која је сестра супруге министра одбране Аласаније – је тај што лаж,е  јер он  савршено добро зна да је понуду да се центар за обуку сиријских побуњеника оформи у Грузији  дао господин Аласаниа на самиту НАТО-а у Велсу 5. септембра, 2014.

То објашњава зашто амерички секретар одбране Чак Хагел следећег дана, 6. септембра, није одлетео кући после самита, већ у Тбилиси,  да се увери да се господин Аласаниа није шалио. Господин Аласаниа се шалио није – он жарко жели да постане први човек Грузије и да би то постигао учиниће све да угоди САД.

Истовремено, грузијска НВО „Слободна зона“ ће ускоро добити средства Владе САД у износу од неколико милиона долара, са циљем да се помогне збацивања владе Гарибашвилија и да се припреми повратак бившег председника Михаила Сакашвилија на власт.

Обратите пажњу на следеће датуме:

23. септембар 2014: Полиција Тбилисија је привела, на груб начин, припаднике недавно формиране НВО „Слободна генерација“, који су се усудили да, прво у Грузији, протествују испред канцеларије НВО „Слободна зона“  у улици Пекини. Истовремено, полиција се правила да не види када су припадници „Слободне зоне“ понижавали руске туристе, скидали им траку Светог Ђорђа (симбол симпатизера Русије) и митинговали на Тргу Европе и Руставели авенији.

24. септембар 2014: Група Сакашвилијевих присталица пресреће премијера Гарибашвилија у Њујорку са транспарентом „Путинов роб“.

25. септембар 2014: Новинар Олег Панфилов, са привремено угашене ТВ станице ПИК, покреће Фејсбук кампању против Гарибашвилијеве супруге – Нунуке Тамазашвили,  ругајући се њеном изгледу на пријему у Њујорку.

Питање: одакле овим опасним ликовима толико поверење у сопствену некажњивост, одакле стиже њихово финансирање и на чију се подршку они ослањају? И зашто садашња грузијска влада не одговори на њихове антидржавне активности које они чак ни не крију?Одговор је једноставан: садашња грузијска влада је приморана да их толерише због САД ! А сада – доказ:

Говорећи на 69. заседању Генералне скупштине УН 23. септембра, 2014, амерички председник Барак Обама је изјавио да је издао Меморандум – Цивилно друштво, према којем је сада дужност не само Стејт департмента и Америчке агенције за међународни развој, већ и остатка америчке владе, да:

1. “ експандирају пружање савета и другу подршку … организацијама цивилног друштва тамо где власти нису ангажоване …  у афирмацији реформских напора.“ То ће рећи, да помажу НВО „Слободна зона“, јер се група отворено противи влади Грузије, која је „безобзирно“ незаинтересована за то како помоћи Америку и  у коју сврху?

2. „обухвата средства за демократију, људска права, права радника, и помоћ управама, као и хитну подршку активистима и организацијама.“ Дакле, НВО „Слободна зона“ ће добити средства за оснивање нових центара, који ће обучавати у терористичким вештинама и реметилачким технологијама за реализацију америчке идеје – свргавање владе Гарибашвилија и припрему повратка бившег председника Михаила Сакашвилија на власт.

И директан позив на пуч: подржавање НВО „Слободна зона“, која се бори против Устава Грузије, њено финансирање кроз нове канале, али званичне, у виду донација, тако да локални чланови не морају више да кријумчаре милионе долара у коферима по аеродромима и кроз царинске контроле.

О разлозима због којих ће следећи Мајдан после Украјине бити у Јерменији

Али Хасанов, шеф Одељења за друштвена и политичка питања Председничке администрације Азербејџана, прошле недеље је оштро критиковао горњу изјаву председника Обаме, резолуцију Европског парламента о прогону бранилаца људских права у Азербејџану, као и изјаве „Хјуман рајтс воч“-а и „Фридом хаус“, које су, према његовим речима, „субјективне и треба их посматрати као покушај да се изврши притисак на државну политику Азербејџана.“ О чему је реч?

Чињеница је да следећи Мајдан морао да се деси у Бакуу. Да ли се сећате како је бивши председник Грузије Сакашвили дошао у Баку 27. априла и рекао да Азербејџан има времена за маневрисање док је Путин заузет Украјином ? Господин Сакашвили је желео промену политике у Азербејџану, тако да се онемогући да највећи енергетски партнер и сусед Русије у Каспијском региону изненада покуша да се придружи Евроазијској унији и започне конструктиван дијалог са Јерменијом око спорне области Нагорно-Карабах. Али САД су у Азербејџану подбациле, пошто је амерички амбасадор у Азербејџану Ричард Морнингстар изгубио додир са стварношћу и ненамерно упозорио Баку да ће врло лако бити Мајдана ако власти не престану да муче грађане. Председник Азербејџана, Илхам Алијев, алузију је разумео и активности разних невладиних организација и њихово финансирање споља ставио под строг надзор.

Вашингтон  се после тог неуспеха окренуо Јерменији, за коју планира нешто другачији сценарио пуча него у Грузији: наставак великих војних активности у Нагорно-Карабаху, као што је предложио господин Сакашвили током своје последње посете Бакуу. Истовремено су могуће саботаже у Јерменији, чак и на Метсамор нуклеарној електрани, и „талас народног незадовољства властима“ на који ће зајахати локални колаборанти. Грузија би се „случајно“ увукла у сукоб“ и САД би убиле три муве једним ударцем изазивањем пуча у све три кавкаске републике истовремено! Тачно такав „ланац догађаја“ смо видели на Блиском Истоку и у Северној Африци током недавних обојених револуција “made in USA“.

Откуд примирје у Украјини и зашто је САД хитно потребан рат на Кавказу

Зашто је примирје у Украјини проглашено на руску иницијативу, а у време када је новоросијска милиција остваривала победу за победом? То је зато што су Сједињене Државе изгубиле интерес за Украјину исто као за Грузију 2008., јер би морале да се суоче с Русијом директно, што је нешто што обе стране желе да избегну. Али када су Сједињене Америчке Државе две недеље касније, 23. септембра, покренуле ваздушне нападе на ИДИЛ и друге терористичке групе у Сирији (узгред, „одгајене“ од ЦИА и Пентагона), Русија није нешто посебно приговарала. За шта ће САД овај пут разменити Грузију?

Чињеница је да Сједињеним Америчким Државама –  Грузија, Јерменија, Азербејџан, као и Украјина,  требају само да ослабе Русију и Иран, две државе против којих је Запад наметнуо економске санкције. Ако САД  успеју у намери да све три земље јужног Кавказа упетљају у сукоб око Нагорно-Карабаха, а затим у спонзорисању пучева у Јерменији, Грузији и Азербејџану, онда ће Русија и Иран имати велике проблеме и, између осталог, неће бити у стању да обезбеде гас за Европу ! Дакле, тако што би блокирале другу транзитну руту (после прве преко Украјине), Сједињене Америчке Државе би коначно оствариле свој циљ – да баце Европу на колена и приморају је да купује амерички гас из шкриљаца,  као и гас што га у Украјини експлоатише „Бурисма холдингс“, чији је директор правних послова Роберт Хантер Бајден, син америчког потпредседника Џозефа Бајдена.

Али после Каспијског самита 2014, на којем су се Русија, Иран, Казахстан, Азербејџан и Туркменистан сложили да неће дозволити оружане снаге нерегионалних сила у региону, тј војску Америке и НАТО земаља, тај трик неће упалити, и стога ће Грузија још једном изгубити значај, а САД ће је разменити за нешто друго.

 

Оргиналан извор текста : Глас Севастопоља
Превод/Извор: Ћирилизовано

2 replies »

 1. SHIRI! CEMERIKA TUMBARA KRAJU: mnogo nereda na ulicama – suzbijenih gasom, rasprodata je municija na koju i policajci moraju da cekaju i bivaju otpusteni, ljudi stvaraju svoju miliciju, svako je za „2. USrA-revoluciju“ koju zagovara Ron Paul – protivnik FED i globalizacije. Gradjani ne veruju vise lazima medija, broj otpustenih, gladnih i onih bez krova nad glavom raste svakim danom vise, dok je drzava stopirala prodaju municije – koje nemaju ni policajci vise. Sada znamo, zasto se politicka elita i bankari USrA – sakrivaju u podzemna skolnista.
  Posledice privredne propasti USrA oseca i Nemacka ciji je pad konjukture procenjen na 25% (incl. sankcije prema Rusiji). Strucnjaci su pre par meseci prognozirali, da je domino-efekat uzrokovan privrednim padom USrA – ipak bezbolniji od 3. svetskog rata!

  de/ Amerika taumelt dem Ende entgegen – Unruhen auf den Strassen,ausverkaufte Munition! In den USA bröckelt es. Polizisten werden entlassen, Menschen organisieren sich in Milizen. Unter anderem in jener „Für die 2. Amerikanische Revolution“, deren Fürsprecher Ron Paul ist. Der Name sollte bekannt sein. In der Folge gibt es keine Munition mehr zu kaufen. Selbst Polizisten müssen Monate auf Nachschub warten.

  Свиђа ми се

 2. КРОЗ ХАОС ДО НОВОГ РЕДА !

  Tue, 7 Oct 2014 15:04:54 +0000 от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕПОРТЕР posted: „Рат на територији држава Кавказа У Грузији сте могли да приметите да господин Аласаниа, још министар одбране те земље, и господин Расмусен, већ бивши генерални секретар НАТО-а, иду на исти начин, користе  „амерички ход“ – што је ходање с размакнутим лак“ >

  Свиђа ми се