Љиљана Јовановић

Да ли грешком? Амерички авиони бомбардовали пшеничне силосе у Сирији – “убијани цивили”


Сиријци проверавају оштећење кућа, коју су наводно погодили у америчким и коалиционим ваздушним ударима, у селу Кфар Дериан у западној провинцији Алепо, 23.септембар, 2014, (Фото АФП/ Сами Алија )

Сиријци проверавају оштећење кућа, коју су наводно погодили у америчким и коалиционим ваздушним ударима, у селу Кфар Дериан у западној провинцији Алепо, 23.септембар, 2014, (Фото АФП/ Сами Алија )

Коалиција коју предводе САД ваздушним нападима уништава силосе за пшеницу, и друге мете у северној и источној Сирији у којој доминира Исламска држава (ИС), убијајући цивиле, а само рањавају ИСИС борце, како извештавају посматрачи организација које прате рат у Сирији.
У ноћним бомбардовањима погађани су млинови и складишта житарица у месту Манбиј, на северу Сирије, који је под контролом милитаната. Коалиционе снаге су можда погрешно препознале структуре које служе Исламској држави, изјавили су Сиријски посматрачи људских права (Syrian Observatory for Human Rights) у понедељак.
Америчка војска је одговорила на оптужбе о бомбардовању, у понедељак поподне према Ројтерсу, правдајући се да су возила исламске војске била паркирана поред житних складишта, као и то да није пријављено да је било цивилних жртава.

04.10.2014. Извор: rt.com,за ФБР превела Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

Америка и Арапски савезници изводе ваздушне нападе против Исламске државе (ИС) и других ратника у Сирији од прошле недeље, док их у Ираку нападају већ месец дана. Наводни циљ коалиционе кампање бомбардовања је да се онемогуће ратне операције Исламских ратника, нападајући њихове војне базе, борбене јединице, и линије снабдевања. Исламска држава и фракције АЛ-Каиде имају око 30.000 бораца у региону, успели су да ставе под контролу велике области у Сирији и северном Ираку, од момента када је почео грађански рат у Сирији 2011 године. Познати су под именом ИСИС или ИСИЛ.

Авион америчких ваздушних снага КЦ-10 Екстендер (U.S Air Force KC-10 Extender) снабдео је горивом ловачки авион Ф- 22 Раптор (F-22 Raptor fighter aircraft), пре него што је пошао у напад у Сирији 26.септембра. 2014. Ови авиони су ангажовани у нападима на ИСИЛ циљеве у Сирији. (U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Russ Scalf)
Авион америчких ваздушних снага КЦ-10 Екстендер (U.S Air Force KC-10 Extender) снабдео је горивом ловачки авион Ф- 22 Раптор (F-22 Raptor fighter aircraft), пре него што је пошао у напад у Сирији 26.септембра. 2014. Ови авиони су ангажовани у нападима на ИСИЛ циљеве у Сирији. (U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Russ Scalf)

Разарање пшеничног силоса у Манбију праћено је само убиством само цивила, рекао је Рами Абдулрахман шеф посматрачке организације, која тврди да има изворе и посматраче широм Сирије. “То су били само радници који су радили у силосу. Они су обезбеђивали храну за народ”,  – изјавио је он у понедељак, а није могао да пружи доказе о жртвама.

Ваздушни напади “су уништили залихе хране које су биле смештене у силосу” додао је он, како извештава АП. Мада ни АП ни Ројтерс (Reuters) нису могли одмах да потврде његове информације. Посматрачи који имају седиште у Великој Британији, од 2006, је главни противник Владе Башара Асада.

airstrikes against IS

Манбиј се налази између два подељена градска дела, Алепа на западу и града Кобани у близини северне границе према Турској који контролишу Сиријске курдске снаге (Syrian Kurdish forces). У нападу на Кобани, Исламске снаге су натерале на десетине хиљада Курда да избегну одатле.

Сиријска армија – која званично није савезник коалиције коју предводе американци, али којој помаже напад заједничких непријатеља, извршила је бомбардовање на Алепо у недељу на ноћ, погађајући места на истоку од Алепа, на местима где су биле цистерне са нафтом, и са другим убојним средствима, објавили су посматрачи. Сиријске снаге су гађале мете у западном граду Хама.

Бомбардовање које предводе Американци погодило је и гасне станице које су под контролом ИС у источно Сиријском граду Деир ал-Зор, ранивши много чланова групе, како су известили посматрачи. Ваздушним нападом су били погођени Кунико гасно постројење које је енергијом снабдевало станицу у Хомсу а она спроводила електричну енергију за неколико провинција, и снабдевала генераторе на нафтним пољима електричном енергијом, јавили су посматрачи. САД и савезници су поставили као приоритет бомбардовање нафтних поља која се налазе под контролом ИС.
Американци и њихови савезници су бомбардовали области око града Хасака, на североистоку, као и периферију око града Рага (Raqqa), који представљају главно упориште ИС.

AFP Photo / Russ Scalf

AFP Photo / Russ Scalf

Коалицију против Исламске државе, (ИС) чине уз САД и Саудијска Арабија, Бахреин, Уједињени Арапски емирати, Катар,и Јордан. Многе европске државе су укључене у напоре да се удари на Исламску државу у Ираку, ту су Француска, Холандија, Данска, Белгија, и Велика Британија.
Ако су наводи извора Посматрача тачни у погледу броја цивилних жртава у Манбију, треба то додати на 19 већ раније објављених, убијених у бомбардовању које је коалиција вршила, према АП.

kc-10 extender and F-22 Raptor

Организација Посматрачи људских права (Human Rights Watch) у недељу је потврдила да је међу локалним становништвом погинуло 7 цивила, две жене и петоро деце, од америчког ракетног напада 23. септембра у граду Кафр Дериан у провинцији Идлиб. Група је објавила да је још два човека погинуло у нападу, али да су они били борци екстремних група.

“Америка и савезници морају да воде рачуна да се избегну цивилне жртве” – рекао је Nadim Houry, заменик директора за људска права на Блиском истоку.

“Влада САД мора да истражи незаконитост напада на цивиле, да обавести јавност о томе, и да донесе одговарајуће мере за обештећење повређених и убијених због грешака током бомбардовања”.