АКТУЕЛНО

Са болесном ћерком у мраку због 22.300 динара – ЕПС СНАБДЕВАЊЕ ИСЕКЛО СТРУЈУ И ОДБИЛО ОТПЛАТУ ДУГА НА РАТЕ!


ФБР КОМЕНТАР: ЗАИСТА СУ СЕ БАШ УЖИВЕЛИ У ЛИКОВЕ РЕЗЕРВНИХ ИГРАЧА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ (у коју Богу хвала нема шансе да се стигне) И УМЕСТО ЧОВЕКА ВИДЕ ПРОФИТ И САМО ПРОФИТ И НИШТА ДРУГО ОСИМ ПРОФИТА!

Радованка Радишић (56) јесте самохрана мајка која већ неколико месеци са ћерком Бојаном (17), болесном од рођења, живи у мраку у стамбеној згради у Ковину. Њихова примања једва су довољна за пуку егзистенцију, не остаје ништа да се плате комуналије. Њих две, саме на свету, бију битку са животом, и то у мраку, јер нису имале пара да плате дуг за струју! Струју су им исекли због дуга до 22.300 динара, а ЕПС је одбио и да им дозволи отплату на рате!

03.10.2014. АЛО, за ФБР приредила Биљана Диковић

Обе болесне, без нормалних услова за живот, али пуне вере у бољу будућност: Бојана и Радованка

Обе болесне, без нормалних услова за живот, али пуне вере у бољу будућност:
Бојана и Радованка

„Живимо у мраку. Али ја живот посматрам као светлост.
Још имам наде за боље сутра, прича ова храбра жена“

Месечна примања им износе око 28.000 динара, на шта 16.000 динара одлази на Бојанину негу, која је неопходна како би живела. Она и ћерка тешко живе откад је 2008. године преминуо супруг.

– Морала сам да идем пред комисију са дететом како би утврдили да је болесна и да ми не би одузели право на негу. Комисија ПИО у Панчеву је првобитно одлучила да је дете потпуно здраво, што је апсурдно. Након неколико месеци борбе са њима утврдили су да је ћерка заиста болесна и да су нам те паре преко потребне – прича Радованка Радишић за “Ало!”.

Грејемо воду на сунцу

Радованка каже да је у тренутку када су је одбили у ЕПС-у, који јој је био последња нада, остала шокирана пред суровим животним околностима и не зна где да иде и кога даље да моли.

– Грејала сам воду у пластичним посудама како бисмо могле да се окупамо. Сва срећа, па је било сунчаних дана, није било хладно. Комшиница нам излази у сусрет, па имамо и кувану храну – објашњава Радованка Радишић за “Ало!”.

Када су им искључили струју, како Радованка тврди, она је писала молбу да јој дозволе отплату дуга за струју на рате. Писала је и општини Ковин, обраћала се на шалтеру у Панчеву и на крају се обратила ЕПС-у.

– Када су нам искључили струју, писала сам молбу да нам дозволе да платимо на рате. Ја стварно не знам како другачије да исплатим. Није то велики дуг, рачун за струју је у висини износа квалитетне женске торбе. Али ја нисам у могућности да га платим, јер нисам запослена, морам стално да будем уз болесну ћерку, којој је потребна нега. Из ЕПС-а су одбили моју молбу! Нема где нисам ишла да молим. Сматрам да су нам људска права ускраћена и да не можемо овако да живимо – жали се Радованка, која је и сама болесна од епилепсије и на сталној је терапији.

– Бојана сада не иде на редовно школовање, још нисмо сигурни како ће наставити, јер јој је на самом почетку школске године позлило и нисам смела да је водим на часове. Живимо у мраку. Али ја живот посматрам као светлост. Трудим се и да пишем, можда једног дана издам своју књигу. Још увек у мојим мислима постоји нада за боље сутра – прича ова мајка.

„Не може на рате, угрожавате грађане Србије!“

На молбу коју је послала да јој се дозволи отплата дуга на рате из ЕПС-а је стигао одговор:

1472404-untitled-5

– Наплата утрошене електричне енергије је искључиви извор прихода који омогућава функционисање сложеног система “Електропривреде Србије” и предузећа у њеном саставу која укључују копове угља, производњу електричне енергије у хидро и термоелектранама и дистрибуцију електричне енергије. Недостатак финансијских средстава угрозио би сигурност испоруке електричне енергије за грађане и привреду Републике Србије – саопштили су Радованки Радишић из ЕПС-а.

3 replies »

  1. Sramota i strahota dokle su pojedinci doveli naše društvo. Udarili na sirotinju. Mnogo je ovakvih slučajeva i, kako se čini, tek će ih biti. Borba za golu egzistenciju na, u svakom smislu, zatrovanom tlu.

    Свиђа ми се