Љиљана Јовановић

Кристијан Карс: Украјинска хроника – материјали о западном ратном хушкању против Русије


Украјинска хроника

Kristian Kahrs, sorryserbia
4. септембар 2014,
Превод: Љиљана Јовановић

Гледао сам јуче Обамин говор у Талину о грађанском рату у Украјини, нисам уопште био импресиониран. Бојим се да ће наши садашњи западни политичари почети Трећи Светски рат. Потребна су алтернативна мишљења и нови пoлитичари.

У овом чланку ћу дати неке линкове који пружају добар преглед и видео записе о западном ратном хушкању против Русије, а надам се да ће читаоци пожелети да сачувају ову страну, где могу да пронађу добре информације о рату у Украјини и НАТО приступу Русији.

Eastern-Ukraine

Источна Украјина је област у којој је последњих месеци убијено преко 2.600 цивила (не рачунајући оних 298 жртава из авиона MX17).

Постоји много добрих информација али један  од најзначајнијих чланака, који би требало да погледају западни политичари је  Why the Ukraine Crisis Is the West’s Fault, написао је др Џон Мерсхајмер (John Mearsheimer), професор Политичких наука на Универзитету у Чикагу. Чланак је објављен у Foreign Affairs, америчком часопису о  међународним односима и америчкој спољној политици. То је један од најпрестижнијих часописа у периодици те врсте у свету. Још  један  чланак који треба да буде у наставном плану и програму свих западних политичара који се баве безбедоносном политиком, јесте: The Silence of American Hawks About Kiev’s Atrocities. Аутор овог чланка је још један врхунски амерички научник, професор емеритус др Стефан Ф. Коен (Dr. Stephen F. Cohen), почасни професор на Њујоршком Универзитету и Универзитету Принстон. У његовој књизи су укључена још два текста: Soviet Fates and Lost Alternatives: From Stalinism to the New Cold War  и  The Victims Return: Survivors of the Gulag After Stalin.

У чланку The Silence of American Hawks About Kiev’s Atrocities, Коен пише о тешком гранатирању из ваздуха, које је урадила Украјинска влада, изазивајући хуманитарну катастрофу, а готово да нема реакције западних влада јер сматрају Кијев савезником против “Руске агресије”.

Да бисте видели разговор између др Мерсхајма и др Коена,  погледајте на “Русија данас” (RT) CrossTalk: Containment 2.0? (ft. Stephen Cohen & John Mearsheimer) како бисте сазнали шта је иза овог сукоба.

Демократија сада!

Још један добар извор вести о овој теми је Демократија сада! (http://www.democracynow.org) Мада имају сувише јак левичарски садржај, или како они себе означавају – прогресивност, они имају добро и уравнотежено покривање Украјине и Русије, а често имају и врло занимљиве госте. Да вам предложим неке видео материјале:

***

Ukraine Ceasefire Takes Hold, but an Expanding NATO on Russia’s Borders Raises Threat of Nuclear War
Украјинско примирје се одржава али ширење НАТО на руским границама повећава опасност  од  нуклеарног рата

5. септембра 2014, др Стивен Коен је посетио “Демократија сада!” и изнео неке отрежњујуће анализе о ризику да започне нови рат између Русије и НАТО, ако НАТО настави са агресивном акцијом окруживања Русије својим базама и присуством. Он је такође рекао да Украјина нема демократски легитимитет и да тврдња да САД промовише у Украјини демократију, не само да није ни делимично истина, већ је комплетна лаж.

Опис видеа на “Демократија сада”!: Украјинска влада и Проруски побуњеници су се данас састали да потпишу документ о прекиду  ватре са циљем да се окончају сукоби који трају дуже од 6 месеци, у којима је убијено најмање 2.600 људи, и преко милион расељених лица. Договор је склопљен у главном граду Белорусије, Минску, док председник Обама и европски лидери чекају резултате договора на најважнијем Самиту НАТО у Велсу.  Прекид ватре наступа у моменту када Украјинска војска трпи низ пораза, од стране устаника које подржавају Руси. У време које је предходило потписивању прекида ватре, проруски устаници су покренули још једну офанзиву да би стигли до лучког града Мариупоља, који се налази на пола пута између Русије и Крима. Украјинска влада и НАТО оптужују Русију да шаље војне снаге у Украјину, што Москва енергично пориче. Нови догађаји у Украјини се дешавају у моменту када НАТО објављује планове за формирање јединица за брза дејства, као одговор на кризу у Украјини. Са нама је био Др. Стивен Коен, професор емеритус на Универзитету у Њујорку, и на Универзитету Принстон, аутор многих књига о Русији и Совјетском Савезу.

***

Fmr. U.S. Ambassador: To Resolve Ukraиne Crиsиs, Address Internal Dиvиsиons & Russиan Fears of NATO
Бивши Амерички амбасадор у Русији: Да би се решила криза у Украјини треба  решити унутрашње поделе & Руски страхове од НАТО-а 

Опис видео материјала: Украјина је повукла један ранији договор са Русијом о прекиду ватре. Из канцеларије Украјинског председника Петра Порошенка првобитно је објављено да се сложио са његовим руским колегом Владимиром Путином о корацима које треба предузети да се прекине борба са проруским побуњенцима у источној Украјини. Али Кремљ  је одбио овај споразум објашњавајући да они не могу да потпишу такав споразум, јер не  учествују у борбама. Украјина је оптужила Русију за директно учешће у ескалацији насиља до којег је дошло у задње време. До конфузије је дошло пошто је Председник Обама посетио бившој Совјетској републици Естонији, уочи почетка великог самита НАТО у Велсу. У уторак је представник за штампу Беле Куће, Џош Ернест истакао планове НАТО да прошире своје присуство у источној Европи.  Украјина и  НАТО су оптужили Русију да шаље оклопна возила са војницима у Украјину, али је Русија негирала да њене трупе учествују у борбама на терену. Сада нам се придружио бивши Амерички амбасадор у Совјетском Савезу у периоду од 1987 -1991 године.

Џек Матлок нуди добре анализе он је такође аутор многих књига и стручних радова. Његова задња књига је Суперсила илузија: Како митови и лажне идеологије воде америку погрешним правцем – и како се вратити у реалност. (Superpower Illusions: How Myths and False Ideologies Led America Astray–And How to Return to Reality )

У следећем видео материјалу из Демократија сада! Behind Heated Rhetoric, Eastern Ukraine Faces Grave Humanitarian Crisis as Over 1 Million Displaced (Иза узавреле реторике, источна Украјина се сусреће са тешком хуманитарном  кризом због милион пресељених),  видимо такође амбасадора Матлока, како са норвешким истражитељем кризе из  Организације за заштиту људских права, (HRW) документовано приказује ратне злочине на обе стране у Украјинском грађанском рату, уз  неке добро одрађене послове на територији Сирије. Солванг је рекао да је Украјинска Влада крива за цивилне жртве у градовима Луганску и Доњецку, иако су проруски побуњеници такође користили тешку артиљерију.

Видите такође извештај HRW: Ukraine: Rebel Forces Detain, Torture Civilians.

Опис видеа: Настављамо праћење ситуације у Украјини, пратећи хуманитарну кризу на терену. Према подацима УН више од милион људи је расељено због борбених дејстава.  Око 800.000 грађана је побегло у Русију, док је око 260.000 расељено унутар Украјине. Разговарали смо са Оле Солангом, старијим истраживачем за хитне ситуације у “HUMAN RIGHT WATCH” (Организација за људска права). Он се скоро вратио из источне Украјине и главни је аутор новог извештаја HRW “Украјина: Повећање броја цивилних жртава у Луганску”. Извештај детаљно обавештава да обе стране у Украјини, војска  и устаници које подржава Русија имају утицаја на повећање смртности грађана у опкољеним градовима где многи грађани немају електричну струју, гас и текућу воду, недељама.  Храна и гориво нестају. Извештај Комитета за људска права (HRW) Ukraиne: Rиsиng Cиvиlиan Toll иn Luhansk  се мора узети у обзир када западни политичари веома агресивном реториком безусловно подржавају власт у Украјини.

Следећи видео са Демократија сада! је: Ukraine Crisis Escalates as Russian Forces Cross Border, NATO  Moves to Expand in Region.

Опис видео материјала: САД и НАТО су отворено оптужили Русију да је слањем борбених снага у Украјину појачала тензије на том простору. Према УН скоро 2.600 људи је убијено, у источној Украјини у борбама Украјинских снага и устаничких снага које су про Руски орјентисане. У четвртак је 15 цивила убијена када су Украјинске снаге бомбардовале Доњецк, у  којем власт имају устаници. У међувремену  је HRW– објавио извештај у којем је оптужио побуњенике да су на своју руку задржавали цивиле и подвргавали их тортури, понижавајућем третману и присилном раду. У четвртак НАТО је обелоданио сателитске снимке на којима су показана руска артиљерија, возила и трупе  у близини источне Украјине. Пратили смо извештај из Лондона Гардијановог новинара Џонатана Стила (Jonathan Steele) који је био ранији дописник   Гардијана из Москве, аутор многих књига  укључујући ту и Eternal Russиa: 

 – видео разговор са Џонатаном Стилом.

Џонатан Стил има врло разумна гледишта, научићете много гледајући овај видео. http://www.theguardиan.com/profиle/jonathansteele

Vice News

Vice News је извор вести много критичнији према Русији, али имају уравнотеженији однос, а то је такође важно да би се знало шта се дешава на терену Украјине. Овде су неки видео снимци:

Donetsk Morgue Overrun with Civilian Casualties: Russian Roulette (Dispatch 74)
Доњецка мртвачница препуна цивилних жртава: Руски рулет (Војни извештај 74)

Опис видео материјала: Од када је Доњецка народна република отворила нови  фронт јужно од Доњецка, украјинске снаге су наставиле са бомбардовањем града. Како и проруске јединице користе артиљерију да отерају војску, цивили су у сталној смртоносној унакрсној ватри.

Vice news су пожуриле до Доњецке железничке станице да виде разарајуће последице  узајамног бомбардовања, а потом смо разговарали са главним шефом градске мртвачнице да би чули како он и његово особље излазе на крај са оволиким приливом убијених.

***

Allegiances Shift as Conflict Intensifies: Russian Roulette (Dispatch 73)
Верност опада како се сукоб интензивира: Руски рулет (Војни извештај 73)

Опис видео материјала: Како се сукоб између про-руских снага и Украјинских снага појачава, тако цивили све више страдају у источној Украјини. У току борби дописник Vice News Симон Островскиј, посетио је градове Мариупољ, Комсомолск и Новоазовск, да би оценио ситуацију на терену. У Мариупољу становници су протествовали против про руских снага, у Комсомолску су грађани пријавили да суи их опљачкали војници украјинске националне гарде, па сада раширених руку чекају про Руске снаге да дођу, док нас је у Новоазовску напуштен оклопни транспортер довео до разбијене колоне и низа  угљенисаних тела, са само пар одговора шта се дешава.

***

The New Rebel Offensive: Russian Roulette (Dispatch 72)
Нова офанзива устаника: Руски рулет (Ратни извештај 72)

Опис видео материјала: Током 3 недеље је Доњецк, источно украјински град и главни град ткз. Доњецке Народне републике, суочен са скоро непрекидним смртоносним гранатирањем. Стотине цивила је убијено када је украјинска војска полако опколила Доњецк, а про-руске снаге се бориле за контролу најважнијег стратешког града.

 Од када је крајем јуна украјинска војска задобила  предност,  про-руске јединице су најавиле контраофанзиву, да ослободе из опсаде Доњецк, и све остале градове који се налазе у окружењу украјинске војске. 25. августа побуњеничка војска је довезла велики број оклопних транспортера и тенкова од Руске границе, на јужну обалу. Брзо су напредовали до обалског града  Мариупоља али су ту заустављени код града Новоазовска, након сукоба са украјинским снагама и добровољцима.   

Vice News репортер је ишао до Новоазовска, да провери информацију о умешаности Русије у сукобе али је нашао само уплашене грађане ухваћене у унакрсну ватру, и војнике украјинске војске бесне на недостатак појачања и на њихову команду у Кијеву.

***

Kiev Independence Day Parade Flaunts Artillery and Armor: Russian Roulette (Dispatch 71)

Парада за Кијевски дан независности шепурење оружјем и оклопним возилима: Руски рулет (Војни извештај 71)

Опис видео материјала: 23.августа немачка канцеларка Ангела Меркел, се срела са украјинским председником Петром Порошенком, да размотре место Украјине у Европи. Она је понудила 500 милиона € за реконструкцију Донбаса. Следећег дана у Кијеву је одржана војна параде, током које су показана веома снажна оружја и оклопна возила народу који је посматрао параду. Истовремено у Доњецку су устаници такође одржали параду, али заробљених војника док су грађани  бацали ђубре на заробљенике.

Без обзира на висок дух у Кијеву, ова парада са свим оним оружјем и оклопним возилима се сматра шамаром војницима који се боре на украјинским линијама фронта –многи од њих су умрли јер нису имали артиљерију и војну опрему која им је била потребна за борбу. Дописник Vice News, Симон Островскиј је присуствовао паради у Кијеву и интервјуисао чланове добровољачких батаљона, који су се сећали доживљаја са линије фронта.

Fallen Rebel Fighters Treated in Russia: Russian Roulette (Dispatch 70)

Рањени борци се лече у Русији: Руски рулет (Војни извештај 70)

Опис видео материјала: Прошле недеље је екипа Vice News отпутовала у Ростовску област у Русију, која се граничи са Украјином, да би истражила умешаност Русије у сукоб. Посетили смо болницу у коју су довежени рањени устаници, које су руске снаге довезле ради лечења. Екипа је разговарала са њима како би добила информацију шта они мисле о тренутном стању у источној Украјини. У задње време Русија је ангажована на слању хуманитарних конвоја, по дану. Постоје гласине да  током ноћи Русија шаље наоружане колоне преко границе као помоћ устаницима.

***

Donetsk Residents Sift Through the Rubble: Russian Roulette (Dispatch 69)
Становници Доњецка у кршу : Руски рулет (Војни извештај 69)

Опис видео материјала: У задњем извештају Vice News приказали смо ратни извештај из источне Украјине, посетили смо Доњецк град који се налази у рукама побуњеника, да би разговарали са локалним становницима о штети која је нанета њиховим домовима и имовини. Домаћи становници  су говорили о неселективном гранатирању које је вршила Украјинска војска, и  о наводној неспособности сепаратиста да их заштите.

***

Missing Civilian Bodies found in Mass Graves: Russian Roulette (Dispatch 63)

На Facebook статусу од 1. августа  аутор је објавио следећи текст: Раније сам критиковао Кијевску владу због ратног злочина, али дозволите ми да будем јасан злочини руских устаника у Украјини су такође неопростиви. У граду Славјанск нађена је масовна гробница са 14 тела, која су откривена и показало се да су међу убијенима и четворица Хришћана, киднаповани су и убијени после службе у Цркви, и убијени јер су устаници хтели њихово возило. У овом видеу налазе се неке тешке сцене.

Опис видео материјала: 24 јула је извршена ексхумација из гробнице у Славјанску. Жртве су цивили, за које се сматра да су их убили про-руски сепаратисти када су заузели ту територију. Према украјинским службеницима, око 300 људи недостаје у Славјанску, а масовне гробнице се све чешће налазе. Дописник Vice news Симон Островскиј истраживао је шта стоји иза ових убистава, због тога је отпутовао до Славјанска где је откривена масовна гробница у којој су откопана људска тела. Ту се срео са новинаром Крисом Милером, који је нашао налоге за стрељање, који су му били доказ да су сепаратисти пресуђивали по њиховом ратном закону, док су били на територији у Славјанску. Комитет за људска права (Human Right Watch) је овај догађај покрио у војном извештају: Dиspatches: Mass Grave Found иn Eastern Ukraиne.

***

Извештај: У источној Украјини нађена масовна гробница

Уз овај извештај објављен је и забрињавајући извештај Евангелистичке цркве, (Evangelical Christians), да су их руски устаници малтретирали. Иако је Сергеј Ракхуба, Председник Евангелистичке цркве у овом сукобу потпуно на страни Украјине, то није довољно оправдање за малтретирање којима су их руски побуњеници подвргли. Извештај који је објављен на Хришћанској радио станици (Christian Broadcasting Network)  је веома забрињавајући.

Иако дописник Vice News, Симон Островскиј, није врло популаран међу пријатељима и савезницима Руских побуњеника, он је храбар новинар, а то се види у приказу његове отмице у видео материјалу: Симон Островскиј описује његово киднаповање: Руски рулет у Украјини (Војни извештај 31).

Simon Ostrovsky Describes His Kidnapping: Russian Roulette In Ukraine (Dispatch 31)

Опис видео материјала: У понедељак 21 априла 2014, репортери Vice News, Симона Островског  и Фредија Пакстона (Simon Ostrovsky and Freddie Paxton) зауставиле су на контролном пункту про-руске снаге лојалне самопрокламованом градоначелнику Славјанска, Вјачеславу Пономарјеву.

Њих двојица су извучени из њиховог возила, заједно са осталом тројицом новинара који су путовали заједно са њима. После детаљног испитивања и претреса Пакстон и  три новинара су  ослобођени. Островски је задржан у подрумској ћелији где су му везали очи, тукли га, оптужујући га да је шпијун. Четири дана његови најближи нису знали где је, што је изазвало бес међу новинарима, и међу људима  из читавог света, који су пратили његов рад. У четвртак 24. априла Симон је изненада ослобођен на улицама Славјанска без икаквог објашњења.

Грахам Филипс

Британски слободни новинар, Грахам Филипс (Graham Phillips), ни од кога не крије да он покрива само вести везане за про-руске снаге, али његови извештаји су јасни портрети личности цивила који  пате у источној Украјини. Њега су киднаповале украјинске власти, али он се већ вратио у Луганск. У задње време он је имао 10 милиона посета на његовом YouTube каналу.

Сергеј Белоус  

km-novine-belous-300x160Још увек се боримо за Сергеја Белоуса

Они који прате моје допуне текстова  на: sorryserbia.com, ће  знати да је украјинска власт веома много укључена у киднаповање новинара. Мој добар пријатељ Сергеј Белоус, је још увек у близини Кијева, али он се  нада да ће се брзо вратити код нас. Нема сумње да је украјинска власт крива за киднаповање Сергеја и двојице његових колега.

 

Русија треба да буде савезник а не непријатељ 

N-300x300

Арапско слово Н, у знак солидарности са патњама Хришћанских браће и сестара у Ираку и Сирији.

На крају да кажем да моје срце крвари због оних који пате под Исламским терором у Ираку и Сирији, а то је разлог зашто сам променио слику на Facebook-у, у Арапско слово Н или Нун,, што је у вези са речју Назарен. Исламски фанатици у тзв. Исламској држави су обележили куће Ирачких Хришћана овим словом, што је значило да су наша хришћанска браћа и сестре били означени за убијање. Ова слика на мом профилу је израз моје солидарности и подсећа да с и морамо да се помолимо за Ирачке Хришћане и друге мањине које живе угрожени у многим исламским државама. Наравно ја сам опрезан да бих позивао на рат, али у овом случају, морамо да подржимо све снаге које би могле да у потпуности униште те фанатике. ИСИЛ је чиста персонификација ђавола.

У том језивом сукобу на Блиском Истоку запад треба да покуша да направи од Русије  савезника а не непријатеља. Могли смо још давно да завршимо сукоб у Сирији и да спречимо формирање ИСИЛ да смо наступали заједно.

Много се говори о томе да Русија мора да поштује суверенитет малих земаља, али САД и ЕУ врло селективно ово разумеју. САД  и запад нису поштовали суверенитете Југославије 1999-е, ни  Авганистана 2001. (због тога је  “натегнут” Члан 5, НАТО пакта),  ни Ирака 2003. ни Либије 2011. (тајна мисија не само на заштити цивила), а скоро не би била ни у Сирији 2013. да их Русија није спасла. Зато немојте долазити овде покушавајући да Русији држите  лекцију да се не меша у унутрашње ствари других земаља.

Хришћани су пристојно живели у Ираку, пре рата 2003, али сада ми беремо плодове које смо посејали. САД је 2007. почела са новм приступом Ирачком питању (the surge), и ангажовали су  “Синове Ирака” чланове Сунитских племена да ратују за њихов рачун. Када је  Нури ал-Малики одбио да Суните  прими у Ирачку војску они су постали главна осовина ИСИС.

Уз то имамо  хришћанске ратне хушкаче, који су издали њихову блискоисточну браћу и сестре Хришћане. Један од њих је Алистер Берт, који редовно иде на Молитвени доручак у Белу Кућу, хвали Христа, али позива на рат против Башара Ал Асада, који је најбоље штитио Хришћане у Сирији. Идући у рат против Асада  САД дирктно помаже ИСИС.  Наравно ја нисам наиван, да не знам да је Асадова влада одговорна за ужасне ратне злочине, неселктивно бомбардовање грађана, али све приче западних политичара о томе да је време да Асад оде само погоршавају ситуацију.

Прочитајте моје отворено писмо брату Алистеру БеркуБлагословени су миротворци (Blessed are the Peacemakers). Ове недеље је Сенатор Тед Круз, врло могуће будући председник САД, и сам члан Евангелистичке цркве, је рекао да САД треба да бомбардује ISIS, да га врати у камено доба. Немам симпатија према ИСИС али Амерички политичари треба да преиспитају своју улогу у стварању тих дивљака.