АКТУЕЛНО

СТРАДИЈА 2014- НОВЕ ДРЖАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ: „СУПРУГА ПРЕДСЕДНИКА“ И „БРАТ ПРЕМИЈЕРА“


Да су којим случајем данас живи „највећи српски сатиричари свих времена“ Бранислав Нушић и Радоје Домановић, вероватно не би могли да верују „својим очима и ушима“- Како тренутна политичка (режимска) сцена у Србији увелико надмашује све њихове имагинарне сатиричне депикције владајуће (и малограђанске) касте са почетка 20-ог века у Србији…

***

СТРАДИЈА 2014- НОВЕ ДРЖАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ У СРБИЈИ: „СУПРУГА ПРЕДСЕДНИКА“ И „БРАТ ПРЕМИЈЕРА“

1 октобар 2014, СРБски ФБРепортер

Пише Миодраг Новаковић

drzavnicki par

Да су којим случајем данас живи „највећи српски сатиричари свих времена“ Бранислав Нушић и Радоје Домановић, вероватно не би могли да верују „својим очима и ушима“- Како тренутна политичка (режимска) сцена у Србији увелико надмашује све њихове имагинарне сатиричне депикције владајуће (и малограђанске) касте са почетка 20-ог века у Србији.

gospodja predsednikovicaЈош се није слегла прашина око гламурозног живота и још гламурознијих скандала „прве даме“ Србије, која о народном трошку (и уз помоћ сумњивих турско-арабских фондова) диже споменик властитом „лику и делу“- У форми званичног државног интернет сајта под звучним називом „Сајт супруге председника Србије“- и државно спонзорисане промоције блискоисточно-финансиране приватне „Фондације Драгице Николић“ (која „у позадини“ свог деловања има јачање Ислама у Србији), бахатих наступа ове „приучене“ прве даме, која тутњи српским друмовима у пратњи „робастних горилки“ и своју луксузну лимузину буквално „утерује у“ познате београдске православне храмове, да би се тамо „само показала“ збуњеним верницима и још збуњенијим свештеницима…

1254726-andrej-vucic01-ras-foto-aleksandar-dimitrijevic…А ето ових дана сазнајемо да је поред државно (читај народним парама) спонзорисане институције „Супруге председника републике“, у расчереченој и очерупаној земљи Србији, успостављена и институција „Премијеров брат“ у виду полубрата Александра Вучића, војвођанског тајкуна, донедавног „газде“ у Црвеној Звезди Андреја Вучића, који такође тутњи српским друмовима у пратњи режимске „преторијанске гарде“, овај пут у форми припадника војне полиције (ВБА).

Ако само погледате дневне вести (нарочито режимско-тајкунске тв станице) у водећим медијима, готово да нема дана да се у тим медијима не величају (или се бар јавно не стаје у њихову заштиту од фантомских претњи „спољних и унутрашњих непријатеља свих боја, који никада не спавају“) блиски рођаци напредњачког политичког двојца Николић – Вучић!?

——–

Ја се овде не бих упуштао у све скандалозне (и добро документоване) детаље везане за лик и дело „Супруге Председника“ и „Брата Премијера“- у прилогу је више интернет линкова на текстове са сајтова „ФБР медијске групе“, који то објашњавају више него добро…

…Осврнуо бих се на злоупотребе државничких функција, оних који су овим цивилним лицима омогућили да „имперсонирају“ државне институције, и то све о трошку и на грбачи овог опљачканог народа (и оних неколико баксузних припадника жандармерије са југа Србије, који су дошли на „педербал“ у Београд да „ломе штрајк“ својих београдских колега).

—–

Након што је летос избио скандал око службеног сајта, који има за циљ промоцију „прве даме“ у оквиру званичног интернет домена председника Србије, надлежне службе (за заштиту лика и дела председничког пара Николић) су све учинили да „уклоне трагове“ председничке злоупотребе, али су тај посао урадили доста траљаво. Ево уосталом педантне анализе са „Данаса“ која објашњава све то у детаље:

Данас: Нова институција – супруга председника? (субота, 12 јул 2014 14:20)

494535_sajtdragica-pre_f

Београд – У оквиру домена званичне интернет презентације председника Републике Србије http://www.predsednik.rs покренут је сајт његове жене Драгице Николић на адреси supruga.predsednik.rs. У Служби за сарадњу са медијима председника истичу за Данас да не одржавају тај сајт, већ да на њему раде „сарадници прве даме Србије“. Како се финансирају одржавање сајта, сарадници Драгице Николић који раде на томе, да ли су то средства из буџета институције председника, нека су од питања на која јуче нисмо добили одговоре од службе за односе са јавношћу прве даме.

На сајту супруге председника наводи се да су особе задужене за односе са јавношћу саветница за медије Станислава Пак и координатор за сарадњу са медијима у Кабинету председника Вук Фатић, али нам је са Андрићевог венца поручено да прва дама има своје сараднике задужене за медије. „Сајт председника одржава Служба за сарадњу са медијима, друштвене мреже такође.

Рекламу на друштвеним мрежама у износу од око 100 евра плаћа председник. Сајт прве даме одржавају њени сарадници“, наводи Станислава Пак, одговарајући на питања Данаса ко ради на одржавању сајта и налога Драгице Николић на друштвеним мрежама.

Од Иве Жикић, асистенткиње Драгице Николић задужене за сарадњу са медијима, јуче нисмо добили одговоре на питања – из којих средстава се финансирају одржавање сајта и налога на друштвеним мрежама, као и сарадници прве даме, колико је коштала израда сајта и зашто је направљен на домену званичне интернет презентације институције председника Републике.

На двојезичном сајту супруга. председник.рс наводи се биографија Драгице Николић, текст о њеној хуманитарној фондацији, Устав Србије, као и вести и саопштења о њеним активностима…

 Имајући у виду да је основни циљ Фондације, како се наводи, повећање наталитета Србије, на интернет презентацији се налази и рубрика „Више да нас буде“, која у енглеској верзији гласи „То маке море кидс“. Осим сајта, супруга Томислава Николића има и званичне налоге на Твитеру (@супругапрс) и Фејсбуку.

Саговорници Данаса сагласни су да супрузи председника Србије никако није потребан сајт у оквиру званичног домена институције, пошто она не представља званичну личност, већ је њена фондација неформална институција.

Јелисавета Василић из Савета за борбу против корупције наводи за Данас да Драгица Николић нема никакве везе са институцијом председника осим што је повезана са њим брачним односом. „Она не представља званичну личност. Може да се појављује са председником Николићем у јавности, али не и да има свој сајт. Међутим, непримерено је и да се појављује са председником, као на пример у обиласку поплављених подручја, а да Николић рекламира њену фондацију, која на основу тога добија донације и поклоне“, напомиње Василићева.

Драган Поповић из Центра за практичну политику истиче за Данас да је сајт супруга.председник.рс „потпуно бесмислица“ оцењујући да је реч о покушају да се у Србији примени амерички систем (прим. аут. на сајту Беле куће налази се само биографија супруге Барака Обаме Мишел). „На први поглед делује бесмислено, али је иза тога нешто озбиљно, а то је страх да наши представници власти не разумеју своје функције. То никако не сме бити на званичном сајту председника Републике, јер на тај начин он излази озбиљно из својих овлашћења“, објашњава Поповић.

Из биографије прве даме-  „У Шумадији, срцу Србије, налази се град Крагујевац. Тамо, у скромној, патријархалној породици Нинковић, 26.04.1955. године рођена је Прва дама Србије, Драгица Николић. Детињство и девојачке дане у родном граду обележили су породица, пријатељи, школа и упис на Економски факултет. Још тада, у раном животном добу, Драгица Николић је имала визију животних циљева. Сви они су почињали и завршавали се у једној речи , истовремено скромној и очекиваној, женски и мајчински крупној и узвишеној, речи Породица“, наводи се на почетку биографије прве даме Србије.  (Данас)

———

Случај премијеровог „полу-брата“ Андреја Вучића је мање медијски „демаскиран“ (инцидент од 28 септембра), када је је „премијеров брат“ покушао да се пробије са војно-полицијском пратњом у цивилу (наоружаном до зуба) кроз кордон жандармерије, у тренутку када је Београд био „затворен (ухапшен) град“ по наређењу из Брисела- отвара слично питање као и у случају „председниковице Драгице“ (не улазећи у све детаље о наводној корупцији и криминалном понашању Андреја Вучића, о којима у детаље пише, недавно режимски-цензурисани, магазин Таблоид у свом најновијем интернет издању– приложени „скрин шат“)- Овде пада у очи детаљ везан за инцидент са бахатим „полу-братом“ Алекса Вучича, који према мојим сазнањима није привукао готово никакву медијску пажњу- а то је више него очигледна (зло)употреба војних органа безбедности, и све пратеће „технике и државног возног парка“, ради „заштите“ блиског рођака председника Владе Србије…

АНДРЕЈ ГРОЗНИ - ТАБЛОИД

Инсерт из Таблоида…

Анализирајући Закон о Војсци Србије, нисам могао да нађем нигде законску оправданост за употребу наоружаних припадника армије, зарад „заштите“ блиског рођака (цивилног лица) нашег премијера. Могу да разумем да у случају конкретне (и врло вероватне) претње члановима породице наших државника, дакле цивилним лицима, надлежни органи (у овом случају је то је МУП Србије- како то дефинише „Закон о полицији) одреде мере заштите, али употреба наоружаних припадника специјалних војних јединица, који су саставни део армије чији је примарни задатак одбрана земље од спољне агресије (и у складу са законском регулативом могу да обезбеђује и чланове владе Србије), не само да нема никакаквог смисла, већ је у супротности са законом и представља тешку злоупотребу од стране премијера Србије (који је иначе у властитој кампањи 2012 критиковао расипање пара на обезбеђење разних појединаца?), како је то аргументовано образложио „Телепромптер“ у свом интернет издању од 30 септембра

pravo na obezbedjenje

Инсерт из Телепромптера…

vojska cuva polubrata vucica

Инсерт из Телепромптера…

——

На крају шта рећи, осим да и ова (о)тужна прича документује да данашња Србија, под маском (лажно) обећаног пута у светлију евроунијску будућност (у виду економског и националног просперитета)- не само, да „путује у месту“, него се враћа у мрачна доба из прошлости. Овај пут и нека веома мрачна „идеолошка времена“, када су на челу Србије седели разни диктатори или комунистички олигарси, и када је привилегованим и бахатим члановима породице било дозвољено све, и то на грбачи народа.

Иронично, нека од тих времена су бар економски, али и у неким другим видовима, била просперитетнија, па је све то народу тада падало мање тешко.

Зато се данас, када је наша држава практично стигла на крај пута и „ударила главом у зид“, поставља оправдано питање да ли су нам потребне овакве (нео)званич(е)не државне институције, у режији „државничког пара“ Николић-Вучић!?

Овде ми се неизоставно намеће следећа компарација- Да је у поређењу са овим нашим „државничким паром“, озлоглашени румунски диктаторски „пар Чаушеску“ (смакнут од свог народа 1989) , био прави мачји кашаљ.

…У светлу свега овде изреченог, наши „државни олигарси“ би могли и да извуку неке поуке из блиске историје- јер кад сами почну (свесно или несвесно) да оживљавају нека прошла мрачна времена, онда та „мрачна историја“ може да се понови и њима самима…

М. Новаковић

————-

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

Српски сабор Заветници: Сазнајемо – Турци финансирају масовну промену презимена у Рашкој

Целокупан тираж дневних новина “Ало“ од 24. септембра уништен због текста о плати бившег министра Кнежевића

НИКОЛИЋ: Водићу велику државу, ово није био референдум о ЕУ

Појединци из нишке жандармерије – Не вређајте нам интелигенцију медијским спиновањем!

Вучићевом брату Андреју прети осам година затвора због напада на службено лице!

НСПМ: У налету глупости и параноје Е-новине се окомиле на најближе сроднике и сараднике свог идола

МАЛО ЛИ ЈЕ- ТОМА ПОСТАО АКАДЕМИК, А ДРАГИЦА КАНДИДАТ ЗА ПОЧАСНОГ КОНЗУЛА НИКАРАГВЕ !?

БРАЧНИ ПАР „НИКОЛЕШКУ“- ДРАГИЦА: „ЈА СЕ ВИШЕ НЕ ВРЋЕМ У БАЈЧЕТИНУ БЕЗ АУДИ И ГОРИЛ(К)Е …

ЛЕТЕ ЕВРИЋИ: Госпођа Председниковица и Председник на летовању код својих „турских спонзора“ …

О Томи Николићу из пера мајора Митровића

САБРАНА (НЕ)ДЕЛА ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА

 

 

3 replies »

 1. GLEDAM PRIJATNO CASKANJE DOMACICE KOJA ODLICNO SLIKA USKRSNJA JAJA. DRAGICE NIKOLIC I GOSCEIZ NIGERIJE. ZIVO ME INTERESUJE NA KOM JEZIKU GOVORE. POSTO NI NJEN SUPRUG PREDSEDNIK DRZAVE NE GOVORI NI JEDAN OD SVETSKIH JEZIKA. E DA USTANE MASIN BRAVAR BROZ KOJI JE GOVORIO PET JEZIKA, I IMAO SAHRANU NEZAPAMCENIH RAZMENA PO BROJU SVETSKIH DRZAVNIKA I STRANIH DELEGACIJA. BOZE DOKLE SMO MI STIGLI…

  Свиђа ми се

 2. НАША ТАШТА МОЖЕ СВАШТА

  Кад је на престо државе Проданије сео мастер цар Балахаха, његови поданици су осетили да ће у држави доћи до „стеновитих“ промена. До доласка мастер цара Балахахе је важило правиуло Све се мења сем камења, а од сад ће по царском „ферману“ и камење морати да се мења Време се драстично променило. Те године температура се спустила чак на 35 степени испод нуле, а стандард поданика на 90 % испод биолошког опстанка. А онда је мастер цар Балахаха одлучио да реформише зиму и да је укине у читавој царевиини, сем у северној покрајини. У тој крајини од Покрајине зима је морала остати актуелна и по цену високих температура које су тада владале на читавом континенту , јер по поглављу 35 Европске демоније, пред сваке изборе најважнији „витез“ у држави Проданији је морао да изведе један филмски хуманитарни подвиг спасавања деце националних мањина из завејаног засеока Доњи Маркетинг. Без великог снега , јаког мраза и белих медведа то спасавање никако не би ишло. Да би потпуно укинуо зиму наш оштроумни мастер цар Балахаха је замолио своје дивне пријатеље из Европске демоније да авионима „милосрдног анђела“ запраше небо изнад државе Проданије неким алуминијумским прахом који исушује снежне облаке. Они мало предозирали па исушили и кишне па се држава Проданија спарушила ,а цар мастер Балахаха морао да се повуче у дебелу хладовину Булоњске шуме. Затим је цар мастер Балахаха одлучио да се најпре обрачуна са ситним лоповима. Укинуо је врапце који су систематски уништили пољопривреду државе Проданије. А онда су се , гле чуда, намножили губари и кренули да уништавају све пред собом. . Тада је цару мастер Балахахи кликнула генијална идеја на тастатури. Измислио је нових сто хиљда радних места, Незапослени, сеоски џабалебароши, пружни радници,незапослени академски грађани,молери,шофери,тесари електричари и остала књижевна пискарала одмах су, по наређењу другог (а ускоро првог) министра Двора Андроника Вукод(л)ачића, кренули на уништавање Губара и губарских тајкуна.Већина губарских тајкуна , на време, су прозрели намере „реформатора“ Андроника В. Па су се из жутог губарског еснафа , преко ноћи учланили у јуришне одреде и тајне, мастер Балахахине, службе. Ко ће кога ако неће свој свога , вели проверена народна пословица. Стари жути губарски тајкуни тансформисани у Андроникове јуришне одреде и заштићене сведоке похапсише своје дојучерашње комапњоне, ортаке и кумове. Андроник Вукод(л)ачић, знајући за алавост Губара тајкуна морао је да их строго упозори. „Док не смадрљамо ова Поглавља Европске демоније, грицкајте мало мање по Јавним шумама, , Углавном грицкајте ноћу а дању ( у медијима) изигравајте пчеле радилице и мајке Терезе и непрестано се залажите за дезинфекцију и дератизацију опозиције ( које нема), евроскептика којих је све више и интелектуалаца који упорно неће да промене свест, језик, веру, културу и историју.На сваком кораку хвалите „милосрдног анђела“, ГМО ,Четврти рај(х), Бароницу вампирицу и Гицу Немицу. Ако ухватите некога да сања Русе забраните му да спава.“ Замало да заборавимо због чега смо ову причу започели? Чини се због (народне покварене маште или) због нечије таште. Цар државе Покраденије мастер Балахаха се оженио давно још док је био баштован у меморијалном комплексу Фараона државе Југокрадије. Оженио се кћерком фараоновог каменоресца Софронија Кртолића. Супруга Благица је била кротка, тиха и радна домаћица Будила се пре сванућа да намири стоку, умеси хлеб, опере веш на руке, Пре него што деца пођу у школу спреми им по кришку хлеба, намазану свињском машћу, за ужину. Мужа испрати на посао па забаци мотику на раме и до мрака, барабар са свекром , свекрвом и две јертве, окопава кукуруз, а врста дугачка као гладна година. Док се није удала, Благица Кртолић, код својих родитеља није никада копала, ни стоку чувала. Благичини земљу а ни стоку нису имали .Отац Софроније је чекићем и длетом скромно зарађивао али је Благичина мати немилице трошила на познате врачаре и магове.Гледали су јој у пасуљ, гасили угљевље, топили олово и гледали хоће ли се њена Пепељуга Благица удати за каквога принца, макар за принчевог шофера, недајбоже да се уда за сељака. Кад се Благица једне ноћи искрала и побегла са Балахахом (који се тада није тако звао јер није био ни мастер ни цар) Благичина матер замало није дигла руку на себе.Годинама за зета није хтела да чује али кад је Балахаха постао мастер па цар, ташта се уобразила као да је она оборила амерички невидљиви авион код Буђановаца. Дакле, од кад држава Покраденија има мастер цара Балахаху Пепељуга Благица се претворила у царицу а пошто Благица царица има матер а њена матер има зета државног суверена држава има и ташту. Као што кум није дугме тако ни ташта није расфешлус и са њом се мора озбиљно рачунати, поготову од момента кад је царица Благица пронашла себе . Кад се нашла вила где никад није била одлучила је свуда да буде, а том, њеном поступку, само луде могу да се чуде. И поред тога што брод “Галеб“ више није на располагању мастер цару Балахахи а Плавим возом више неће да се возе ни жути тајкуни, царица Благица је уз мужа обишла читав свет и светску даљу и ближу околину. На тим билатералним путовањима у неким црним државама су им погрешно скандирали „Тито ,Јованка“. На Занзибару је царица Благица купила пуњеног Лемура, у Кини је јела омлет од корњачиних јаја на пандином млеку. У повратку је догодовштине са путовања, до детаља, причала својој мајци тј. нашој националној ташти. Кад је национална ташта саслушала приче, прегледала фотографије и филмове са ћеркиних и зетових путешествија одлучила је да сутрадан закуца на врата зетове царске резиденције и поразговара са њим у четири ока. Ногом је отворила дворска врата не обазирући се на присутног аламанског амбасадора Курц Шлус Гологузебауера, подвикнула је зету „Слушај ме зете шта ћу ти сад рећи, хоћу сутра да наредиш оном твом Мрквићу да ми изда дипломатски пасош за све државе света као и за оне нове државе које ће то тек постати кад се буду оцепиле од својих матичних држава. Нарочито ме интересују та Кајманска, Маршалска и остала дипломатска острва. И то није све хоћу да Мрквић одмах изда дипломатске пасоше и за моје три најбоље пријателјице за Мицу, Дицу и Цицу. Нећу сама да путујем по белом свету, сем тога, ти знаш да ја Мица, Дица и Цица, између турских серија, редовно играмо реми, пијемо енглески чај и турску кафу у пет сати по средњеевропском времену.“
  „Госпођо ташта, то што ви тражите није по закону. Ви нисте дипломата а нисте ни важан државни функционер, ви немате право на дипломатске пасоше а ни на путовања о државном трошку“ Скрушено и скоро шапатом процеди кроз зубе мастер цар Балахаха. „А који си ми ти матрак,мастер, цар? Коме си ти, бре цар,овим твојим Јутутунцима и ником више јел тако? До јуче си, бре, био баштован, Да ти није било процената оног Необавештеног и моје Благице, да те дотера у ред, још би ти орезивао и окопавао руже у меморијалном комплексу покојног Фараона“

  Миодраг Томић Стублински

  Свиђа ми се