АКТУЕЛНО

Тродневни шиптарски фестивал “Миредита” у Београду од 18. до 21. септембра (фбр коментар)


Београд, 12.септембар 2014. – Фестивал “Миредита, добар дан!“ у Београду од 18. до 21. септембра представља београдској јавности културну сцену Косова. „Желимо да ови сусрети постану традиција и да сваке године кроз различите уметничке форме допринесу успостављању трајног мира и нормализацији односа Србије и Косова“.

16.09.2014. СРБИ НА ОКУП, за ФБР приредила Биљана Диковић

siptari

Као инспирација за оснивање и реализацију фестивала послужио је Беким Фехмиу, албански, косовски, београдски, југословенски и светски глумац – симбол заједничке прошлости са свим њеним изазовима, достигнућима и неразумевањима.

Посетиоци Фестивала имаће прилике да се упознају са косовском културном сценом – позориштем, филмом, музиком, ликовним стваралаштвом. Поред тога, предвиђене су и јавне дебате на којима ће се критички преиспитивати односи Београда и Приштине, са становишта наслеђа прошлости, али и преспектива сарадње у области економије, трговине, образовања, спорта, цивилног сектора и свих делова друштва.

Фестивал ће, у Београдској филхармонији, свечано отворити Рона Нисхлиу, jazz певачица из Приштине, коју европска публика памти по одличном наступу и пласману на Еуросонгу 2012. године у Бакуу. Приштинску филмску сцену представиће победница Сунданце и Сарајево филм фестивала Блерта Зеqири, уз презентацију студентског фестивала СКЕНА УП који доводе младе косовске ауторе у Београд. Београдској публици ће се представити већ прослављени позоришни режисер Беким Луми са представом “The Dealers”, као и млада нада приштинског позоришта Калтерим Балај. Београдска публика ће моћи да ужива и у косовској поезији, литератури и другим видовима уметничког стваралаштва.

Фестивал ће се одржати од 18. до 21. септембра на различитим локацијама у граду (Центар за културну деконтаминацију, КЦ Град, КЦ Пароброд итд), а улаз на све догађаје биће бесплатан.

Фестивал организују: Грађанске иницијативе, Центар за практичну политику и Интегра из Приштине, уз подршку форумЗФД за Западни Балкан и Фонда за отворено друштво из Приштине.

(Грађанске иницијативе)

КОМЕНТАР ФБР РЕДАКЦИЈЕ: КО СТОЈИ ИЗА БЕОГРАДСКЕ ПРОМОЦИЈЕ „ШИПТАРСКЕ КУЛТУРЕ“ СЕПАРАТИСТИЧКОГ „УЧК ЕНТИТЕТА“ СА ОКУПИРАНОГ КиМ:

ГРАЂАНСКЕ ИНИЦИЈАТИВЕ– Као главни организатор догађаја „шиптарског весеља“ у престоници српске земље- која још вида ране од сепаратистичких зулума на српском КосовУ и Метохији, и од недавних катастрофа- појављује се (анти)српска НВО „Грађанске иницијативе“ на чијем челу су „озлоглашени“ Миљенко Дерета, Жарко Кораћ, Надежда Гаће и други доказани „Србофоби“… Као своју „стратегију“ ГИ наводи следеће: „Strategija GI je da je samo uklanjanjem regionalnih, nacionalnih, etničkih, verskih, rodnih i socijalnih barijera…“– другим речима „десрбизација“ и „деправославизација“ српског друштва, у оквиру кога они делују као „легитимна“ прозападна НВО. Као главни спонзори ове НВО (на њиховом сајту) се наводе доказане (пара)обавештајне западне институције и НВО: амбасада САД, британска амбасада, USAID, Фридом хаус, Немачки маршалски фонд, НЕД (званично формиран 80их као ЦИА клон), Савет Европе, ЕУ, Фонд за отворено друштво (прикривени назив за Сорошеву фондацију), Светска банка, канадска држава (напомена, наведене су најпрепознатљивије)…

ЦЕНТАР ЗА ПРАКТИЧНУ ПОЛИТИКУ Овај центар на чијем се челу налази извесни Драган Поповић, на први поглед промовише универзална права: „Program praktičnih politika i praksi svoj rad fokusira na istraživanje izazova u oblasti regionalne saradnje, prevencije konflikata i zaštite ljudskih prava sa kojima se suočavaju društva zapadnog Balkana. Posebnu pažnju program poklanja garancijama za neponavljanje zločina iz prošlosti i prevenciji konflikata u osetljivim područjima Zapadnog Balkana.“ Али увидом у листу спонзора и „партнера“ постаје јасно на чији млин ова прозападна НВО тера воду. Одмах пада у очи да су главни партнери ове НВО бошњачке НВО са изразито националистичким (и сепаратистичким) програмима: „Урбан ин“ Нови Пазар, „Санџачки одбор за заштиту људских права и слобода“ Нови Пазар, Културни центар „Дамад“ Нови Пазар, „Нова Визија“ Пријепоље… Наравно ту се надовезују: Британска амбасада, ОЕБС, претходно поменуте Грађанске иницијативе, идр…

ИНТЕГРА– Ова шиптарска НВО из Приштине такође делује под маском „развоја косовског друштва, ширења демократије и равноправности“, али увид у спонзоре открива да иза њих стоје појединци и организације, уско повезани са ратним злочинима над, и прогоном српског народа са Косова и Метохије: Косовски „премијер“, разна косовска „министарства“ и друге илегалне шиптарске институције… Потом следе западни спонзори: Британски савет, амбасаде Холандије, Италије, Француске, Холандије (из Београда)… Владе Финске, Норвешке, Немачки маршалски фонд, USAID, Данска влада, и као један од највећих спонзора- озлоглашени Џорџ Сорош…

ЗФД– Немачки форум за „грађански мир“, овај фонд делује под непосредном контролом немачке владе, спроводећи „декларативно“ мирољубиве програме и промоцију демократије. Специјализован је за деловање на Балкану, Блиском истоку и на Филипинима (информација са њиховог сајта).

КОСОВСКИ ФОНД ОТВОРЕНОГ ДРУШТВА (СОРОШ) Сам назив овог фонда говори за себе, иза њега је наравно озлоглашени Џорџ Сорош, један од главних финансијера прозападног петооктобарског преврата у Београду, 2000те. Овај фонд је формиран на Косову ратне 1999те године. Највећи приход овог фонда стиже директно од Сороша, али други спонзори су такође западне амбасаде, владе и (пара)обавештајне НВО. У свом програму ова НВО се формално залаже за демократију, националну равноправност и цивилизовано грађанско друштво. О каквој равноправности се у ствари овде ради најбоље говори речник програма тог фонда дефинисан под четири главне тачке. Друга тачка су „Мањине и Роми“. Под том другом тачком овај фонд истиче да су Срби највећа мањина на Косову, и да се решавању њихових проблема наводно посвећује највећа пажња… Овај део је сам по себи веома парадоксалан, јер у поређењу са Ромима, Срби су не само неупоредиво већа, већ и убедљиво највећа „национална мањина“ (читај обесправљени уставотворни народ) на окупираном Косову и Метохији- тако да је овај поднаслов програма „Мањине и Роми“, по писцу ових редова, тендициозно састављен тако да би Срби били додатно миноризовани- што се наравно све уклапа у програм албанизације косметских Срба, који на КиМ активно спроводе не само илегалне шиптарске институције, већ и њихови западни спонзори…

НАРАВНО НА КРАЈУ ОСТАЈЕ И ПИТАЊЕ– ГДЕ ЈЕ У СВЕМУ ОВОМЕ СРПСКА ВЛАДА. ДА ЛИ ВУЧИЋЕВА ВЛАДА ПОДРЖАВА (ЛОГИСТИЧКИ) ОВУ (ПОЛУ)ОТВОРЕНУ ШИПТАРСКО-СЕПАРАТИСТИЧКУ ПРОВОКАЦИЈУ У СРЦУ СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ, ИЛИ СЕ И ОВО УКЛАПА У ДРЖАВНО ОЗВАНИЧЕНУ ПОЛИТИКУ ПОНИЖАВАЊА СРПСКЕ НАЦИЈЕ, ОВИХ ДАНА ЈАВНО ДЕМОНСТРИРАНУ У ВИДУ „ПАРАДЕ СРАМЕ“ – КОЈА МОРА ДА СЕ СПРОВЕДЕ ПО СВАКУ ЦЕНУ И ПО НАЛОГУ БРИСЕЛА!?

…МОЈ ЛИЧНИ САВЕТ СРПСКОМ ПРЕМИЈЕРУ БИ БИО, НЕ ДА ЗАБРАНИ ОВУ ПРО-ШИПТАРСКУ „КУЛТУРНУ МАНИФЕСТАЦИЈУ“ У СРПСКОЈ ПРЕСТОНИЦИ(ИЛИ УВЕЛИКО НАЈАВЉЕНИ „ПЕДЕРБАЛ“), ВЕЋ ДА ЈЕ ОБЈЕДИНИ СА „ПАРАДОМ ПЕДЕРА“- ПА НЕКА ОНДА БЕОГРАДСКИ И БЕЛОСВЕТСКИ ПЕДЕРИ МАРШИРАЈУ УЗ НАИЗМЕНИЧНЕ ЗВУКЕ БАЛИСТИЧКЕ „ШОТЕ“ И ШВАБСКЕ „ЛИЛИ МАРЛЕН“- ОПКОЉЕНИ СНАЖНИМ ЖАНДАРМЕРИЈСКИМ СНАГАМА, ОКЛОПНИМ ТРАНСПОРТЕРИМА И СА ОНИХ НЕКОЛИКО ПРЕОСТАЛИХ ХЕЛИКОПТЕРА КОЈЕ ИМАМО, А КОЈИ ЋЕ ТОГ ДАНА БИТИ ПОВУЧЕНИ СА КАТАСТРОФАМА ПОГОЂЕНИХ ПОДРУЧЈА У СРБИЈИ…

ЈЕР „БЕОГРАДСКЕ ОРГИЈЕ“ МОРАЈУ ДА СЕ „ОД-ОРГИЈАЈУ“ ПО СВАКУ ЦЕНУ!?

Миодраг Новаковић

 

1 replies »