Република Српска

Преврат по матрици: украјински мамац Републици Српској


stefan-karganovic-L1-610x330

Пише: Стефан Каргановић
12.9.2014.

Пре кратког времена у Приједору и источном делу Републике Српске на зидовима су се појавили евокативни графити: “Готов је“. За оне који су се тек пробудили из четрнаестогодишње хибернације, треба их подсетити да је у периоду пред Петооктобарски преврат 2000. године управо то била емблематична парола „Отпора,“ и односила се на Слободана Милошевића. Човек би помислио, зар не, да је четрнаест година довољно времена да се смисли нешто ново, али очигледно није. У међувремену, неке ствари су се промениле, а неке остале исте. „Отпор“ се прешминкао у „КАНВАС,“ седиште му је и даље у Београду, финансирају га и усмеравају исте западне службе. „КАНВАС“ је данас консултантска агенција која своје искуство и услуге нуди „демократама“ широм света за извођење „обојених револуција.“ У Републици Српској, један од клијената „КАНВАС-а“ је удружење „Слободна Република“ чија је улога, попут некадашњег „Отпора“, да младе инструментализује у превратничком пројекту.

sl1

Млади Републике Српске паметно би поступили да се прво код својих Србијанских вршњака распитају о резултатима операције коју је „Отпор“ пре четрнаест година, условно речено, „успешно“ извео у Србији пре него што одлуче да се придруже сличном  пројекту у својој земљи данас.

Исписивање бајате пароле „Готов је“ уследило је након што је 20. августа вођа „Слободне Републике“ Никола Дроњак, са неколико једномишљеника, у касним ноћним часовима у градићу Лакташи био приведен док су на зиду зграде где је смештен локални одбор странке СНСД исписивали за нијансу оригиналнију паролу, „Пакао је празан, ђаволи су овдје.“ Мада је полиција рутински интервенисала и узела податке од починиоца, других значајних последица није било па су резултати инфантилне провокације остали разочаравајући, пошто није уродила никаквим пропагандним плодовима.

Као што смо подробно изложили у студији „Рушење Републике Српске: Теорија и технологија преврата,“ пракса која је прерушена као „ненасилни отпор“ тежи, напротив, распиривању насиља као преферираном средству политичког обрачуна. У приручнику који је написао теоретичар „обојених револуција“ Џин Шарп, гуру који је тренирао активисте „Отпора“ који су данас, преименовани у „КАНВАС,“ преузели обуку уличне пешадије преврата у Републици Српској, потврђује се да је насиље кључна компонента превратничке методологије. Перфидија се састоји из – како би се изразио Небојша Малић, преводећи изворну синтагму (perception management) са енглеског језика –  управљања утисцима, преусмеравањем кривице. Супротна страна се упорно провоцира да прва прибегне прекомерном насиљу, у најжешћем могућем облику. Политички циљ постављене замке је да таргетирана власт насилничким поступцима дискредитује саму себе, провокаторима помогне да изигравају невине жртве и стекну симпатије неупућених, и тиме несвесно допринесе сопственом рушењу.

Закономерна ескалација те матрице, или „рецепта,“ како га је цинично назвао један од отпорашких вођа Иван Маровић, виђена је пре неколико дана када је на локацијама у источном делу Републике Српске освануо нови графит, овог пута са сугестивним цртежом вешала и поред њих именом председника Милорада Додика. Пошто неоригинални графити „Готов је“ и извештаји из пакла очигледно не постижу ефекат, претња смрћу главној личности у држави требало би да задовољи критеријуме да се жељена репресија најзад изазове.

Вешалица за Додика

Пажљиви посматрачи запазиће две ствари. Прво, у геополитичкој конфронтацији у Украјини велики играчи користе исти механизам „провокација – ескалација“ који њихове локалне марионете примењују у Републици Српској. Циљ сурових мера кијевске хунте и њених западних спонзора против рускојезичног становништва на истоку земље је да изнуди силовиту реакцију председника Путина, што би у овом тренутку било против интереса Русије. Иза симболичног „вешања“ председника Додика на графитима у Републици Српској налази се у суштини потпуно иста замисао. Друго, из тога произилази логичан закључак: где год се запажа иста методологија, са истим отисцима прстију, иза тога највероватније стоје исти политички стратези, који вуку конце.

Вреди подсетити да „Ранд корпорација“ још од шесдесетих година проучава технологије дискретног, невидљивог управљања масовним покретима и да је приручник Џина Шарпа, конкретизован деведесетих, синтеза тих раније достигнутих научних увида.

Као што је 1991. године изјавио Ален Вајнстајн, директор „Националног фонда за демократију“ (НЕД), „невладине организације“ делују као продужена рука обавештајних служби („…сада преко НВО можемо да радимо јавно пуно тога што је пре двадесет и пет година радила ЦИА, али у тајности“). Помоћу обилно финансираних НВО у државама које су таргетиране зато што су виђене као препрека западној хегемонији, лансирају се вештачки револуционарни покрети са задатком свргавања неподобних влада. Коришћењем обучених кадрова и медијских технологија ствара се утисак да се ради о спонтаним манифестацијама народа против корумпираног владајућег слоја.sl2

Увек брижљиво прикривена је чињеница да се ове операције одвијају строго по матрици, без трунке спонтаности. Доказ је улога већ поменутог београдског „Центра за примењене ненасилне акције и стратегије“ (КАНВАС) који се, поред Петог октобра у Србији, „револуције ружа“ у Грузији 2004. и „наранџасте револуције“у Украјини 2004. године, опет 2013. – 2014. оперативно појављује на украјинској сцени, у време извођења недавног пуча  и устоличења хунте. Како се приближавају избори 12. октобра, знаковито је да се анализом тактике КАНВАС-ових недаровитих локалних ђака у РС све више уочавају отисци већ познатих прстију на зидовима широм Републике Српске.

Елементарно је, ако вас већ нападају по матрици, да је кардинална грешка ићи на руку нападачу реагујући по његовој матрици. У овом случају, матрица предвиђа провоцирање органа реда Републике Српске на прекомерну репресивну реакцију, као што је у Украјини циљ масовног малтретирања рускојезичног становништва провоцирање сличне реакције од стране Русије. Закључак је прост: за Републику Српску, оперативна матрица не сме бити ни КАНВАС-ова, ни удружења „Слободна Република,“ него само шаховског велемајстора, Владимира Путина. Његов рецепт, који је уродио плодом у Украјини, биће успешан и у Републици Српској.

То значи, игнорисати барабе, не реаговати на њихове простачке провокације и дати им довољно ужета да се сами политички обесе.

9 replies »

 1. … mater svakome ko poziva na rusenje Dodika! zar se ne vidi da je JEDINO ON uspeo da ODRZI teritoriju koja u sebi nosi naziv SRPSKA (SERBSKA) Republika? a sad to smeta anglo-saksoncima koji zajedno sa vucicem i dacicem UNISTAVAJU sve sto je Serbsko na SVIM BALKANSKIM prostorima od Triglava do Gevgelije! Karganovic, Srdja Popovic, i ostali smradovi rade po uputstvu svojih nalogodavaca i ruse SVE sto je Serbsko, uaaaaa majku im … svima njima kolektivno! uaaaaaaaaaaaa……

  Свиђа ми се

 2. Narod je isti kao sto su ribe. Uvek iznova grize isti mamac i bude upecan i pecen. ne vredi mu mnogo ni to sto mu je Bog podario mozak da malo moze za razliku od obicne ribe da i razmislja svojom glavom. Zato narode Serbski, dozovi se pameti od Boga datoj svakom coveku…!

  Свиђа ми се

 3. Поштовани господине Каргановићу, изузетно ценим Ваш самопрегоран и струачн ангажман на указивању озбиљне опасности од октобарске обојене револуције поводом предстојећих избора, уз помоћ „канваса“ (илити отопра – опет то само мало друкчије што би рекао онај Караџић).

  Надао сам се свим срцем да ово србско зло семе раздора и издаје неће дати исти род и у Србији, али се сада после медијске смотре опозиционих снага у Србској озбиљно бринем да је антисрбско лудило захватило и овај до јуче частан део Србства. Зелени наштампани долари изгледа чине чудо у незаситом апетиту србских издајника.

  У праву сте да ови ботови производе ботулизам србске свести и да се у последње време шире (долари, долари…). И сви личе један другом као јаје јајету и као канвас отпору!

  Уздам се само у Господа Бога да ће ипак на крају просветлити разум глсача у Србској!

  Јер има разлога да се свака власт мења кад било шта што је обећано или што је било неопходно а није урађено – трпи одговорност и смену. Па и Додикова, наравно! Једино је потпуно антисрбски и издајнички: мењати власт насилно у време редовних избора – када непријатељима одговара и прихватити власт коју нам они поставе. као у Србији октобра онбе двехиљадите!!! А ционисти, амери и сви западњаци не зову магарца, овај Србе, на свадбу да се веселе и госте…

  Свиђа ми се

 4. Господине Каргановићу,
  да кренемо од краја Вашег коментара. Ви сматрате да Путин све добро урадио за Русе у Новорусији, што је врло сумњиво и дискутабилно. Путин и руководство Русије су својом политиком пустили 10-15 милона Руса на милост и немилост украјинским фашистима, чија се злодела по Источној Украјини могу мерити са злочинима из ближе и даље историје, а које су совјетски комунисти прикривали. Могу да се сложим да можда Русија још увек није довољно јака да се озбиљно супротстави уједињеном екстремном западу, али онда није требало да покрене тај народ из Новорусије на устанак, иако је тај устанак новоруса потпуно оправдан. Није требало да тражи федерализацију Украјине иако је федерализација најмање што Руси из Украјине желе и није требало да покрене војску према украјинској граници, чиме је дао снажан сигнал да се тај народ побуни пема надолазећем фашизму. Када су се украјински фашисти, после губитка Крима, консолидовали и почели да нападају градове и цивилно становништво, руководство Русије на челу с Путином је неочекивано остало мирно и пустило да се над њиховим народом одвија геноцид. Да нешто смрди било је јасно још када су дозволили да падне Славјанск и прилично мирно прелажење прко злочина у Одеси. Наравно да се сада те грешке маскирају некаквим хуманитарним конвојима, иако су, наравно, ти конвоји преко потребни том напаћеном и јадном народу.
  Ако је Путинова тактика била да трампи Новорусију за избегавање санкција и евентуално признавање Крима у саставу Русије, показало се да та тактика није била добра и биће да ће Русија, уз санкције, изгубити прво Новорусију, а касније, врло могуће, и Крим.
  Наравно да Путин није за потцењивање, има он своје пропагандисте који његове грешке правдају разним измишљеним разлозима. Будимо реални и рецимо да је Путин на време помогао устанике из Новорусије и да су они зашли дубоко у Украјину, да би сада имао аргументе и да сачува Новорусију и да избегне санкције и да Крим буде признат у границама Русије, а то све је, али на почетку рата, могло да се изведе са малим губицима и у људству и у материјалним добрима. Овако Новорусија је разорена, жртве се крију и на једној и на другој страни и ко зна колике су, а избеглице, којих је преко милион, не смеју да се врате а и немају где.
  Када санкције почну да делују, не баш као у Србији, али ипак је Русија била добрим делом ослоњена на производњу из Европе, захтеваће повратак Крима да би укинули санкције. Да би се део овог сценарија ублажио руководства Р. Доњецк и Р. Луганск мораће да потписују све што од њих тражи Путин. Тиме је судбина Новорусије, нажалост, запечаћена. Тужно, али тако је.
  Господине Каргановићу, ово су неуспешни потези шаховског велемајстора, његов рецепт, за сада, није уродио плодом у Украјини и исти потези никако не могу бити успешни ни у Републици Српској.
  Друго је питање што су Русија и Владимир Путин једина нада за Републику Српску. Ми Срби волимо Русију и увек ћемо је волети, навијамо за Русе из Новорусије, али то не значи да треба да забијамо главу у песак. Званична политика нека подржава Русију шта год да ради, али молим да се не залуђује народ како је Украјина велемајсторство и да тај рецепт треба пренети на Републику Српску, јер не желим жртве у Републици Српској, не желим рушевине и не желим поново избеглице. Умешност политике је да се избегне све ово и сачува Република Српска.
  Господине Каргановићу, да Вас подсетим да је С. Милошевић својевремено увео санкције Републици Српској, и те санкције су биле озбиљне и искрене. О последицама тих санкција не бих овом приликом. Морам да нагласим да су и Милошевић и Путин, свако на свој начин, продукт комунизма и да им је братство и јединство драже од националног питања.
  Ово све сам навео не зато што не волим Русију, напротив, али ми Срби не смемо да се заносимо да ће Републику Српску, по сваку цену, да очува Русија. Декларативно да, али ако дође да то мора да се потврди конкретно, биће врло проблематично, јер се намеће логично питање: КАКО ЋЕ ЗАШТИТИТИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ АКО НИСУ ЗАШТИТИЛИ ДЕСЕТ- ПЕТНАЕСТ МИЛИОНА СВОГ НАРОДА У НОВОРУСИЈИ? Ово је болно питање које мора да опомене руководство Републике Српске да се не уљуљкава, већ да се озбиљно припрема за одбрану Републике Српске. Данашње саопштење Лаврова само потврђује тезу да ништа није једноставно ни лако и да се проблему мора прићи најозбиљније.
  А што се тиче “Отпора“ односно “Канваса“, слажем се са објашњењем њиховог деловања, али се не слажем са делом где саветујете да на њихово деловање не треба реаговати. Напротив, треба реаговати и то одмах, а како реаговати то је друго питање. Обична полиција сигурно не. Ваљда постоје школовани људи у државном апарату који могу, на основу њиховог деловања у Србији и другим земљама да одговоре адекватно, а ако је то начин и најбруталније.

  Поздрав, Вукица

  Свиђа ми се

  • mnogo si pametna vukice…sta jedes te ti mozak kipi toliko da je neverovatno! …alo bre, prostudiraj malo istoriju (ali onu PRAVU, ne onu koju nam je nametnuta berlinskim kongresom) I tek onda lupetaj ovde…idi prebroj kosti Raskih soldata koji se NIKADA nisu vratili svojim majkama u Rasiji jer su OSLOBADJALI teritoriju SERBIJE…a onda prebroj i kosti amera ili nekih drugih (ako ih uposte ima) pa TEK ONDA pricaj i osudjuj…kako je Kipar podpisao sa Rusijom ne plaseci se „odmazde zapada“ (a jedva ih je nesto oko 800.000), kako je Elada podpisala, kako je Madjarska podpisala, kako je Austrija podpisala a JEDINO Serbiajnske vlasti NISU podpisale sa Rasijom ekonomsko-vojnu saradnju? ZASTO? jer se plase? CEGA? „jer ih je uhvatila zapadnjacka reka“….I jer su im napunili djepove dolarima! JEBO IH VOZ koji ih je doneo!

   Свиђа ми се

 5. KOJI BRE MLADI TO SU MLADI IZDAJNICI UNUCICI PETE KOLONE JOS IZ 2-OG SV, RATA. SVAKA CAS MLADOJ GENERACIJI ALI PATRIOTSKOJ A OSTALE SVE NABITI NA GLOGOLOV K…,, MAJKU IM IZDAJNICKU. HM KAO IH DRESIRA ZAPAD I VATIKAN SAMO IM BACE PO SAKU NEVREDECIH NOVCICA I ONI CE UBITI I OCA RODJENOG A NE SVOJ NAROD. TO JE OPROBANA JEVREJSKO – CIONISTICKA TAKTIKA JOS IZ STARA VREMENA. NJIH TREBA DA IGNORISE NAROD JER SU U STVARI SVI IZDAJNICI UKLETI GUBAVCI I PROKLETI JOS I OD ISUSA HRISTA.SMRT IZAJNICIMA I GUBAVCIMA EEEEJ PROBUDIMO SE BRACO SRBI .

  Liked by 1 person

 6. Госп. Каргановићу, Ви који стављате знак једнакости између Милорада Додика и РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, требали би да нам објасните како је он дошао на власт. Зашто тада нисте стали иза силом смењеног председника РС Николе Поплашена. Знате и сами да је Додик Заједно са Госпођом Плавшић насилно срушио демократски изабрану власт у РС. Где сте тад били да кажете да ће РЕПУБЛИКА СРПСКА нестати? Ово Вам пишем као рањавани борац ВРС, који би поново бранио своју отаџбину, што за Вас и Милорада Додика нисам сигуран. П.С. Молим Вас да изнесете свој став о (пре пар дана на самиту НАТО-а у Велсу) иступу госпође Тришић-Бабић. Пошто се зна да је она кадар Милорада Додика нормално је да без његовог знања то не би могла направити. Да ли сте сигурни да је она без знања централе заузела став о будућности РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ? Још да напоменем да никад нисам био, нити ћу бити члан неке странке или НВО. Моја једина странка је СЛОБОДНА РЕПУБЛИКА СРПСКА

  Свиђа ми се

  • Топла захвалност немаштовитим петоколонашким ботовима (дефинисано као „скраћени назив за софтверског робота,“ не односи се на заразу ботулизам, мада би се могле извести неке паралеле) који, на нечији клик, на Новом Стандарду и овде Фејсбук Репортеру скоро идентично реагују на овај текст и потврђују моју анализу. (За сада су пропустили сајтове Стање Ствари и Печат, само да их потсетим.) Као што активисти Канвасових ђака из „Слободне Републике“ механички исписују устајале пароле на зидовима у Републици Српској, њихове присталице-ботови механички репродукоују идентичне „аргументе“ покушавајући да скрену пажњу са, за њих несумњиво врло непријатне, теме мога текста. Тема је, да поновимо, коришћење исте технологије, од стране истих фактора, као у низу других упропашћених земаља, да би се и у Републици Српској 2014. године постигао исти деструктиван циљ. Замена теме је омиљени реторски трик оних који не располажу чињеницама и аргументима. Зато позивам сваког бота појединачно (под предпоставком да се не ради о истом који се прерушава под разним псеудонимима) да се фокусира на тему, ако има нешто релевантно да каже.

   Liked by 1 person

 7. КОРИСТАН АНАЛИТИЧКИ ПРИСТУП РЕАЛИЗАЦИЈИ ОКУПАТОРСКИХ АМБИЦИЈА, КРОЗ ИЗВРТАЊЕ ИСТИНЕ И ПОДЕШАВАЊЕ МЕНТАЛНЕ МАТРИЦЕ МЛАДИХ САПИЈЕНСА НА ФИЛОЗОФИЈУ ЖИВОТА „ЛЕБАЦ БЕЗ МОТИКЕ“ – ИЛУЗИЈА О ВИРТУЕЛНОЈ РЕАЛНОСТИ КАО ОБЛИК СПЕЦИЈАЛНОГ РАТА СА ЦИЉЕМ САМОПОРОБЉАВАЊА И ДЕГРАДАЦИЈЕ ДУХОВНИХ ВРЕДНОСТИ И ВРЛИНА ! МОДЕЛ ЈЕ УСПЕШНО ПРИМЕЊЕН НА БАЛКАНСКОМ ПОЛУОСТРВУ, И КОД ОСТАЛИХ ДОБРОДУШНИХ НАРОДА, ИАКО ПОСТОЈИ ИЗРЕКА “ ОБЕЋАЊЕ, ЛУДОМ РАДОВАЊЕ „!

  Fri, 12 Sep 2014 18:28:55 +0000 от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕДАКЦИЈА posted: “

  Пише: Стефан Каргановић 12.9.2014. Пре кратког времена у Приједору и источном делу Републике Српске на зидовима су се појавили евокативни графити: “Готов је“. За оне који су се тек пробудили из четрнаестогодишње хибернације, треба их подсетити да је“ >

  Свиђа ми се