Љиљана Јовановић

НЕМЦИ ТУЖЕ УКРАЈИНУ ЗА ОБАРАЊЕ АВИОНА „МХ17“- ТРАЖЕ ОД КИЈЕВА ОДШТЕТУ ОД 4 МИЛИОНА ЕВРА (фбр превод)


“Одговорни за штету”: Фамилије Немаца погинулих у паду авиона МХ17 тужиће Украјину

Објављено 21.септембар 2014, 11:51, Русија Данас

За ФБР превела Љиљана Јовановић

mh zrtve
Локални становници пале свеће за погинуле путнике малезијског авиона МХ17, испред Холандске амбасаде у Кијеву (Ројтерс)

Немачке породице чији су рођаци страдали у паду Малезијског авиона у источној Украјини, планирају да туже Украјинске власти Европском суду за људска права због убиства из нехата.

“Украјина је морала да затвори своj ваздушни простор, уколико нису били у стању да обезбеде сигурност лета изнад њихове територије”, рекао је, “Билд ам Соннтанг”, немачким новина у недељном броју, Елмар Гемула, ( Елмар Гиемулла), професор авио права, a који представља три породице Немачких жртава.
“Свака земља је одговорна за сигурност њеног ваздушног простора” рекао је Гемула. “Ако то не може да уради, онда бар привремено мора да затвори свој ваздушни простор. А како се то није десило Украјина је одговорна за штету која се десила”.
Према Гемули, остављајући отворен ваздушни простор, Кијевске власти су “уништиле” животe стотина невиних људи. Због тога је Украјина прекршила људска права, – закључио је он.
Гемула је рекао је да свакој немачкој породици која је изгубила члана у несрећи, треба да се плати бар 1 милион €.
Малезијски авион МХ17, је оборен на његовом лету од Амстердама до Куала Лумпура, преко источне Украјине 17.јула 2014. Међу 298 жртава 4 их је било немачких грађана.
mh zrtve1
Људи пале свеће и остављају цвеће испред амбасаде Холандије за жртве из Малезијског авиона МХ17, који је пао у источној Украјини, 17.јула 2014, (Бета –Ројтерс/Валентин Огиренко).
У прелиминарном извештају који су Холандски истражни органи објавили 9 септембра, речено је да је МХ17 пао, као резултат структурног оштећења које је настало услед удара великог броја високо енергетских објеката који су ударили у Боинг са спољашње стране.
Dutch investigators to RT: ‘We had no possibility to visit the MH17 crash site.’
Раније су многе западне земље оптужиле Русију да је одговорна за трагедију, за коју су рекли да је последица напада ракетом земља –ваздух, а да су ракету лансирали устаници из источне Украјине, уз помоћ из Москве.
Русија која је негирала ове оптужбе, изразила је своје негодовање услед недостатка додатних доказа у извештају. Москва сугеришe да УН треба да делегирају специјaлног представника да надгледа истрагу о обарању МХ17 авиона.
Москва је објавила радарске снимке инциндента, тврдећи да је извесно да су Малезијски авион оборили са Укрјинске стране.
У среду је независна немачка компанија која истражује преваре, објавила да нуди 30 милиона $ за информацију која ће бити од помоћи за идентификовање починиоца који су прозроковали несрећу

1 reply »

  1. Eto šta radi Nemačka koja poštuje život svog stanovnika! …
    Zato su se Nemci i digli iz pepela – oni vazda i od davnina poštuju život svog čoveka. Bilo je 100 streljanih Srba za jednog Nemca, sada je bar 1 милион € po stradalom…
    Šta rade Holanđani za svojih preko 190 građana?
    Šta bi radila Srbija?

    Свиђа ми се